Het verhaal van de drie broers Breure leest als een mooie familietraditie. De eerste stappen werden in 1923 in regio Hoeksche-Waard gezet. Na de oorlog namen de drie zonen van het gezin Breure de zaken over en ze breidden de activiteiten uit. In 1980 nam zoon Ad Breure samen met zijn vrouw de activiteiten op de boerderij van zijn vader Arie en zijn twee broers over. Op hun beurt stapten ook zíjn drie zonen, Arjan, Huibert en Adwin in 2009 als meest recente generatie in het bedrijf.
Ervaring doorgegeven van vader op zonen, dat kan tellen
De drie broers runnen op vandaag samen het bedrijf en hebben de taken netjes verdeeld. Arjan doet de planning van de dagelijks activiteiten, Huibert de administratie en Adwin stuurt de werkplaats aan en de werkzaamheden in het veld en is daarnaast een van de chauffeurs op de AVR Puma. Doorheen de jaren investeerden ze fors in landbouwmateriaal. Dat gebruiken ze zowel voor hun eigen landbouwbedrijf als voor de loonwerkactiviteiten.
De meest recente investering van de drie broers betreft een AVR Puma 4.0. Deze komt bovenop de AVR Puma 3 (2018), de AVR Puma+ (2014), en een AVR Quadra. Arjan: “Voor ons blijft de Puma de beste investering. Wij houden van het authentieke rooiconcept van deze zelfrijder: een degelijke, kwaliteitsvolle rooier, met een mooie grote bunker en het vierrijig rooien zorgt voor de nodige capaciteit. De nieuwste Puma blijft trouw aan zijn basisconcept van eenvoud, maar is vooral in doorontwikkeling een prima vooruitgang.”
ACC-rooibek op AVR-Puma 4.0 als voorbeeld van vooruitgang
Adwin: “Hiermee kan je zelfs binnen hetzelfde perceel, bij ons vooral op oude zeeklei, kiezen om met of zonder diabolo’s te rooien. Als het erg nat is heffen we de diabolo’s op zodat de ruggen niet in elkaar gedrukt worden, en omgekeerd zetten we de diabolo’s in een droger stuk soms wel in. Dat regelen we à la minute en zeer comfortabel vanuit de cabine.
Ook het Varioweb blijft een absolute troef van de Puma rooier. Dit vind ik één van de mooiste dingen die de Puma heeft. Met dit flexibele reinigingssysteem bepaal je zelf hoeveel reiniging je nodig hebt, ook hier weer afhankelijk van de rooiomstandigheden. Deze zaken gecombineerd zorgen dat je wat langer kan doorrooien. Soms zelfs tot een dag.”
Adwin: “Je krijgt ook vooral rust als chauffeur. Alle rooifunctionaliteiten kan je met de joystick en een eenvoudige touchscreen bedienen. De camera’s geven een enorm goed zicht op het rooiproces. Dankzij het rijdend lossen principe kan de wagen netjes naast de rooier blijven rijden, terwijl ik op het rooiproces kan focussen. Belangrijk aangezien ik in totaal al zo’n drieduizend hectares achter de kiezen heb. Deze grote machine is zelfs uitstekend voor kleinere percelen. Ik kan er heel vlot mee inzetten.”
Huibert: “Dat kan ik beamen. Op drukke momenten spring ik bij als reservechauffeur. Ik rij dus minder vaak met de Puma dan Adwin, en toch kan ik er vlot mee overweg. Het rooien verloopt eenvoudig en de bediening is intuïtief.”
Adwin: “Wij hebben trouwens ook gekozen voor de optie AVR Connect. Het grootste voordeel is dat wij op afstand kunnen meekijken naar het rooiproces, en de opbrengstmeting. Zo proberen wij nog nauwkeuriger en efficiënter voor onze klant te werken. Dat spaart niet alleen de klant, maar ook onszelf tijd en middelen uit. Win-win!”
Lees hier ook wat volgens de broers Breure de voordelen zijn van hun andere AVR-machines!
Op de hoogte blijven van alle AVR-nieuwtjes?
Tekst en beeld: AVR