Steeds meer vrouwen werken in de agrarische sector. Vrouwelijke inzichten kunnen bedrijven verder helpen, volgens Heleen Lansink, die de wereld heeft rondgereisd met een Nuffield Scholarship om hier onderzoek naar te doen. Het zaadje hiervan werd gepland bij haar thuisbasis in Haaksbergen, waar ze samen met haar man een melkveebedrijf runt.
“Toen ik op de boerderij kwam wonen, moest ik mijn plek hier echt aftasten en ontdekken”, vertelt Heleen Lansink. “Wat is mijn specifieke rol? Waar ben ik goed in? En wat ga ik doen op het bedrijf? Dit is het startpunt geweest van mijn onderzoek.” Lansink reisde naar landen zoals Nieuw-Zeeland, IJsland en Finland met de vraag: Wat is de rol van vrouwen in de agrarische sector in tijden van verandering? Uit haar onderzoek bleek dat veel vrouwen nog traditioneel via een huwelijk op een agrarisch bedrijf komen. Veel vrouwen gaan in de maatschap, maar slechts vier procent hiervan staat aan het roer als agrarisch ondernemer. Hiermee is Nederland het slechts scorende land van Europa.
Open blik van vrouwen
“Als je kijkt naar de grootte van de opgaven in de sector, is juist nu de open blik van vrouwen nodig. Ik denk dat je alle perspectieven aan tafel nodig hebt om tot een nieuw voedselsysteem te kunnen komen”, aldus Lansink.
Zelf runt Lansink samen met haar man een melkveebedrijf met 95 koeien in Haaksbergen. Op dit moment werkt ze veel buitenshuis, maar voorheen was ze verantwoordelijk voor het invullen van de Kringloopwijzer en de boekhouding. Op deze manier wist ze op het gebied van management precies hoe het bedrijf draaide.
In 2017 heeft de familie De Melktapperij geopend, een fysieke melktap op het erf, om een brug te bouwen naar de samenleving toe. “Zo zijn er veel van dit soort voorbeelden. Denk hierbij aan het opstarten van een kinderopvang, boerderijwinkel of sociale werkplaats. Als gevolg hiervan zie je dat agrarische bedrijven zich anders gaan ontwikkelen. Ze richten zich meer op de wensen van de samenleving en verbinden zich meer met de omgeving. Daarnaast past deze vorm van verbindend ondernemen bij de expertise van de vrouw.”
Internationale Vrouwendag
Op 8 maart is het weer Internationale Vrouwendag. Ter ere van deze dag organiseert Lansink samen met andere vrouwelijke ondernemers uit het netwerk Vrouwen en Voedsel voor de vijfde keer een bijeenkomst. “Als je als vrouw zijnde een niet-agrarisch opleiding hebt gevolgd en via je partner op een agrarisch bedrijf komt, zijn er weinig agrarische partijen die het potentieel van deze nieuwkomers binnen de sector omarmen. Deze dag is ontwikkeld om deuren te openen voor vrouwen, want er liggen nog zoveel kansen voor het opgrijpen.”
Tekst: Kim Sjoers
Beeld: Heleen Lansink