Op 27 februari organiseerde het Beierse staatsministerie van Economische Zaken, Regionale Ontwikkeling en Energie een waterstoftop. Fendt presenteerde daar voor het eerst het prototype van een waterstoftrekker.
Op de waterstoftop in Straubing werden technologische mogelijkheden en praktische toepassingen van waterstof in de land- en bosbouw besproken onder de vraag “Kansen en mogelijkheden voor land- en bosbouw”. De deelnemers kwamen zowel uit de wetenschap, de politiek, het verenigingswerk als uit de praktijk.
Waterstof op tractoren en landbouwmachines
“Ik zie waterstof als een heel belangrijke oplossing voor problemen in de land- en bosbouw. Land- en bosbouw kan veel energie leveren, waarmee ook waterstof kan worden opgewekt. Agri-PV-installaties of windenergie wekken elektriciteit op land- en bosbouwgrond op en gebruik het om waterstof te produceren. Waterstof uit biogasinstallaties of uit bosresthout is ook denkbaar”, legt Hubert Aiwanger, de Beierse staatsminister van Economische Zaken, Regionale Ontwikkeling en Energie, uit.
“De kroon op het werk is natuurlijk als boeren zelf waterstof gebruiken voor hun tractoren of landbouwmachines. Ik hoop dat Fendt dit prototype blijft doorontwikkelen, want die dingen hebben we nodig.”
Waterstoftrekker en andere infrastructuur verder onderzoeken
Samen met andere partners neemt Fendt deel aan het landbouwmodelproject H2Agrar in Nedersaksen om een waterstofinfrastructuur voor gebruik in de landbouw te onderzoeken. In het modelproject zullen voor het eerst regelmatig prototypes van een tractor op waterstof op boerderijen worden gebruikt. Daartoe zal Fendt in april 2023 zijn twee prototypes van de eerste generatie leveren aan boerderijen in Haren (Emsland) in Nedersaksen. Het doel van het project is het onderzoeken en opzetten van een infrastructuur voor waterstof voor de landbouw in de modelregio Emsland. Het project heeft al de DLG Agrifuture Concept Award 2022 gewonnen.
Bron: Fendt