Voorafgaand aan de selectieve open deur dag kreeg De Loonwerker onlangs een exclusieve preview van de bouw van de eerste twee Multi Tool Tracs en spraken we met initiatiefnemer Paul van Ham. Eerder brachten we al nieuws over deze Multi Tool Trac (MTT), een elektrisch aangedreven werktuigendrager met diesel range extender.
Het idee voor een werktuigendrager met grote spoorbreedte, ontsproot ruim 4 jaar geleden aan het brein van Paul van Ham, een afgestudeerd Wageninger met een achtergrond in de grondbewerking. Nadat hij in gesprek raakte met een zevental biologische telers die zochten naar een multi-inzetbaar voertuig met 3 meter spoorbreedte, kreeg de MTT langzaam vorm.
Het uitgangspunt van de MTT is de teelt op onbereden bedden en vaste rijpaden. Uit diverse Belgische en Nederlandse onderzoeken blijkt deze manier van werken bij te kunnen dragen aan opbrengstmaximalisatie en het terugdringen van bodemverdichting. Zo becijferde het PCLT al eens tot 10% meeropbrengsten bij het gebruik van vaste rijpaden. Belangrijke ontwerpeisen waren een brede en variabele spoorbreedte, ruimte tussen de voor- en achteras voor alle werktuigen en RTK-GPS besturing. Het benodigd vermogen en de capaciteit is afgeleid van de bestaande (zwaar aangepaste) mechanisatie van enkele telers: een Fendt uit de 400-serie, een WKM-werktuigendrager en een John Deere rupstrekker. Allen op 3 meter spoorbreedte (vast). Bij de ontwikkeling van de eerste prototypes en testvoertuigen staat de techniek en de betrouwbaarheid voorop. Een prijsidee van de productiemodellen vindt van Ham lastig aan te geven, maar die zal in de orde van grootte van € 250.000 zijn. Voorlopig ligt de nadruk op de afronding van de eerste twee prototypes waarna hopelijk nog dit jaar de eerste praktijktesten gedaan kunnen worden.