Zuidberg stapte twaalf jaar geleden in een voor het bedrijf nieuwe markt: rupsonderstellen voor trekkers en oogstmachines. De overgenomen techniek werd in een Zuidberg-jas gestoken en die zat niet meteen als gegoten. Of dat inmiddels wel zo is, zochten we uit bij een Belgische en Nederlandse gebruiker.
Matthieu Verrue uit het Belgische Kuurne begon in 2017 te rijden met zijn Zuidberg-rupsen en hij rooit er voornamelijk prei mee. “Voordien reed ik met een zelfrijdende rooier met korte rupsen maar als het erg nat was werd die onbestuurbaar. Met vier rupsen onder mijn trekker kan ik de asymmetrische combinatie veel beter in de juiste richting te houden. Ook is de restwaarde volgens mij hoger bij een tractor en rupsen die je beide afzonderlijk kan verkopen. En de trekker is breder inzetbaar want in de zomer gaat hij terug op zijn banden.”
Tweeduizend draaiuren zonder kosten
Verrue informeerde bij meerdere firma’s. De prijs was quasi hetzelfde maar het frame bij Zuidberg was meer open wat een groot voordeel is om de modder eruit te krijgen. “Verder is het onderhoud simpel. Telkens ik de tractor moet voltanken, zowat om de twee hectare, worden de rupsen afgespoten en gesmeerd. Het geheel is goed en stevig gemaakt. Ik zit dan ook aan bijna tweeduizend draaiuren zonder kosten. Ze zien weinig af als je ze op de juiste spanning zet. Ik zie niets van slijtage. Maar ik moet er wel bij zeggen dat er in onze grond geen stenen zitten. Dat maakt een groot verschil.
Met rupsen kun je bij nattere omstandigheden veel sneller rooien omdat de tractor goed bestuurbaar blijft. Ik doe dan ook beperkt loonwerk. Vooral in extreme omstandigheden bij collega’s die geen rupsen hebben. Bij mij gaan ze er niet af van september tot april. Het afhalen van de rupsen is een werkje dat je in je eentje kan doen op een halve dag. Met de heftruck eraf halen, stelt niets voor. Het meeste tijd kruipt in het losmaken, vanbinnen en vanbuiten proper maken en inspuiten met mazout en olie.”
Zuidberg rupsonderstellen betekenen oogstzekerheid
Na jaren met een getrokken bunkerrooier te hebben gerooid, stapte Maatschap Vos-de Boer uit het Nederlandse Dalerveen in 2019 vanwege een groeiend areaal aardappelen over op een zelfrijdende aardappelrooier. “Daarna had ik niet meer op wielen gerooid tot de start van dit seizoen”, zegt medewerker Frank Weerink. Na de getrokken rooier volgde in 2019 namelijk een Grimme Varitron 470 Platinum edition met af fabriek een rupsonderstel eronder. Die werd na seizoen 2020 ingeruild op een demomachine: een Grimme Varitron 470. Vanwege de forse meerprijs van een rupsonderstel en de toenemende kilometers op de weg, kozen Roelof Vos en Weerink voor een uitvoering op wielen en schaften ze bij Zuidberg een set 76 centimeter brede rupsen aan. “We rooien in totaal inmiddels 380 hectare consumptie-, vlokken- en zetmeelaardappelen en moeten daarvoor vanwege landhuur en -ruil steeds verder van huis. Nu kunnen we als de omstandigheden het toelaten rooien op wielen en dan ligt de rijsnelheid op de weg ook een stuk hoger.” In 2021 reed Weerink het hele seizoen op Zuidberg-rupsen vanwege de natte omstandigheden. “Natuurlijk speelt de bodem voor ons ook mee maar uiteindelijk moeten die 380 hectare gewoon gerooid worden, ongeacht de omstandigheden. En dan geeft een rupsonderstel de benodigde oogstzekerheid.” Voor seizoen 2022 gingen de rupsen er vanwege het goede weer onder weg. “Dat kostte ons een halve dag met twee man dus dat is goed te doen. Wel met geheel schone machine overigens.”
In vakblad de Loonwerker, editie januari 2023 verschijnt het volledige artikel over de Zuidberg rupsonderstellen.
Tekst: René Koerhuis en Seppe Deckx Beeld: Frank Weerink en Seppe Deckx