Al meer dan 110 jaar voert de familie Burger een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland, waarvan de laatste vijftig jaar in het kweken van bloembollen. Sinds dit najaar staat er op het terrein van de familie Burger een 1.1 MWh batterij systeem. Het resultaat van een samenwerking tussen meerdere ketenpartners in de energiemarkt.
“De onzekerheid in de energiemarkt heeft ons tot nadenken gezet”, zegt Jacques Burger, die samen met zijn broer Rob en zoon Gijs Burger eigenaar is van de bloembollenkwekerij. “Vroeger konden we ervan uitgaan dat de stroom altijd uit het stopcontact kwam, maar tegenwoordig krijg je nieuwsberichten dat die zekerheid niet meer per se gegarandeerd is.”
“Als je ziet hoe hoog die pieken in het net zijn en hoe de toekomst eruitziet, baart dat mij zorgen voor mijn bedrijfsvoering in de komende jaren,” vervolgt Burger. “Zo ging bij ons de gedachte lopen om minder afhankelijk te zijn van het energienet.”
Bedrijf verduurzamen
Jacques, Rob en Gijs hebben de afgelopen jaren al stap voor stap hun bedrijf verduurzaamd. Zo kwamen ze een paar jaar geleden in contact met Jesper Zuurbier van Grid-ON, die in een naastgelegen veld een zonnepark exploiteert. “Zuurbier kwam bij ons langs en dat klikte goed,” vertelt Burger. Na een aantal gesprekken werd besloten om samen met hem zonnepanelen te plaatsen op het dak van de loods van de bloembollenkwekerij. Zuurbier vertelt: “De zonnepanelen zijn in 2020 gelegd en zorgden voor een verlaging van onze energierekening. We zagen echter dat in het voorjaar de opbrengst van de zonnepanelen werd geknepen en er opwek verloren ging. Daar wilden we iets mee.”
Na het verkennen van verschillende opties om de overtollige energie optimaler te benutten kwam het onderwerp batterijen op tafel. Hiervoor wendde Burger zich wederom tot Zuurbier. De akkerbouwer laat weten: “Wij zijn goed in bollen telen. Energieopslag was iets heel nieuws voor ons. Daarom hebben we het ook uitbesteed aan Zuurbier. De ervaring met de zonnepanelen was goed en daarom hebben we het vertrouwen gehad om hem de vrijheid te geven om een doorrekening te maken.”
Businesscase-batterijsysteem
“Zo’n batterijsysteem verdient het in ongeveer zes dagen van de maand en dan moet hij klaar zijn om te reageren op fluctuaties in de energieprijs. De overige tijd kan de batterij worden ingezet voor lokale optimalisatie”, zegt Zuurbier. De business case berekening is een combinatie geweest van een eigenverbruiksoptimalisatie regeling en energiehandel. “Tegelijkertijd was er een subsidie traject, de Subsidie Oplossing Netcongestie (SON) van de provincie Noord-Holland, voor bedrijven die in netcongestie gebied zitten en een accu willen plaatsen. Dat heeft geholpen in de realisatie van dit traject. Er was ook zonder subsidie een business case met een realistisch verhaal dat het twee kanten op kon gaan, maar die subsidie heeft de doorslag gegeven”, aldus Zuurbier.
Installatie en inbedrijfstelling
Burger heeft veel zelf gedaan voor de installatie van de batterij. “We hebben zelf de accu’s neergezet en een lokale huisinstallateur heeft de AC bekabeling gedaan”, vertelt Burger. “De batterij is geplaatst door specialisten van de batterijleverancier. De installatie moest hiervoor kort spanningsloos en dit moest gebeuren onder bedrijfsuren. Gelukkig kon dit beperkt worden tot slechts een kwartier. Daarna draaide het systeem.”
Samenwerking
De koppeling met de energiemarkt is door Edmij en Envitron gerealiseerd. Edmij is een zakelijke energieleverancier die gespecialiseerd is in handelsstrategieën met onder andere zonnepanelen en batterijen. Jeffrey Bartels van Edmij vertelt over de samenwerking: “Als EPEX member verhandelen wij stroom voor Burger op de day ahead en intraday markt. Wij sturen zijn installaties aan op basis van onbalansprijzen. Daar profiteert hij zelf van, omdat wij zijn eigen onbalans per kwartier vaststellen. Bij een hoge onbalansprijs, zorgen wij dat hij stroom te verkopen heeft en bij lage, of negatieve onbalansprijzen, zorgen wij dat hij stroom terug kan kopen. Zo draagt Burger bij aan het balanceren van het stroomnet.”
Envitron verzorgt de lokale aansturing. “Via onze Envi.Base Energiecontroller worden zowel de batterij als de zonnepanelen aangestuurd. Daarnaast bewaakt het systeem de aansluiting om te voorkomen dat gecontracteerde vermogens overschreden worden. Je kunt het systeem zien als een soort lokale verkeersregelaar die ervoor zorgt dat de stuursignalen op een veilig manier worden verwerkt en uitgevoerd’’, aldus Rein Schuil van Envitron.
Korte lijntjes met energiemarkt
Zuurbier vindt het fijn dat er één partij is die de aansturing van alle assets doet. “We weten precies bij wie we moeten zijn voor vragen over de sturing. Energiemanagement is een complex iets en het is de kunst om het zo simpel mogelijk te houden. Het detail inzicht via de software van Envitron, de korte lijntjes en goede communicatie hielpen daarin mee.”
De toekomst van de energiemarkt
De toekomst van het bedrijf en het batterijsysteem ziet er positief uit. De inkomsten uit de batterij waren de afgelopen maanden volgens verwachting. Toch blijft Burger ook realistisch: “Je bent ondernemer en je bent je bewust van de risico’s die je moet nemen. De ondernemers in de agrarische sector waren de eerste met windmolens, de eerste met zonnepanelen en waarschijnlijk ook weer de eerste in batterijen. De ervaring tot nu toe is in ieder geval positief.”
Bron: Edmij