Sijbrand Westra van biologisch akkerbouwbedrijf De Westerade in Dronten zag de aanschaf van de Kuhn Varimaster L Onland-ploeg aanvankelijk als een mogelijkheid om de grondbewerking flexibel in te zetten. Op basis van de omstandigheden kies je voor bovenover ploegen of in de voor, dat was het idee. Na drie seizoenen is de conclusie dat hij met de vierschaarsploeg alleen maar bovenover ploegt. “We leggen een goede basis voor het nieuwe seizoen.”
Als je niet bovenover kunt ploegen, dan kun je ook niet door de voor. Dat hebben we wel geleerd. Je moet de omstandigheden kiezen en pakken. Dat betekent uren maken. Maar zelfs dit seizoen hebben we alles bovenover geploegd. En de plekken waar het niet kon, zijn gespit”, blikt Sijbrand Westra terug op het afgelopen seizoen.
Kuhn Onland-ploeg
De Kuhn Onland-ploeg staat voor haar vierde seizoen op het biologische akkerbouwbedrijf, via importeur Reesink Agri en dealer Weevers in Swifterbant. Heel bewust is er bij de vervanging gekozen voor bovenover ploegen. “Als je onderin de voor ploegt, zit de drukkegel ook dieper. Bovendien komt er meer slib in de voor. Iets wat wij niet willen.
We hebben verschillende ploegen geprobeerd. Eigenlijk kwamen we altijd op een vijfschaarsploeg uit. Voor ons past dat minder, omdat je telkens door hetzelfde spoor rijdt, wat versmering in de toplaag veroorzaakt. Toch zoek je ook een bepaalde capaciteit.” Uiteindelijk is het een compromis geworden. Een vierschaarsploeg kon toen eigenlijk nog niet voor onland. “Het moest ook geen veredelde schijfeg zijn. Kuhn kwam echter met deze ploeg op de proppen en was daarmee toen nog een voorloper. We waren meteen gecharmeerd van de kering, die zelfs beter was dan we gewend waren. Nul procent slib kan, dat blijkt wel.”
Schijven en voorscharen
De ploeg is volledig uitgevoerd met schijven en voorscharen. “We hebben veel groenbemesters en daar moet die wel doorheen kunnen.” De hydraulische bediening was volgens Westra aanvankelijk wel wat wennen, maar biedt vooral voordelen als het gaat om het bijstellen in het werk vanuit de trekker.
“We hebben de ploeg laten uitvoeren met een elektrische waterpas om toch een indicatie te hebben van wat je doet.” Bij onervaren ploegers zet Westra de hydraulische bediening, behalve bij het wentelen, het liefst uit om het niet ten koste te laten gaan van het ploegwerk. “Qua breedte-instelling luistert het nauw en moet je wel even meten om de juiste werkbreedte te vinden. Met gps rijdt immers wel exact over de lijnen. Er zijn ontwikkelingen met een speciaal ‘bolletje’ op de ploeg voor het vlot afstellen, maar voor nu blijft het ploegwerk en blijft het dus meten.”
Extra messen op de punten
Westra heeft de ploegscharen laten uitvoeren met extra messen op de punten. Dit is bedoeld om de snede nog een keer extra door te snijden, waardoor je het geheel net iets vlakker weglegt. “Maar eerlijk is eerlijk, toen we vanwege een storing in het ventielblok met een demoploeg zonder deze messen aan de slag gingen, werd de grond eigenlijk net zo netjes neergelegd.”
De zware bouw van de ploeg noemt Westra ook een voordeel. De scharen gaan namelijk goed de grond in. “Ook als de grond wat harder is, na lichte vorst. Je hebt ook wel een beetje volume nodig om de grond in te komen.” Het steunwiel is uitgevoerd met een cilinder, zodat die niet hard naar beneden klapt.
New Holland T7.210
De ploeg wordt getrokken door een New Holland T7.210. “Een trekker die stabiel is van zichzelf. We hebben ‘m daarom ook niet lompzwaar beladen. Voor vier scharen heb je ook minder trekkracht nodig. Vijftienhonderd kilo als contragewicht, meer hoeft ook echt niet. Je hebt echter wel een bepaald gewicht nodig om voldoende tractie te houden.”
Opvallend zijn de brede 900-banden onder de New Holland. “Misschien zijn ze iets te breed, maar je wilt niet een al te hoge druk per vierkante centimeter hebben. We ploegen tot 22 centimeter. Mijn ervaring is dat smalle banden invloed hebben op het ploegbeeld; daarom kiezen wij heel bewust voor bredere banden. Dan ga je de voor niet meer in.”
Akkerbouwbedrijf De Westerade
Het akkerbouwbedrijf, in 2000 omgeschakeld naar een biologische bedrijfsvoering, beteelt zo’n 165 hectare. Het bouwplan bestaat uit consumptie- en pootaardappelen, uien, peen, erwten, spinazie, grasklaver, mengteelt met veldbonen, mosterd en pompoenen. Daarnaast is eigenaar Sijbrand Westra gespecialiseerd in de teelt van augurken. “Dit is uniek in Nederland. Daarom hebben we samen met Leon Wisse zelf een mechanische oogster ontwikkeld, die we inmiddels ook ieder seizoen voor de oogst van de pompoenen ombouwen.” De keuzes die Westra maakt in zijn ploegwerk resulteren volgens hem in ieder geval in de optimale start van het seizoen.
Tekst: Martin de Vries en Kim Sjoers
Beeld: Martin de Vries, De Westerade en Kim Sjoers