“Maak van uw 2-rijer een 4-rijer”. Deze tekst staat groot op de website van Tolmac, een Nederlands bedrijf dat de Tolmac frontrooier bouwt. Een capaciteitsverdubbeling zit er volgens de gebruikers niet in, maar 70 tot 90 procent extra capaciteit is mogelijk.
De geschiedenis van de Tolmac frontrooier start in 2011 toen twee akkerbouwers die samenwerken in de Combinatie Dijkhuis-Hofman uit Muntendam (Groningen, NL) op zoek waren naar een nieuwe aardappelrooier. Tot die tijd werkten ze met een 2-rijige wagenrooier met in de fronthef van de trekker een zelfgebouwd frontrooisysteem. De keus viel op een Dewulf RQA206 en APH Noord, aardappelspecialist en Dewulf dealer voor Friesland en Groningen, kreeg meteen de opdracht om op zoek te gaan naar een vervanger voor de zelf ontwikkelde frontrooier. De oplossing werd gevonden bij Mechanisatiebedrijf TOL in Slochteren (Groningen, NL). Dat wil zeggen, Mechanisatiebedrijf TOL bouwde de Tolmac frontrooier volgens de wensen en ideeën van frontrooipioniers Elzo Dijkhuis en Stoffer Hofman.
Twee basisuitvoeringen
Tolmac bouwt twee basisuitvoeringen van de frontrooier. De MT 12 rooit twee ruggen midden voor de trekker en legt het gerooide product via een zijafvoerbandje rechts naast de trekker tussen de aangrenzende en nog te rooien derde en vierde rug. De tweede uitvoering, de MT 14, rooit de twee ruggen links en rechts voor de trekker (rug 1 en 4) en legt het gerooide product via twee afvoerbandjes tussen de tweede en derde rug onder de trekker.
Voordelen frontrooiconcept
Betaalbare capaciteit, dat lijkt het sleutelwoord te zijn voor gebruikers die kiezen voor het Tolmac frontrooiconcept. Eén van de gebruikers omschrijft dit als volgt: “Ruim 80% van ons fabrieksaardappelareaal moet gerooid worden tussen 20 september en 20 oktober. Dan wil je capaciteit, maar een (gebruikte) 4-rijige zelfrijder is niet rendabel te rekenen met minder dan 200 ha.” Minder brandstofverbruik is tevens een belangrijke afweging voor Tolmac gebruikers. Volgens de fabrikant bespaart de frontrooier ook op de inzet en onderhoudskosten van de getrokken rooier doordat deze de helft minder ruggen rooit.
Lees het complete artikel en de gebruikerservaringen uit Frankrijk en Nederland in De Loonwerker van september.