Topartikelen over mais
Mais
Mais wordt in Nederland en België veelal als veevoeder voor de melkveehouderij geproduceerd, maar kan ook een akkerbouwgewas zijn voor de humane consumptie. Dan gaat het om suikermais. Ook is het gebruik van ‘energiemais’ in opkomst. Het gaat dan om een later afrijpende snijmais, die de vergister in gaat.
Snijmais past perfect naast gras in het rantsoen van het hoogproductieve Nederlandse melkvee. Mais levert veel glucose uit zetmeel en energie uit de restplant. De combinatie van snijmaïs en gras zorgt voor genoeg energie en eiwit om melkkoeien gezond, efficiënt en hoogproductief te houden. Het is daarom belangrijk om je maisras(sen) goed af te stemmen op het aandeel gras in je rantsoen.
Wat is het beste maisras?
De keuze van het beste maisras hangt onder andere af van het gebruikersdoel, grondsoort, teeltomstandigheden, gewenste rantsoen daarna wordt er gekeken naar het zetmeelgehalte, de vroegrijpheid van het maisras, de opbrengst in droge stof en de eigenschappen van de plant zoals stevigheid en ziektebestendigheid. Vooral het laatste punt wordt de afgelopen jaren steeds belangrijker doordat de droogte aanhoudt. Een maisrassenmatrix die ultra vroegen tot late maisrassen toont, kan u als loonwerker melkveehouders helpen bij het maken van de juiste keuze.
Teeltbewerkingen
Om het land klaar te maken voor het zaaien of om na de maisstoppel netjes onder te werken wordt het land traditioneel geploegd. De kerende grondbewerking staat echter met het oog op bodemvruchtbaarheid en structuurverbetering onder de druk. Daarom wordt er, bijvoorbeeld op de kwetsbare veengronden, ook naar alternatieven gekeken zoals strokenteelt.