Wie Solingen zegt, koppelt deze naam bijna automatisch aan kwaliteitsvolle messen en scharen. Vijftig jaar geleden was het Duitse familiebedrijf Rasspe uit Solingen, met het merklogo in de vorm van een pijp, één van de grotere spelers op de markt van maaimachines en machine-onderdelen. Medio de jaren 60 kon Rasspe voor bijna elke tractorfabrikant een middenmaaibalk leveren.
Bij een kwaliteitsproduct hoort ook kwaliteitsdrukwerk. In een antiquariaat te Solingen ontdekte ik een aantal foto’s die als basis dienden voor de Rasspe-advertenties en publiciteitsacties. De foto’s zijn een voorbeeld van verdwenen grafisch vakwerk. De tractors werden eerst op de negatieven deskundig manueel gedetoureerd of uitgeknipt. Daarna werden de Rasspe-maaibalken met zwarte en witte verf met de hand bijgeschilderd en details van de tractor geretoucheerd, zodat bij de eerste aanblik het oog zeker op de Rasspe-maaiers zou vallen.
Actief sinds 1827
Peter Daniel Rasspe begon in 1827 te Solingen (Duitsland) een smederij, gespecialiseerd in het maken van hoefijzers. Vanaf 1879 werden onderdelen voor landbouwmachines gemaakt. Het huidige merklogo dat een pijp voorstelt, werd al in 1868 geregistreerd en staat nog altijd op de huidige Rasspe-producten. Bij het begin van de Eerste Wereldoorlog omvatte het fabricageprogramma 30.000 verschillende onderdelen en werkten er 400 mensen in het familiebedrijf. In 1939 was Rasspe de grootste producent van onderdelen voor landbouwmachines ter wereld met een personeelsbestand van meer dan 700 werknemers. Tijdens de oorlog werd de fabriek volledig verwoest. Na de herbouw werden ook tractormaaibalken in het programma opgenomen. Hiermee ging een belangrijke uitbreiding van het personeelsbestand tot bijna 900 personen in het begin van de vijftiger jaren gepaard. In 1962 leidde het in productie nemen van knoopapparaten tot een nieuwe uitbreiding. Later volgden cirkelmaaiers en tanden voor hooischudders en oprapers. In de jaren 90 kreeg Rasspe het moeilijk en werd in juni 1999 failliet verklaard. In 2000 werd het bedrijf overgenomen door de Duitse Schumacher Groep, vooral bekend van arenlichters en messenbalken voor alle grote maaidorsermerken. Sindsdien heet het voormalige familiebedrijf Rasspe Systemtechnik. Anno 2018 is de fabricage van knopers één van de belangrijkste kernactiviteiten. Rasspe levert knopers in diverse uitvoeringen: enkele knopers voor hooi en stro, dubbele knopers voor grootpakkenpersen en draadbinders voor niche markten.
Tekst: Jan Ebinger Beeld: archief Jan Ebinger