Met de 3S Spot Spray Sensor van Exxact Robotics komt machinefabrikant Agrifac met een vergaande uitvoering van plaatsspecifiek spuiten. Als onderdeel van de Exel groep wil Exxact Robotics boeren wereldwijd voorzien van innovatieve en duurzame technologie. De achtergrond is de prognose dat de wereldbevolking tot 2025 zal stijgen tot 10 miljard mensen en om alle monden te voeden dient de productie van granen van 2,7 te worden opgevoerd naar 3,5 miljard ton.
Reduceren van gewasbeschermingsmiddelen
Daarbij dient het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen met de helft te worden gereduceerd. De ervaring heeft geleerd dat dat mogelijk moet zijn, van 1970 tot 2020 is de hoeveelheid al met tweederde afgenomen. Met de moderne technieken als variabele afgifte moet een afname van 80 procent mogelijk zijn.
Exxact Robotics
Een stap in die richting geeft Exxact Robotics met het systeem van de 3S Spot Spray Sensor, waarbij sensoren op de spuitboom zijn geïntegreerd met een sensor op elke meter. Voor het nauwkeuriger spuiten zet je een sensor op elke meter en maakt de spuit zo geschikt voor rijenbespuiting of met het zogenaamde ‘spotspraying’. Spotspraying wordt per dop toegepast en elke dop heeft z’n eigen afgifte. Agrifac levert de systemen met een dopafstand van 25 cm of kleiner.
Besturingssysteem
De bediening is geïntegreerd op een console in het EcoTronicPlus besturingssysteem als AICPlus. De onkruiddruk, ziekten, plagen en schimmels die het AICPlus systeem detecteert kunnen plaatsspecifiek worden opgeslagen in het online MyAgrifac platform waardoor het mogelijk is deze parameters door de jaren te monitoren en hierop te sturen. Het systeem werkt tot een rijsnelheid van 25 kilometer per uur.
Ook voor meststoffen
Het werkt dus niet enkel op de toediening van gewasbeschermingsmiddelen, maar is ook in te zetten voor het spuiten van meststoffen. Met dit systeem kan de gebruiker niet alleen besparen op gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen, maar wordt ook het milieu niet onnodig belast. Het wordt op de komende Agritechnica gepresenteerd en naar verwachting komt het eind volgend jaar op de markt.
Tekst: Hendrik Begeman