Het Noord-Amerikaanse familiebedrijf Vermeer uit Pella (Iowa) toonde onlangs een prototype van een zelfrijdende rondebalenpers: de ZR5. Bijzonder aan deze zelfrijder is de geveerde vooras en dito cabine en de zero-turn-techniek.
In tegenstelling tot zero-turn-maaiers, die worden bediend middels joysticks, beschikt de Vermeer over een klassiek stuurwiel. Door de zero-turn-techniek kan de Vermeer als het ware om zijn as draaien, hierdoor is de combinatie in veldmodus enorm wendbaar. De vooras is hydraulisch geveerd, waardoor de bestuurder en de machine minder worden belast. Ander voordeel is dat in ruw terrein of op een kopakker nog nauwkeurig kan worden gestuurd bij een hoge rijsnelheid. De bestuurder heeft de keuze uit een veld- of transportmodus. Bij deze laatste wordt het zero-turn-systeem, dat toelaat dat de voorwielen 360 graden kunnen draaien, geblokkeerd. Vermeer geeft een transportsnelheid op van 40 km/h.
Balen automatisch afleggen dwars op het zwad
De ZR5 is uitgerust met een ruime en geveerde Claas-cabine met het comfort van een maaidorser- of veldhakselaar. De bediening is grotendeels geautomatiseerd. Een camera boven de pick-up informeert de bestuurder over de productstroom en een tweede is achteraan geplaatst zodat het afleggen van de geperste baal kan worden opgevolgd. De bestuurder kan kiezen of de baal links of rechts, afhankelijk van de perceelsvorm en helling wordt afgelegd. Het persen en uitwerpen van de baal gebeurt daarna volledig automatisch. Zodra de gewenste baalgrootte is bereikt, stopt de Vermeer en wordt de baal gebonden door het netwikkelsysteem, maar wat de ZR5 zo uniek maakt is dat hij automatisch, zonder tussenkomst van de bestuurder, 90 graden draait naar de ingestelde richting. Tijdens dit manoeuvre wordt de variabele perskamer met riemen geopend en de baal dwars ten opzichte van het zwad afgelegd. Voordeel hiervan is dat het laden van de balen achteraf 35 % sneller kan verlopen. Eens de baal afgelegd, hoeft de chauffeur slechts op de groene knop van de joystick te drukken en draait de pers terug, zonder interventie van de chauffeur, naar de vorige positie om de volgende baal te gaan verwerken.
Eenvoudig onderhoud
Ondanks de unieke software is de ZR5 eenvoudig van opzet. Vermeer heeft immers al heel wat ervaring in het bouwen van rondebalenpersen. In 1971 introduceerde Gary Vermeer reeds de eerste Vermeer-rondebalenpers. Via snelkoppelingen en stekkers kunnen de hydraulische en elektrische leidingen worden ontkoppeld, zodat de perskamer uit het chassis kan worden gereden en eventueel worden vervangen door een andere. Achter de cabine bevindt zich een Cummins-motor met een vermogen van 173 pk. Als alles volgens plan verloopt start de serieproductie van de Vermeer ZR5 in 2019. Bedoeling is dat daartegen de continu balenpers van Vermeer is geïntegreerd in de zelfrijder.
Vermeer, Lely en Agco
De Vermeer-persentechniek is onrechtstreeks ook gekend in Europa. Sinds de jaren 80 werken Lely en Vermeer samen. Lely produceerde voor Vermeer aanvankelijk de modulaire maaibalken en sinds eind vorige eeuw werden de Lely-ruwvoederwinningsmachines in Noord-Amerika onder de Vermeer merknaam en -kleur verkocht. In 2008 verwierven Lely en Vermeer de Duitse fabrikant van balenpersen en -wikkelaars Welger Maschinenfabrik. Lely en Vermeer bundelden hun krachten en brachten in 2014 samen de eerste continu werkende rondebalenpers op de markt. Dit nieuwe balenpersconcept werd op hetzelfde moment geïntroduceerd in Pella (Iowa, VS) en Maassluis (Nederland) als respectievelijk Vermeer CRB en Lely Welger CB Concept.Begin dit jaar werd de hooibouwtak van Lely echter verkocht aan Agco, het moederbedrijf van Fendt, Challenger, Massey Ferguson en Valtra. Naar verluidt zou Agco vooral geïnteresseerd zijn in de Lely-opraapwagens en rondebalenpersen. Hierdoor komt de samenwerking Vermeer-Lely op de wip te staan. Het siert het Amerikaanse familiebedrijf dat ze niet bij de pakken blijft zitten en blijft innoveren, met als laatste geesteskind de zelfrijdende rondebalenpers ZR5.
Dit artikel verscheen eerder in “De Loonwerker 11/2017”. Wil je graag een abonnement? Surf dan snel naar onze agroshop!
Tekst: Jan Ebinger Beeld: Vermeer