“VOLDOENING ALS DE WERKEN VERLOPEN ZOALS GEPLAND, ZEKER ALS HET DRUK IS”
Paridaen is een krak als het op onderhoud en mechanisatie aankomt. In opdracht van Vervaet waren ze bezig met het klaarmaken van een Rebuild-driewieler. Onlangs namen ze nog een bietenmachine onderhanden voor dezelfde fabrikant. “Een uitdaging voor ons personeel om kennis van andere machines en merken op te bouwen en wij kunnen de winter zinvol opvullen.”
John Deere-dealer
Het is Bianca’s grootvader André Paridaen die eind de jaren 50 een vlasverwerkingsbedrijfje uit de grond stampte. Hij zaaide, oogstte en zwingelde het gewas. Later combineerde hij die activiteiten met het dorsen van graan. Toen zijn zoon Albert en schoondochter Anita de Croock het bedrijf overnamen in 1975, voerden ze de meeste loonwerkzaamheden uit. Met hakselen startte Paridaen pas twee jaar later. Albert zag het groter en ging ook mechanisatie doen, hij schopte het zelfs tot John Deere-dealer. Niet verwonderlijk dat het al geel met groen is wat de klok slaat in Sint-Kruis.
In 1990 haalt Paridaen machinist Kurt Berckmoes in huis die er vrijwel meteen dochter Bianca aan de haak slaat. Kurt en Bianca hebben vier kinderen; Joy (20), Yasmine (19), Martijn (16) en Lorenzo (13). De dochters leggen het personeel in de watten met een maaltijd als het later dan 19.30 u wordt, maar het is Martijn die de loonwerkersmicrobe te pakken heeft. Zes jaar geleden zette Albert een stapje opzij. Voor technisch advies kunnen ze nog altijd op hem rekenen en tijdens piekperioden rijdt hij achter wisselstukken. Na een reorganisatie van het JD-dealernetwerk, stopte het voor Paridaen. “We moesten toch een keuze maken omdat we gegroeid waren in ons loonwerk en daar service en kwaliteit wilden garanderen. Bovendien ontbrak ons de tijd om ganse dagen de baan op te gaan voor de verkoop. Loonwerk is afwisselend en uitdagend, dat is wat we het liefste doen.”
“Niet huiverig voor eigen constructies”
Als mechanisatiebedrijf heeft Paridaen heel wat technische kennis in huis. Omdat ze zich specialiseerden in kleinere teelten en fabrikanten vaak niet de moeite nemen om er machines voor te construeren, knutselen ze zelf. “Wanneer we personeel aannemen is de eerste vereiste dat ze creatief zijn. Sommige chauffeurs genieten ervan om met een machine te werken die ze zelf mee bouwden. Zo fabriceerden we onder andere ajuinrooiers, een maaier van 12 meter en bonendorsers.”
Hoewel ze fan zijn van John Deere, is er van de zeventien tractoren geen enkel R-type. “Nieuwe tractoren zijn duur geworden. Het is onze bedoeling om onze boterham te verdienen, wij zijn eerder geneigd van een jonge occasie te kopen. Aangezien wij veel zelfrijders gebruiken, draaien onze trekkers gemiddeld 4 à 500 uren per jaar. Zo lang ze doen wat ze moeten doen, gaan ze niet weg. Onderhoud is natuurlijk niet onbelangrijk.” De zware jongens zoals de 7920 gebruiken ze in combinatie met silagewagens en persen, de lichtere zoals de 6830 om te zaaien.
