Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat is net waar een cultivator het verschil kan maken. Een goed losgetrokken bodem laat het ploegen veel vlotter verlopen. Wij voelden de CLC Pro Classic aan de tand en trokken er het veld mee in. Zeg niet zomaar cultivator tegen de CLC Pro Classic want je kan er van 3 tot 35cm diep mee werken. Evenzeer kun je er 100 of 400 pk aan koppelen naargelang de toepassing. Zijn universele inzetbaarheid is deels te danken aan het Knock-on tandenwisselsysteem waardoor je op een mum van tijd de tanden wisselt. Kverneland koos duidelijk voor een breed gedragen concept waarmee je zowel kan ontstoppelen als diepgronden. In een markt waar het aanbod immens is, zochten we naar de elementen waar de Kverneland ingenieurs het anders deden dan de anderen. Het laatste woord is voor twee praktijkgebruikers die hun ervaring laten spreken.
Stabiel en versterkt frame
De CLC Pro Classic is in zijn 4m opklapbare versie een imposante verschijning. Doordat hij centraal opklapt in 2 delen is hij constructiematig een buitenbeentje in vergelijking met standaard cultivators. Geen probleem dus op de weg met de breedte aangezien je perfect binnen de 3m blijft. Het is een 3 balkscultivator die gevolgd wordt door egaliserende veertanden en een nalooprol/wals. Over een breedte van 4m staan er 13 tanden met een onderlinge afstand van 290mm. De constructeur heeft gezorgd voor een hoge bodemvrijheid (870mm) en voldoende afstand (80cm) tussen de 3 balken. Hierdoor geef je de gewasresten de ruimte om vlot te “laveren” tussen de rijen tanden en vermijd je op die manier ook verstoppingen. Kverneland werkt bovendien niet met een rechte maar wel met een volledig gebogen tand. De tanden (70 x 40mm) zijn hol en hebben een wanddikte van 6mm. Ze zijn niet gelast maar worden met bouten bevestigd waardoor het frame minder stress ervaart. Opmerkelijk is dat deze tanden naar links en rechts 20 cm kunnen uitwijken bij hinder door obstakels zonder blijvend te vervormen. De tanden ondergaan dezelfde gekende hittebehandeling als de ploegen in de fabriek in Noorwegen. De aanhechting met het frame zit onder een hoek van 35 à 40° in vergelijking met 90° bij de meeste andere merken. Hierdoor wordt de tand verplicht de grond in te gaan waardoor het zweven van de cultivator onderdrukt wordt. Een stabiel frame is een basisvereiste voor een egaal resultaat. Door op de CLC Pro Classic te gaan werken met gebogen armen wordt de machine een halve meter korter. Dit maakt het werktuig niet alleen lichter maar brengt het zwaartepunt dichter bij de trekker waardoor deze minder snel de neiging heeft om licht te worden in de neus.
Doorgedreven constructieconcept
Het frame van de CLC Pro Classic heeft een hoge graad van afwerking. Het frame ontwerp, in combinatie met het “heavy duty” centrale middendeel (koker van 200 bij 200), maakt het mogelijk om in de zwaarste omstandigheden te werken. Zo troffen we in Wallonië een gebruiker die o.a. ging diepgronden met een 3 meter starre uitvoering in combinatie met een 290 pk zware Case IH Magnum. Dit zegt niet alleen veel over de toepassingsflexibiliteit maar tevens over het constructieconcept van de CLC Pro Classic.
Veertanden i.p.v. schijven
Na de 3 rijen tanden zitten geen traditionele schijven om de grond te egaliseren maar 80 mm brede veertanden. Deze slepen onder een hoek van ongeveer 45 graden over de grond en hebben een sterk egaliserende werking. Het eigengewicht van deze veertanden is ook merkelijk lager dan deze van schijven. Achteraan zat op onze geteste uitvoering een buizenrol maar in werkelijkheid is het aanbod aan nalooprollen zeer divers. Zo kan je, mits meerprijs, o.a. kiezen voor een Actiflex-nalooprol met een druk van 160 kg per m². In onze uitvoering (veertanden + 550 mm kooirol) kregen we een mooi egaal zaaibed als resultaat wat geliefd is bij zij die niet-kerend werken. Voor zij die gaan ploegen, heb je met de vlakke ondergrond het voordeel dat de ploeg niet gaat “zoeken”. De diepteregeling op deze 4m uitvoering stel je bij op basis van 4 pennen die worden verstoken. Je moet ervoor achteraan op de machine kruipen maar het gaat vlot.
