Elk jaar worden er in de 1 van de 4 grote aardappel producerende landen demodagen speciaal voor de sector gehouden, Potato Europe. Op 2 & 3 september vinden deze dagen plaats in ons land. Net als in 2011 gaan de demonstraties door in Cain, nabij Doornik. De Loonwerker geeft hieronder een overzicht van de gedemonstreerde machines.
AVR
AVR komt met 3 machines naar Potato Europe, 2 getrokken tweerijers, de Spirit 6200 en Spirit 9200 en de vierrijige zelfrijdende Puma3.
Spirit 9200
Deze tweerijige verstekbunkerrooier is een volledig hydraulisch aangedreven machine, om deze aandrijving mogelijk te maken beschikt de rooier over een eigen hydraulisch systeem met 3 pompen. Het rooigedeelte bestaat uit een 1650 mm brede rooimat met 4 getrokken veerbelaste schijven en 2 kunststoffen diabolo’s. Na de zeefmatten volgt de Varioweb reinigingsmodule. Het Varioweb is samengesteld uit een combinatie van egelband en axiaalrollen, die vanuit de trekker traploos ingesteld kunnen worden. De axiaalrollen kunnen 100% ingezet worden indien veel reiniging vereist is of ze kunnen juist helemaal uit de aardappelstroom gehaald indien nauwelijks reiniging nodig is. Dit gebeurt door het vooruit of achteruit brengen van de egelband. Aan de leestafel is plaats voor 2 mensen. Na de leestafel komen de aardappelen in de 8 ton grote bunker, optioneel kan ook een 5,5 ton grote WB bunker gekozen worden waarmee al rijdend gelost kan worden.
Puma3
De zelfrijdende Puma3 is de 3de generatie van deze vierrijige bunkerrooier. De rooier is uitgerust met een Volvo Penta Stage IV motor van 469 pk en weegt 23.500kg. Om de bodem te sparen staat hij vooraan op 300/95R52 banden, achteraan is dit 900/60R38. Het rooisysteem bestaat uit 2 rooimatten die samen 2,4 meter breed zijn. Na de zeefmatten volgt ook op de Puma3 het Varioweb-systeem. Via de open ringelevator en een leestafel die automatisch in de bunker zakt komen de gerooide aardappelen in de 8 ton grote bunker met elevator die voorzien is op al rijdend lossen. De bodem en de losband van de bunker zijn onafhankelijk van elkaar aangedreven en maken het mogelijk om de bunker bij het rijdend lossen optimaal te gebruiken. De losband bestaat uit een spijlenmat om tot het laatste moment aarde te kunnen uitzeven.
Dewulf
Dewulf brengt een tweerijige getrokken machine en een twee- en vierrijige zelfrijder mee naar Cain.
RA2060
De RA2060 is een verstekrooier met een bunker van zeven ton inhoud die standaard rijdend kan lossen. Het rooigedeelte bestaat 2 diabolo’s, 2 aparte rooischaren met een gezamenlijk regelbare hellingshoek en een graafmat van 1500mm breed gevolgd door 2 zeefmatten. De RA2060 is uitgerust met 2 egelbanden en een reinigingsmodule. De leestafel is 1 meter breed, op het sorteerplatform is plaats voor 6 personen. Sorteerrollen zijn optioneel verkrijgbaar. Na de leestafel met automatische bunkervulling komen de aardappelen in de 11,5m³ grote bunker terecht. De rooier staat standaard op banden van 850/45B 30.5 (Trelleborg) maar kan ook op dubbele montage gezet worden met maat 2×700 380/85R34 (Mitas) of op 1000/50R25 (Michelin).
RF3060
De 5de generatie ondertussen van de driewieler van Dewulf. De nieuwste generatie van deze rooier werd vorig jaar in april reeds voorgesteld, maar de RF3060-uitvoering werd pas dit jaar op Sima aan het publiek getoond. De R3060 serie zijn tweerijige zelfrijdende bunkerrooiers met een 1delige rooischaar en 1500 tot 1650 mm breed rooikanaal. De RF3060 uitvoering heeft 3 zeefkettingen, een onderste en bovenste egelband en maakt gebruik van het Flexyclean reinigingssysteem. Dit systeem is een variabel bypass-systeem in combinatie met axiaalrollen. Naar gelang de veranderende omstandigheden is het mogelijk de aardappelen van 0% tot 100% over de axiaalrollen te verdelen waarbij valhoogtes tot een minimum beperkt blijven.
