Vele loonbedrijven zijn gestart als loondorser, dit is ook niet anders voor de vier gebroeders Huyghe uit Langemark-Poelkapelle. Het ontstaan van dit bedrijf situeert zich in de oorlogsjaren van 1940-45.
Het dorsen gebeurde met maar liefst drie dorskasten, tweemaal een Claeys, alsook een Hessels, de grootste beschikbare dorskast van die tijd. Alle inkomsten moesten toen in principe worden aangegeven aan de Duitse bezetter, maar in samenspraak met de landbouwer waar werd gedorst, werd niet alles bekend gemaakt aan de Duitse administratie. Hierdoor kwam de toekomst van het bedrijf zelfs even op de helling te staan. De Duitsers kregen er lucht van en voor deze feiten kon men zelfs veroordeeld worden tot de dood met de kogel, gelukkig is het voor de gebroeders Huyghe nooit zo ver gekomen.
In 1959 bleven enkel Cyriel en Achiel Huyghe over in het bedrijf en werd er beslist om naast het loondorsen ook andere veldactiviteiten te gaan uitvoeren. Hiervoor werd een eerste echte veldtrekker aangeschaft, een Massey Ferguson TE 20, die nog steeds aanwezig is op het bedrijf. Met de MF ging men gaan maaien, schudden en ploegen, alsook de wagen voorttrekken voor de kolenhandel. In 1963 kwamen dan de eerste twee maaidorsers op het bedrijf, twee keer een Clayson M 103. Tegen eind de jaren 60 kregen deze het gezelschap van nog twee Claas Matador Gigant maaidorsers. Eén van deze Claas-maaidorsers zorgde destijds voor een klein misverstand. Deze werd herspoten en hierdoor dachten vele landbouwers dat dit een nieuwe maaidorser was, waardoor ze allemaal enkel nog deze maaidorser wilden zien langs komen. Wat later maakten de Clayson-maaidorsers plaats voor drie Laverda-maaidorsers.
Bieten rooien behoorde onder andere ook tot de kernactiviteiten. Eerst werd dit gedaan met een Desmyter, door de jaren heen volgden nog drie Schmotzer-rooiers. Dit was een karwei dat de zoon van Cyriel , Roland Huyghe op zich nam. Roland werd tevens de latere opvolger van het bedrijf. Ook aardappelen rooien werd hier in de jaren 60 even geprobeerd, met een SPY-rooier, maar dit werd hun eerste en eveneens laatste aardappelrooier.
In 1981 viel de beslissing om van start te gaan met gras en mais te hakselen dit met een Hesston 7580. Het was ofwel investeren in de achteruitgaande bietenmarkt of in de steeds grotere vraag van klanten naar mais, dus lag de beslissing bijna voor de hand. Na een drietal jaar kwam met een New Holland 1900 de eerste van een resem New Holland-hakselaars.
In 2001 werd gestart met de verkoop van heteluchtkanonnen en mestmixers, om wat extra werk te hebben in de wintermaanden. Het gamma is echter blijven groeien en in de loop der jaren zijn de constructie -en aanpassingswerken er bijgekomen. Daarom werd in 2013 beslist om het loonwerk stop te zetten. Ondertussen had Roland zijn zoon, Jan Huyghe, in 2007 de volledige leiding op zich genomen en staat nu aan het hoofd van het mechanisatiebedrijf Huyghe.