Akkerbouwer en loonwerker Pieter van Overveld vertelt dat hij al jaren geleden met een Hardi-machine leerde spuiten. “Ik was onmiddellijk fan van de spuittechniek. Een nadeel was evenwel dat de Hardi Commander niet fuseegestuurd is, hetgeen ik eigenlijk onmisbaar vind.”
De Aeon heeft een spuitboombreedte van 33 meter. Van Overveld noemt het een kolossale machine. “De boom klapt dicht in twee delen waardoor laaghangende bomen en begroeiing wel eens een uitdaging vormen. Zo heb ik al een dop verloren.”
Spuittechniek maakt het verschil
Van Overveld spuit jaarlijks zowat tweeduizend hectares, deels eigen percelen, deels in loonwerk. “De computer was even wennen maar over het spuiten ben ik dik tevreden. De spuittechniek maakt het verschil ten opzichte van mijn vorige spuit. En ook de fuseesturing die zorgt voor de nodige wendbaarheid.” De machine van de landbouwer is eigenlijk een prototype. “Er waren er zes. Hardi en Homburg zijn fanatiek bezig met de laatste puntjes op de i te zetten. Het gaat dan om de wielbesturing of boomhoogteregeling. Nu geef ik het spuiten 9,5 op 10, de machine zelf een 7 maar de service is tweehonderd procent.”
In Nederland en België werken
“Met deze machine is tot 99 procent driftreductie mogelijk. Ik mag dus zowel in Nederland als in België werken. Ik moet alleen zorgen dat ik met mijn fytolicentie in orde ben voor beide landen.”
Het nieuwste getrokken model
Lees ook het artikel over de Hardi Aeon veldspuit: Het nieuwste getrokken model.
Dit is een artikel uit de Akkerbouwkrant. Wil je deze thuis ontvangen? Klik hier.
Tekst en beeld: René Koerhuis en Seppe Deckx