Vlot wisselen met Knock-on
In een druk seizoen zit niemand echt te wachten op het moment om geschroefde beitels of schaarpunten te gaan wisselen. Daar heeft Kverneland wat op gevonden door te werken met het Knock-on wisselsysteem. Door middel van een bijgeleverde beitel en een hamer kan je in een paar minuten de schaarpunten er gewoon afslaan en terug monteren. Kverneland heeft een soort conisch aankoppelstuk ontwikkeld waardoor de schaarpunt zich automatisch gaat vastzetten of vasttrekken. Op de schaarpunt is een “bult” voorzien die slijtage aan de houder gaat “sturen”. Aan de achterkant van de schaarpunt past een verend klepje perfect in een insparing aan de achterkant van de beitel waardoor alles mooi op zijn plaats blijft zitten. Het aanbod aan beitels en vleugelscharen is zeer ruim. Wie land in de diepte wil opentrekken kan opteren voor een 80mm rechte beitel terwijl voor oppervlakkige bewerking best iets breder (150mm) gegaan wordt. Voor zij die ploegloos boeren of met een diepe grondbewerking de capillariteit van hun bodem willen bevorderen, is deze CLC Pro Classic zeker het overwegen waard.
Pneumatische zaaimachine als accessoire
Een cultivator is maar zo universeel als het aantal toepassingen waarvoor je hem kan inzetten. Bovendien zoekt iedere akkerbouwer steeds oplossingen om meerdere bewerkingen te combineren in 1 werkgang. Zo bespaar je niet alleen brandstof maar ga je de bodem ook niet nodeloos verdichten. In dat verband biedt Kverneland de mogelijkheid om de CLC Pro Classic uit te rusten met de pneumatische zaaimachine A-Drill. De A-Drill wordt gemonteerd als verlengstuk van de centrale ligger en heeft 8 uitgangen die zorgen voor een uniforme verdeling van het zaad over de ganse werkbreedte d.w.z. één uitgang om de 50 cm op onze 4m uitvoering. De uitlopen worden gemonteerd ter hoogte van de ligger waarop ook de bevestiging van de veertanden zit. De kooirol zorgt ervoor dat het zaad mooi met de verkruimelde toplaag gemengd wordt. Aangezien de cultivator in het midden opklapt,zit de zaadtank mooi gevangen tussen de 2 zijdelen. Je hebt de keuze tussen een 200L of een 500L zaadtank in combinatie met een blazer die ofwel elektronisch ofwel hydraulisch aangedreven wordt. In de cabine heb je een boordcomputer waarop je alles (ha, zaaidichtheid,…) kunt opvolgen. Kies je bijkomend voor een wielsensor en een hefsensor in de topstang dan wordt de zaaidichtheid aangepast aan de rijsnelheid en schakelt de A-Drill ook automatisch uit op de kopakker. De A-Drill kan voorzien worden van 2 verschillende zaaiassen: één voor kleine zaden (koolzaad, klaver, mosterd) en één medium versie voor zaden zoals wikke, gras, zonnebloem. Voor wie veel met erwten of veldbonen bezig is, kan optioneel een Flex zaaias verkregen worden. Een roerder boven de zaaias zorgt voor een gelijkmatige toevoer van het zaad. Nieuwe regelgeving (vergroening, teeltvrije zone) maakt dat we op mechanisatievlak ook vooruit moeten kijken. Wie dit najaar proactief een band rondom zijn percelen inzaait met niet-productief gras of een mengsel van gras en kruiden, creëert niet alleen een propere boord maar kan deze in het voorjaar ook makkelijk afploegen tot op bv. 1m. Een andere veelgebruikte toepassing is het inzaaien van groenbedekkers, tussenvruchten of bloemenmengsels. Met 1 werkgang bespaar je tijd en brandstof en vermijd je dat door 2 passages (ontstoppelen gevolgd door rotoreg/zaaimachine) de grond te fijn komt te liggen of de draagkracht van de grond te laag is bij een tweede passage. Ook na maïs of suikerbieten is snel een gras/rogge mengsel ingezaaid met een dergelijke combinatie. Dit alles verhoogt sterk de inzetbaarheid van 1 basiswerktuig en maakt dat de mechanisatiekost op bedrijfsniveau kan geoptimaliseerd worden.
https://www.youtube.com/watch?v=k7Qc-XXQ95A