AVR Ceres 400, de eerste echte AVR-pootmachine
AVR is sinds 2012 met de overname van de pootdivisie van het Noordse TKS Underhaug full-line leverancier geworden van machines voor de aardappelteelt. AVR bouwt sindsdien de Underhaug-pootmachines in zijn eigen productiehallen te Roeselare (België) onder de merknaam AVR Underhaug.
Een even grote stap volgde kort nadien met de ontwikkeling van een totaal nieuwe en in het Underhaug-gamma ontbrekende vierrijige gedragen pootmachine. Vorig jaar werden er van de genaamde Ceres 400 zeven machines in het veld gezet en opgevolgd. Dit jaar zit de Ceres 400 reeds in productie en worden er 50 stuks van gebouwd. De verkoop van deze planter verloopt volgens AVR zeer vlot. De naam en faam van AVR draagt er voor een groot stuk toe bij.
Momenteel is AVR al bezig met de ontwikkeling van een getrokken versie van de Ceres 400. Dit jaar moeten er nog twee in proef het veld in om dan, als alles volgens plan verloopt, volgend jaar in productie te gaan.
Nieuw pootelement
AVR ontwikkelde voor de Ceres 400 een nieuw pootelement. Een groot bovenste aandrijfwiel en een klein onderste wiel zorgen voor een precieze afleg bij hoge snelheden. Daar het pootelement naar voren toe helt, rollen de poter steeds tegen de voorwand aan en worden ze steeds gelijk afgelegd. Afhankelijk van het kaliber van het pootgoed kan de afstand pootbeker-wand aangepast worden. Voor klein pootgoed wordt de wand dichter tegen de bekers bewogen; dit om geen doorval of verbrijzeling te hebben. Twee misserdetectiesensoren per kanaal detecteren in de zone tussen wand en pootbeker. Omdat de poters steeds tegen deze wand liggen detecteren zij er alle voorbijkomende knollen.
Iedere bekerriem draagt 2×20 bekers. De pootbekers zijn nieuw ontwikkeld. Ze zijn geschikt voor poterdiameters van 30 tot 60 mm, nieuwe inzetbekers brengen de maat terug naar 25 tot 40 mm. Grotere poterbekers zijn verkrijgbaar voor pootgoed van 40 tot 80 mm, met inzetbekers wordt de maat dan teruggebracht naar 30 tot 60 mm.
Onderaan het pootkanaal zitten links en rechts geleidingsblokjes die de knol naar het midden van de getrokken geul geleiden. Als de bekerband de onderste rol voorbij is, worden de bekers gereinigd door de borstelharen op de rugwand van het kanaal.
Een verstelbare schuif in de bak en een beweegbare bodem zorgen voor een gelijkmatige aanvoer van poters. Deze trilbodem is vooral nuttig bij gesneden en lang gekiemd pootgoed.
De vorentrekkers zitten gemonteerd op een balk, die parallel opgehangen is. Twee dieptestelwielen bepalen de hoogte op de balk of de plantdiepte. Een instelbare veer aan beide zijden van de balk regelt de druk op de balk.
De Ceres 400 is verkrijgbaar met mechanische of hydraulische aandrijving. Bij de mechanische aandrijving drijven de wielen via een kettingoverbrenging en een tandwielcombinatie de aandrijfas van de elementen aan. De vrijloopkoppeling tussen beide wielstellen zorgt ervoor dat in bochten de snelst lopende wielen aandrijven.
Bij hydraulische aandrijving wordt de wielaandrijving vervangen door een hydromotor. Ook hier gebeurt de overbrenging van de aandrijving naar boven met een ketting, maar nu met een vaste tandwielcombinatie. Aan de hand van een snelheidssensor op één wielstel en een snelheidssensor op de gedreven as van de bekerbanden, wordt de plantafstand bijgesteld.
Naast een mechanische handmatige uitschakeling van de pootelementen is ook elektrisch gestuurde ontkoppeling verkrijgbaar. De koppeling van ieder element gebeurt dan met drie tandwielen. De twee naast elkaar bevestigde tandwielen worden gekoppeld door een onder veerdruk staand meelooptandwiel. Een elektrische actuator duwt het meelooptandwiel weg bij ontkoppeling.
GPS-aansturing
De Ceres 400 is uitgerust met Canbus-elektronica die niet Isobus compatibel is. AVR werkt eraan om de planter op termijn ook in Isobus-uitvoering aan te bieden.
Om de plantelementen met gps-hulp aan te sturen voegt AVR een IO-module of input/output-module toe waaraan in de ingang de uitgangen van de rijselectie op aangesloten worden en in de uitgang de IO module van het gps-systeem op aangesloten wordt. Naast het bedieningsscherm van de planter moet voor gps een tweede scherm toegevoegd worden.
Verschillende combinaties mogelijk
Uiteraard biedt AVR de Ceres 400 ook aan met verschillende AVR-combinatiewerktuigen. Planten kan in combinatie met een AVR-frees in de fronthef van de tractor of achteraan met de Ceres 400 opgebouwd. Voor het aanaarden in één werkgang kunnen er verschillende AVR-aanaardkappen aangebouwd worden. De aansturing van deze kappen kan met automatische hydraulische drukregeling met accumulator gebeuren of met het DPC-systeem. Dan wordt de hoeveelheid aarde in de aanaardkap opgemeten en zonodig bijgestuurd.