Uienzaaimachine mee ontworpen
Het zaaiwerk gebeurt met behulp van gps, de firma heeft vijf JD-systemen. Voor het zaaien van de bieten zal de loonwerker geduld moeten hebben tot maart, dat doen ze met een 12-rijige Accord. Makkelijk, want met een even brede Agrifac wordt er gerooid. Uien zaaien besteden akkerbouwers uit aan een specialist. Bij Paridaen kunnen ze kiezen, zaaien op 3 x 2,25m ofwel op 4 x 1,5m. Toch was hij op zoek naar iets groter aangezien uien in opmars zijn. “Samen met de importeur van Gaspardo tekende hij mee aan een negen meter combinatie (6 x 1,5m) die in drie lagen samen plooit. De trekker staat achteraan op rupsen van Pink Innovation op drie meter spoorbreedte zodat er geen insporing is in het zaaibed zelf. Met de dieplader vervoeren ze de combinatie. Kurt leest 90 % van de percelen in met zijn Quad die uitgerust is met gps, sommige boeren lezen hun velden zelf in. Als die coördinaten ingegeven zijn, kan het zaaien beginnen. De chauffeurs zijn met twee om elkaar te helpen. Zo zaait de tweede machinist tussen de sproeisporen met een mini zaaimachine. Er zijn dertig zaadbakjes te vullen. Als ze verhuizen naar een ander klant, ledigen ze de bakjes met een Dyson-handstofzuiger. Dat is perfectie.
Wordt schoffelen toekomst?
In de uien is het een noodoplossing, in de suikerbieten is een schoffelbeurt ingecalculeerd. Kurt ziet toekomst in het schoffelen aangezien er steeds minder fyto-producten toegelaten zijn en er steeds meer resistente onkruiden zijn. Ook aardappelen die blijven zitten en terug uitschieten vormen een probleem. In 2018 komt er een schoffelmachine op gps met cameradetectie ter vervanging van een oud exemplaar. De machine is 4,5 meter breed en komt aan een trekker die 1,5 meter breed staat. De afstand tussen de schoffelelementen kan manueel aangepast worden zodat ze in verschillende teelten aan het werk kunnen.
Enkele jaren huurde Paridaen een 8-rijige BMC-strokenfrees voor de maisteelt, maar de resultaten varieerden elk jaar. Het tijdstip van het doodspuiten van de grasmat is belangrijk. Voor de frees hangt in combinatie een 8-potige VDW-diepwoeler die de grond openbreekt op 30 cm diepte. Voor het zaaien van mais zijn er twee Kuhn 8-rijers.
Krone Big M omgebouwd
Paridaen heeft twee Krone Big M’s om te maaien. Eén Big M II zetten ze in bij veehouders, de andere kochten ze vorig jaar tweedehands om te verbouwen naar een 12 meter model voor het maaien van graszaad. Een veel voorkomende teelt in Zeeuws-Vlaanderen die overwaait naar Vlaanderen omdat ze het zaaien van een groenbemester aanmoedigen, uiteraard moet er ook zaad zijn. Er werd een uitschuifbare voor- en achteras onder gemonteerd zodat hij van drie meter in transport naar 3,8 meter spoorbreedte gaat om mooi over de zwaden te rijden. Momenteel herspuiten ze de machine terug in de Krone-kleuren omdat er verschillende aanpassingen en laswerken aan gebeurden. Het bedrijf heeft nog één zelf gefabriceerde maaier van 4 meter. Paridaen heeft zes John Deere-maaidorsers die ze eveneens inzetten voor het uitdorsen van het gras.
Hakselaar op half uur aangepast
De Hollandse boeren zijn goed opgevoed. Voor er wordt gemaaid, bellen ze Bianca met de vraag wanneer ze kunnen inkuilen. “Wisselwerking is belangrijk, samen afspraken maken. Ook als er een nieuwe machine komt of gebouwd wordt, wordt er gekeken naar marktinformatie en de eventuele wensen van klanten. Zo werd bewust gekozen voor het harvestlab op de hakselaar zodat belangrijke informatie over de voederwaarde en opbrengst gelijk met de klant gedeeld kunnen worden.” Zeker wanneer er voor een korte periode goed weer voorspeld wordt, spelen de boeren paniekvoetbal en moet de loonwerker maaien en harken met de Krone 4-elementshark. Paridaen had al een JD 8400 hakselaar, nu komt er een tweede 8200 ter vervanging van een 7300 en 6950. “Er kunnen twee hakselaars weg omdat de nieuwe modellen in amper 30 minuten omgebouwd zijn van mais naar gras en andersom. “Handig in het najaar. Op die tijd heeft de bulldozerchauffeur zijn bak of riek verwisseld. Voor ons is 420 pk voldoende. Wagens volblazen kan iedereen, maar het is de bedoeling dat ze op de kuil voldoende tijd krijgen om alles te verwerken.” Paridaen heeft twee JCB’s. In het merendeel van de gevallen, rijden de silagewagens achteruit de kuil op. Wanneer de stroprijs laag is, hakselen ze veel stro omdat het fijner en beter verdeeld op het land ligt. Als het stro duur is, wordt er meer geperst. Het bedrijf heeft twee Claas Quadrant 2200.