De R3060 rooiers zijn uitgerust met een 350 pk sterke Scania motor die voldoet aan de TierIVfinal normen. Vooraan staat de rooier op Mitas 2×750 380/90R46 banden in dubbele montage, achteraan zijn dit eveneens Mitas cultuurwielen gecombineerd met een Michelin 1000/50R25.
Grimme
Ook het Duitse Grimme brengt 3 rooiers mee naar Potato Europe. 2 getrokken bunkerrooiers en de zelfrijdende vierrijige Varitron 470 worden gedemonstreerd in Cain.
SV 260
De getrokken tweerijige verstekrooier SV 260 kenmerkt zich door een veelvoud aan opties. Zo zijn er drie verschillende versies naar keuze: Met egelband, axiaalrollenreiniger of MultiSep. Bovendien zijn er meerdere combinaties mogelijk, zoals bijvoorbeeld dubbele MultiSep, MultiSep met axiaalrollenreiniger en MultiSep of axiaalrollenreiniger met egelband. De rooier kan ook met drie verschillende bunkervarianten uitgerust worden: 6 ton of 7,5 ton inhoud of een 5,8 tons overlaadbunker. De eerste zeefmat heeft een breedte van 150 cm, de twee volgende matten zijn 170 cm breed. De leestafel is 1,1 m breed. De rooier is uitgerust met een hydraulische vlakstelling en wielbesturing. Het aansturen van de machine gebeurt via de VC 50 bedieningsterminal.
Varitron 470
De tweede generatie van de VARITRON 470 is uitgevoerd met een 7-tons bunker met terugdraai-inrichting. De rooier wordt aangedreven door een 435 PK sterke MTU motor die aan de TierIVfinal normen voldoet. Het rooien gebeurt door rooischaren met getrokken diabolorollen met Terra Control automatische en constante diepteregeling. De rooimat en zeefmatten zijn hydraulisch aangedreven en onafhankelijk van elkaar in snelheid regelbaar. Het reinigen gebeurt standaardvia axiaalrollen, optioneel kan gekozen worden voor het MultiSep systeem, de Vario RS traploos instelbare axiaalset of de Twinsep bypasskit. De overlaadbunker met bodem uit doek is goed voor 7 ton aardappelen. De bestuurbare voorwielen hebben bandenmaat 270/95 R 54 en zijn uitgerust met een hydraulische sideshift +/- 100 mm, de bestuurbare achterwielen hebben links een band 900/60 R 32 en rechts 1050/50 R 32.
Ploeger
Ploeger demonstreert 2 zelfrijdende rooiers in Cain. De wagenrooier AR4W en de bunkerrooier AR4BX worden door het merk voorgesteld.
AR4BX
De AR4BX is verkrijgbaar in 4×75, 3x90cm of 4×90 cm rijafstand. De machine wordt aangedreven door een Scania DC13 motor van 450 pk die voldoet aan de TierIVfinal normen. Het rooigedeelte bestaat uit 4 75 of 90cm brede rooischaren zonder diabolo. De rooischaren hebben een elektronische diepteregeling en hydraulisch aangedreven schijven. De eerste zeefmatten zijn 2 maal 1420mm breed op de 75 cm versie en twee maal 1650 mm op de 90cm uitvoering. De tweede zeefmat is even breed op de 75 cm rooier, op de 90 cm uitvoering worden deze 2 centimeter smaller. Het reinigen kan gebeuren via een axiaalrollenset of het PSHS-systeem eventueel in combinatie met egelbanden. De opvoerelevator is 1,1 meter breed en werkt met elevatorzakken. 2 productverdeelbanden zorgen voor een minimale valhoogte van de aardappelen op de bunkervulband. Deze laatste lost de aardappelen met een knik in de 14 ton grote bunker. De bunkerlosband is 1,2 meter breed en heeft een maximale loshoogte van 4,3 meter. Standaard kan met de AR4BX al rijdend gelost worden.
