“Investeren in modernste technieken.”
Op zeven maart viel er nog een pakje sneeuw en was het bijzonder nat. Bij EuRo Loonwerken in Tongeren blijven ze al bij al vrij rustig. “Normaal zijn we volop bezig met stalmest spreiden voor de bieten en aardappelen. Vermoedelijk zal nu alles op een hoop komen, maar het weer moeten we eenmaal nemen zoals het komt. We gaan ons alleszins niet vervelen en zullen ons uiterste best doen om iedereen tijdig te bedienen.”
Zelfrijders gekocht omdat het te nat was
Na twee jaar helpen op het ouderlijke varkens- en akkerbouwbedrijf besloot Ernest Euben in 1978 zijn eigen kans te wagen. De machinefreak trok ten velde met gedragen strohakselaar en drijfmestton. In ’85 richtte Ernest samen met zijn jongere broers Florent en Freddy een bvba op. Datzelfde jaar kochten de Euben-mannen één van de eerste Heston-grootpakpersen die in Vlaanderen geleverd werd. Vrijwel onmiddellijk na de opstart gingen ze dorsen, bieten en aardappelen rooien. “In ‘98 hebben we serieus gesukkeld met de oogst, het lukte amper om de bieten uit te krijgen in het tweefase-systeem”, vertelt Euben. “Daarom investeerden we voor het seizoen daaropvolgend zowel voor de aardappelen als de bieten in zelfrijders.” In 2002 namen ze voor de tweede maal een collega loonwerker over en verschijnt ook fietsmakerszoon Gunter Roosen in de picture. Die was helemaal verkocht aan Ernests dochter Veerle. Gunter zelf had een strohandeltje dat hij combineerde met een job bij Ford Genk. Toen hij trouwde met Veerle hielp hij steeds meer mee op het bedrijf, daarom werd hij zelfstandige in 2009. Vorig jaar namen Ernest en Gunter de aandelen over van Florent en Freddy die zich vanaf nu volledig toespitsen op hun eigen akkerbouwbedrijf en varkensbedrijf. Hun kinderen hadden immers minder interesse in het loonwerk. Op het factuur staat niet langer Euben bvba maar EuRo Loonwerken.
Black Beauty
Gunters eerste trekker was een Fendt 826 Black Beauty die hij kocht met zijn eigen bedrijfje Gumero’ke. Hiermee reed hij eerder bij Euben bvba op zelfstandige basis. Later kochten de heren van EuRo Loonwerken dan nog een 826, 720 en 722. Ze hebben ook nog een oudere 916 mee uit de overname. “Dat is onze sterkste trekker, verklapt Roosen. “Hij heeft nog geen milieuprullaria. Door de strenge emissienormen zijn de tractors alleen maar duurder geworden.” Vier van de vijf werkpaarden zijn voorzien van GPS-systeem, drie Topcon en één Trimble. Het loonbedrijf beschikt over een grote loods van 3000 m2 met verwarmde werkplaats. Gunter was tien jaar lang onderhoudstechnicus bij Ford Genk, de interesse was er en de vakkennis heeft hij opgedaan. “Als je zoveel met die machines rijdt is het fijn dat je eraan kunt sleutelen. Bovendien is het veel goedkoper dan elke keer naar de dealer te lopen”, klinkt het. “We vervangen veel onderdelen preventief. In de oogst kunnen we ons niet permitteren om stil te staan. Daarom nemen we ‘s winters rustig onze tijd om alles na te kijken. Daar kunnen we veel meer geld mee verdienen dan transporten te doen aan dumpingprijzen.”
“Eindelijk terug het veld in”
De loonwerker is blij dat het seizoen eindelijk begonnen is. Momenteel zijn ze volop bezig met stalmest en compost spreiden. Daarvoor gebruiken ze twee recent aangekochte Tebbe’s. Volgens de zaakvoerders het beste wat er op de markt is. De karren zijn uitermate geschikt voor het strooien van zowel kleine als grote hoeveelheden. De tractors zijn uitgerust met GPS zodat het werkbeeld de perfectie benadert. Voor het laden heeft de firma een Liebherr-bandenkraan. De ondernemers overwegen ook om te starten met drijfmest rijden om de dienstverlening uit te breiden. Ze hebben twee 3-assers van Deroo, één chassis is haakarm, de andere is een cargo. Ze moeten dus alleen maar een ton te kopen en ze zijn vertrokken. Verder heeft de loonwerker grondbewerkingsmaterieel voor eigen land. Het gebeurt dat ze werken aannemen. Ploegen doen ze regelmatig in loonwerk met een Rabe-zesschaar.
De aardappelen worden gepoot met Grimme. Omdat ze dat regelmatig doen op erosiegevoelige percelen moeten ze de planter uitrusten met een mechanisme dat drempels maakt tussen de ruggen. Alweer een kost die niet meteen rendeert. Euben kan niet anders dan een klein supplement bij te vragen voor deze dienst.
Wilt u op de hoogte blijven van wat er omgaat in de wereld van loonwerk en landbouwmechanisatie? Neem dan snel een abonnement op De Loonwerker!
Tekst & Beeld: Tom Govaerts