“Wie vast rijdt, betaalt een rondje in de frituur!”
Ze zijn gestart, maar eigenlijk hebben ze niet stil gezeten in Dessel. Bij loonbedrijf Geudens doen ze aardig wat mest- en grondtransport. Toch geven ze toe dat het begin van het mestseizoen het officiële startschot is van het agrarisch loonwerkseizoen. Momenteel krijgen de weilanden hun nodige vitaminen en weldra beginnen ze ook op aardappel- en maïspercelen. De nieuwe Veenhuis-tank wordt het pronkstuk van 2017.
Snel begonnen met maïs dorsen
We duiken terug de tijd in tot begin de jaren 70. Arendonkenaar Theodoor Geudens had met zes kinderen een overaanbod aan mankracht op de boerderij. Daarom perste hij hooi en stro en ging hij later dorsen met een Clayson. Toen hij lucht kreeg dat de eerste maïs in Arendonk zou geplant worden, wachtte Geudens niet af en kocht hij een 1-rijige hakselaar. In 1974 kregen ze nog hulp van het leger om de maïs van het land te halen. Het werd snel duidelijk dat de broers Marcel en Staf veel interesse hadden om de zaak verder te zetten. In 1986 richtten de broers de bvba Gebr. Geudens op. Datzelfde jaar startten ze met het hakselen van MKS. Twee jaar later gingen ze korrelmaïs dorsen met een Claas Dominator 96 die ze op de kop tikten in de Westhoek. In tegenstelling tot het MKS-gebeuren, sloeg dit wel aan. In 1991 kwam er een tweede Dominator 98, deze keer een splinternieuwe. Kort daarna bouwden de broers twee maalmolens, waarop het CCM-verhaal een gigantisch succes werd in de Antwerpse Kempen.
Verhuis naar Dessel
In 2009 verhuisde de loonwerker van Arendonk naar Dessel. Daar pootten ze een compleet nieuw bedrijf neer. Eerst kwam er een loods van 65 op 25 meter met een moderne en geïsoleerde werkplaats, waar ook Lea haar plaatsje kreeg in een mooi kantoor. Het terrein werd aangevuld met een openfrontloods van 1.000 m² zodat al het materieel onderdak kreeg. Wanneer Marcel in 2013 op pensioen ging, kwamen Staf’s zonen mee in de zaak. Hans is ondertussen al 19 jaar actief in de zaak en is elektricien van opleiding. Bart is sinds 2011 ingeschreven. De ingenieur bouwkunde werkte even buitenshuis, maar kon het loonwerk niet missen. Staf is trots dat hij de zaak kon doorgeven aan zijn zonen. “Toen Marcel en ik het bedrijf overnamen, waren we ook 30 jaar. Ik ben blij dat Hans en Bart die kans nu ook krijgen”, vertelt hij. Het klantenaantal blijft ongeveer elk jaar hetzelfde. Het is vooral door de schaalvergroting van de boeren dat de omzet van Geudens jaarlijks een stijgende lijn kent.
Altijd plan B achter de hand
Vijf Fendt en vier John Deere-tractors is de balans in Dessel. Geudens schakelde over naar Fendt omdat de fabrikant pionier was in het op de mark brengen van luxueuze trekkers in de 200 pk-klasse, ideaal voor mest- en grondtransport. Toch was het John Deere die vorig jaar een 6.210R leverde. “Een knappe trekker die stoer staat op 2,55 meter”, zegt Bart. “Bij de 800- en 900-serie van Fendt hoort een smallere band wil je binnen diezelfde afmetingen blijven. Voor ons toch één argument waarom we deze keer JD verkozen.” Trekkers worden meestal ingeruild voor een nieuwe. Een keuze die ze eerder gevoelsmatig maken tegenover wat de urenteller aan geeft.
De loonwerker heeft een eigen mekanieker die hulp krijgt van de chauffeurs. “Iedereen werkt met zijn eigen machines en helpt er mee aan sleutelen. Door die verantwoordelijkheid dragen de machinisten veel zorg voor hun materieel. Zo zijn onze tractoren trouwens allemaal rookvrij”, legt hij uit. Geudens wedt op twee paarden. Voor de meeste werktuigen hebben ze een waardige back-up om noodgevallen op te vangen.
Deze reportage verscheen eerder in “De Loonwerker 03/2017”. Wil je graag een abonnement? Surf dan snel naar onze agroshop!
Tekst en beeld: Tom Govaerts