McHale met foliebinding
Toen ik Bianca belde met de vraag om foto’s te maken van de maaidorsers, zei ze dat ik beter de ronde balenpers kon fotograferen. De McHale Fusion 2 met foliebinding die ze in 2013 kochten was specialer. In plaats van een net, komt er al een laag plastic rond. Kurt was meteen overtuigd van de voordelen. “Zo zit er minder lucht in de baal waardoor hij langer bewaart. Je verspilt trouwens geen gras dat in het net blijft zitten.” Deze winter kreeg de pers een nieuwe pick-up. Met de Schuitemaker-dubbeldoelwagen maken we het grasverhaal compleet.
Zeeuwse bonen
Naaste de Zeeuwse Mossel is er ook de Zeeuwse bruine boon, één van Paridaens specialiteiten. Die worden half mei gezaaid op rijen van 37,5 cm met Accord-machines van drie en zes meter. In september ploegt de loonwerker de bonen uit net onder de grond. Na twee dagen drogen worden ze in zwaden gereden met Novex-harken zodat er geen zand tussen komt. Vervolgens worden de bonen gedorst met eigen creaties. De opbrengsten liggen gemiddeld op 3,5 ton per hectare, maar in 2017 haalden ze vier ton.
Naast bonen worden ook de bieten, mais en uien geoogst in september. Paridaen verbouwde twee Riecam-aardappelrooiers. “Het zijn lange machines waar het reinigingsgedeelte een groot aandeel inneemt. Enkele dagen later rapen ze de ajuinen op met twee Amac-vullers. Ook voor het zaaien en oogsten van zilveruitjes hebben ze apart materieel. “Een teelt waar je veel geduld voor moet hebben.”
Bedrijfsprofiel
Op amper één kilometer van de Belgische grens in Zeeuws-Vlaanderen zit loonbedrijf Paridaen uit Sint-Kruis. Bianca Paridaen (43) en Kurt Berckmoes (46), afkomstig van Sint-Laureins, leiden er de zaak. Dorsen, hakselen en bieten rooien vinden ze zelf niet uitzonderlijk, maar ze zijn wel blij specialist te zijn in vlas, bonen, graszaad en uien. Het aandeel dat ze werken voor akkerbouwers en veehouders is gelijkaardig. Mest injecteren en aardappelen oogsten doen ze niet, daar zijn collega loonwerkers beter voor uitgerust. Paridaen trekt vooral de Hollandse polder in tot aan de Westerschelde, maar 25 procent van de activiteiten voeren ze uit in België. Voor de vlasoogst gaan ze zelfs naar Frankrijk.Bianca verzorgt de administratie, facturatie en planning. Ze maakt handig gebruik van sociale media zoals Facebook en WhatsApp. Ook het personeel aansturen of locaties delen doet ze regelmatig op die manier. Sommige boeren bellen, andere springen gewoon binnen om een afspraak te maken. Bianca ziet alles, haar bureau is op de eerste verdieping met zicht op de werkplaats. Ze krijgt een kick als alles loopt zoals ze het in gedachte had. Ze hebben zeven vaste werkkrachten. Deze gemotiveerde groep krijgt in de drukke periode hulp van een groep zzp-ers. Kurt is manusje van alles. De vlasoogst in Frankrijk waar hij twee Union-machines inzet, is veertien dagen echt genieten.
Afspraken zijn een punt bij Paridaen. Ze geven aan niet de goedkoopste te zijn. Toch waarderen klanten het dat ze kunnen rekenen op een betrouwbare en vooruitstrevende partner voor hun loonwerk.
Dit artikel verscheen eerder in “De Loonwerker 02/2018”. Wil je graag een abonnement? Surf dan snel naar onze agroshop!
Tekst & beeld: Tom Govaerts