Ropa
Ropa is een nieuweling op het gebied van aardappelrooitechniek. Op de vorige Potato Europe stelde de fabrikant voor het eerst hun Keiler getrokken rooiers voor. De verstekrooiers zijn verkrijgbaar als 1- en tweerijige machines.
Keiler2
De Keiler2 van Ropa is een getrokken tweerijige verstekrooier met een bunker van ongeveer 7 ton inhoud. De machine wordt volledig hydraulisch aangedreven via een eigen loadsensing hydraulisch systeem. Hierdoor is het mogelijk om met een ingaande aftakassnelheid van 450 tot 1000 toeren per minuut alle rooi- en reinigingsmatten toch aangepast aan de snelheid van de trekker te laten draaien. Hierdoor kan de trekker zelf ook bij een lager toerental rijden en zo brandstof besparen.
De rooibek is verkrijgbaar in 75 of 90 centimeter rijafstand en bestaat uit rooischaren met 4 schijven en diabolo-rollen. De eerste zeefmat heeft een breedte van 160 cm, de tweede is 147 centimeter breed. Loofafvoer gebeurt via een 160 centimeter brede loofafvoerband en 6 rijen loofscheiders. Het opvoeren van de gerooide aardappelen gebeurt via de 2de zeefmat en een dwarsgeplaatste transportband met egelband en vingerkamband. De leestafel is 1,1 meter breed en 1,9 meter lang. Er is plaats voor 4 personen op het platform. De bunker wordt via een automatisch vulsysteem gevuld, lossen gebeurt op maximaal 4,25 meter hoogte. Optioneel kan de machine uitgerust worden met camera’s, een centraal smeersysteem, LED werkverlichting en de ROPA Isobus terminal CCI200.
Tolmac
De Tolmac frontrooiers waren in ons septembernummer van 2014 de Machine in de Kijker. Deze Groningse fabrikant bouwt tweerijige rooiers voor in frontaanbouw om zo de capaciteit van een getrokken tweerijer te verhogen. Er bestaan 2 modellen, een zij-afleg voor verstekrooiers en een midden-afleg voor klassieke rooiers. Op Potato Europe stelt Tolmac hun MT14-75 voor.
MT14-75
De frontrooier werkt in combinatie met een normale bunker- of wagenrooier. De twee ruggen links en rechts van de trekker (rij 1 en 4) worden door middel van een diabolo-loze rooibek opgenomen en via twee middenafvoerbanden midden onder de trekker, tussen de nog te rooien ruggen (rij 2 en 3) afgelegd. Op deze wijze kan de rooier direct achter de trekker ineens vier ruggen opnemen. Dit systeem maakt het mogelijk om met een normale, recht achter de trekker werkende rooier, brede banden te kunnen blijven gebruiken. De MT14-75 weegt bijna 2 ton en is 3,75 meter lang. De gebruikte trekker moet dus over voldoende capaciteit in de fronthef beschikken. De diepteregeling van de rooibekken verloopt via grote stalen loopwielen. Doordat hier geen diabolo tussen zit wordt optimaal gebruik gemaakt van de korte zeefbanden. Grote aangedreven schijfkouters zorgen voor een vlotte opname van de rug.
Inschuurlijnen
Na het oogsten moeten de aardappelen natuurlijk op een correcte manier ingeschuurd worden.
De gerooide aardappelen worden op het terrein ingeschuurd met lijnen van AVR, Bijlsma-Hercules, Dewulf Miedema, Dubrulle Downs en Grimme.
AFBEELDING: BIJLSMA
Potato Europe praktisch
Potato Europe, een organisatie van Fedagrim, vindt plaats op 2 en 3 september in de Rue de Mourcourt te Cain, vlak bij Doornik. De beurs opent om 9u en sluit de deuren om 18u. Tickets kosten €10 per dag.
Er worden 19 hectare aardappelen gerooid, 1hectare grond is voorzien voor de inschuurlijnen. Een ruime parking (5,5 ha) bevindt zich vlak bij de demonstratieterreinen.
Meer info vindt u op www.potatoeurope.com