Slimme cameratechnieken worden steeds meer gemeengoed als het gaat om tussen en in de rij te schoffelen. Door middel van plantherkenning wordt het verschil tussen onkruid en het cultuurgewas herkend en daarmee het effect vergroot. Hierdoor is het mogelijk om een flinke reductie van inzet van chemie in teelten als sla, kool en geplante zaaienuien te realiseren. Tijdens een speciale velddemo op een perceel met sla bij vollegrondsgroenteteler Ursem-Zuurbier in Heerhugowaard werden de intrarijwieders voor mechanische onkruidbestrijding van Kült Kress, Steketee, Garford, Feldklasse, Oliver Agro en Ferrari getoond.
Mechanische onkruidbestrijding maakt sprongen vooruit
“Mechanische onkruidbestrijding staat volop in de belangstelling. Enerzijds, omdat het middelengebruik steeds verder wordt ingeperkt en er naar alternatieven wordt gezocht. Anderzijds zie je dat telers zelf ook gewasbeschermingsmiddelen laten staan om het gewas te sparen, omdat dit de kwaliteit en groei ten goede komt”, constateert Christoffel den Herder. Hij is zelfstandig adviseur bij Ceres Horti Advice en begeleidt akkerbouwers bij aangepaste vormen van bodembewerking.
“De techniek maakt echt sprongen vooruit. Fabrikanten zijn instaat om in de rij een mechanische bewerking uit te voeren. Hierbij moet de precisietechniek zeer nauwkeurig zij, want als je niet oplet rijd je zo schade. De camera detecteert steeds beter het gewas en zorgt er voor dat het plantje niet wordt geraakt. Dit helpt niet alleen om onkruiden te pakken, maar ook om korsten open te trekken.”
Demonstratie met verschillende technieken voor mechanische onkruidbestrijding
De demonstatie met de verschillende technieken werd bewust in sla gedaan, ook omdat hier de technieken flink op de proef worden gesteld. “De uitdaging is om sla er niet uit te trekken. Je trekt het gewas makkelijk van de wortel, dus moet er echt omheen werken.”
Oliver Optyma-interrijwieder detecteert het plantje
De Oliver Optyma-interrijwieder is een unieke techniek waarbij de camera het plantje detecteert. De ingestelde diepte voor de rechte messen houdt die aan. De elementen zitten aan een veerstaal, waardoor hydraulische afstelling per rij mogelijk is. Bij een obstakel om een andere reden kunnen de messen worden opgetild. Het resultaat blijkt verrassend positief.
Rijen detecteren en planten herkennen met de Kült Kress
De camera’s op de Kült Kress detecteren de rij en herkennen de plant. De hydraulische wieder opent en sluit rondom de plant en dit werkt verbluffend goed. Op de machine kan de drukzone worden gedefinieerd voor een diepere werking. Zo vraagt de dikke korst tijdens de demonstratie om meer druk. Er kan eenvoudig gevarieerd worden in rijafstand. Sensoren voelen de top van het bed. Het frame is uitgevoerd met twee wielen. Het niveau van de balk blijft gelijk aan het bed, waardoor je ook een egale grondbewerking krijgt. Kült Kress fabriceert de intrarijwieders veelal custom made.
Onkruid herkennen dankzij kunstmatige intelligentie van Steketee-intrarijwieder
De camera’s bij de Steketee intrarijwieder zijn onder een kap gepositioneerd. Ledlampen zorgen voor een egale belichting, waardoor je onder alle omstandigheden dag en nacht een perfecte kleurherkenning krijg. Op basis van kunstmatige intelligentie worden de planteigenschappen van het cultuurplantje en die van het onkruid herkend.
De camera stuurt de sideshift met de sikkelvormige icwiedermessen aan. Dit zorgt er voor dat het gescharnierde mes om de plant heen beweegt en het onkruid afknipt. Om te voorkomen dat er kluiten op het gewas worden gegooid, pas je de snelheid aan. De machine is verder uitgevoerd met aanaarder en een woeler die door het spoor loopt. Achterop zit nog een torsiewieder, die vastgereden grond weer lostrekt.
Inrow-techniek van Garford
Garford werkt al sinds 2008 met de Inrow-techniek. Met een eigen camera is de Engelse fabrikant voorloper als het gaat om gewasherkenning. De Garford ligt in de fronthef. De cameratechniek legt de gewasrij vast, synchroniseert met de exacte positie van de individuele plant en zorgt voor de aansturing naar de schoffel. De Robocrop computer past daarbij constant de rotatiesnelheid van de schoffelrij aan om de onderlinge verschillen in plantafstand te compenseren. Alles is elektrisch aangedreven.
De individueel roterende schoffelbladen, is uit gevoerd in een hoefijzer vorm, schoffelen om het plantje heen. Het camerasysteem en de stuurschijven zorgen ervoor dat er met een nauwkeurigheid van een centimeter geschoffeld wordt.
Mechanische onkruidbestrijding tussen rijen en planten met Ferrari Remoweed
De Ferrari Remoweed schoffelt zowel tussen de rijen als tussen de planten. De machine scant en wied het onkruid binnen de breedte van het frame terwijl hij vooruit rijd. De Ferrari heeft een side shift die met hydraulische cilinders simpel te verstellen is. Aan de hand van de camerabeelden worden de schoffelelementen naar links of recht corrigeert in het volgen van de plantenrij of om stuurfouten te corrigeren. Dit gaat automatisch met behulp van infrarood. Het aantal elementen is aan te passen op het aantal rijen in het bed. Elk element heeft een camera die de plant detecteert op basis van vorm, plaats en kleur.
De schoffels gaan open als er een gewasplant staat en dicht als er niks of onkruid staat. Hierdoor is het mogelijk om tot een centimeter van het gewas te schoffelen. De werkhoogte van de schoffels kan eenvoudig aangepast worden. De opening van de messen kan eenvoudig mechanisch ingesteld worden door middel van een stelbout.
Dit is een artikel uit de Akkerbouwkrant.