Voor ons staat een ware krachtpatser. Met zijn 335 pk en een gewicht van dik veertien ton is de Ford FW 60 een echte sleeptrekker. De Ford behoort tot de Ploegmakers Groep uit De Rips in Brabant. Bij Ploegmakers wordt de trekker ingezet voor het egaliseren van diverse percelen. Een betrouwbare trekker met een korte draaicirkel en oersterke motor. De 35-jarige Ford heeft op dit moment 22.550 uren op de teller.
Loonbedrijf Ploegmakers
Loonbedrijf Ploegmakers zocht begin jaren tachtig naar een geschikte activiteit om de winter door te komen. Normaal gaan de medewerkers met vorstverlet, maar de winters worden zachter en vorstverlet bleek niet meer nodig. Ploegmakers kiest voor grondverbeteringsmachines. Door middel van een diepploeg en kilverbord worden diverse percelen verbeterd en geëgaliseerd.
In de eerste jaren gebeurt dit rondom De Rips; later speelt afstand geen rol meer. Iets wat meteen tot succes leidt. Zo groeit de activiteit uit tot een belangrijke tak binnen het bedrijf. Eind jaren tachtig bezit Ploegmakers vijf Ford FW’s. Driemaal een FW 60 en tweemaal een FW 30.
Ford FW 60: 22.550 uren op de teller, die blijft lopen
De laatste Ford FW op het bedrijf is de FW 60, die nog op het bedrijf draait. Deze wordt in 1987 in Engeland gekocht door Ploegmakers. Eén jaar oud en met maar 340 uren op de klok. Nu, 35 jaar later staan er maar liefst 22.550 uren op de teller. Jaarlijks komen daar nog steeds vierhonderd bij. Zijn hele leven in De Rips heeft de Ford voor een vijf meter kilverbord gehangen. Alleen als het een echt nat najaar is wordt de Ford nog wel eens als sleeptrekker gebruikt.
Vaste chauffeurs van de Ford FW 60
De Ford FW 60 heeft in zijn loopbaan maar twee vaste chauffeurs gekend. Gerard Lutters is in 1987 begonnen met de machine en heeft er elf jaar met veel plezier mee gereden. Nu is Gerards zoon Willem alweer tien jaar de vaste chauffeur. Willem Lutters benadrukt de grote trekkracht van de machine. Tevens is de automaatbak en de korte draaicirkel een groot pluspunt. Als minpunt kan hij alleen maar de geringe vering noemen. “Alleen de stoel veert”, lacht hij.
Tekst en foto’s: Jens Kusters
HET HELE ARTIKEL LEZEN?
Je hebt zojuist een artikel uit de Loonwerker gelezen. Het hele artikel lezen? Klik hier.