Net als bij Baantjer wordt ook hier Decock gespeld met C-O-C-K. Het grote verschil zit hem vooral in de veel langere geschiedenis van het loonbedrijf, dat anno 2017 nog altijd actief is te Sint-Eloois-Winkel. Het is Robert Decock die het succesverhaal startte in 1951. Hij was voordien actief als vlashandelaar, maar met de aankoop van een 28 pk sterke Massey Ferguson, een ploeg en een sproeivat van zo’n 500 liter werden de eerste stappen gezet in het loonwerk.
In 1956 kwam alles in een stroomversnelling toen men besliste zich ook toe te leggen op het zaaien en rooien van bieten. Dit gebeurde met een Hanomag R 440 en een 1-rijïge Stoll rooier. Zoon Marc Decock trad in 1976 in de voetsporen van zijn vader en breidde het loonbedrijf verder uit. Op een gegeven moment reed men zelfs met drie teams in de bieten en deze rooiden gezamenlijk meer dan 500 ha!
Specialisatie daar blonk en blinkt men in uit te Sint-Eloois-Winkel. Spuitwerkzaamheden waren en zijn nog altijd een belangrijke activiteit op het bedrijf. Men liet dan ook klanten in moeilijke, lees vooral natte omstandigheden niet in de steek. In 1987 kende men een zeer natte periode, daarom besliste men om dubbele wielen te monteren op één van hun Delvano-zelfrijders. Dat was destijds ongezien.
Een opvallende activiteit die men ook uitvoerde, was het maaien van spinazie van 1986 tot 2005 voor het groentenverwerkend bedrijf D’arta. Daarnaast kon je ook beroep doen op Decock voor het rooien van schorseneren, spreiden van drijfmest, zaaien van maïs, enz. evenals het transport met kippers. Zo reed men zelfs van Sint-Eloois-Winkel tot in Oudenaarde met graan voor veevoederproducent Seurynck.
Verder was men ook sterk in het rooien van aardappelen, gestart met een Dewulf en een SPY-rooier is men dan vrij snel overgestapt op AVR. Men had een goeie verstandhouding met AVR. Decock heeft dan ook met plezier gedurende 20 jaar de AVR-machines gedemonstreerd op de Internationale Werktuigendagen.
In 2003 kwam de derde generatie aan het roer, Filiep Decock liet een nieuwe frisse wind door het bedrijf waaien en besliste te stoppen met het rooien van aardappelen. Hij investeerde in grondverzet, een beslissing die Filiep geen windeieren heeft gelegd. Sinds 1985 rijdt men hoofdzakelijk met Steyr-tractoren. In 2013 wist Filiep dan ook met enige trots hun 50ste aangekochte Steyr voor te stellen op de Internationale Werktuigendagen. Ondertussen is men ook de volgende generatie aan het klaarstomen. Zoon Arne (8) en dochter Hanne (12) hebben al reeds de microbe te pakken. De Agrifac-veldspuit en de Dewulf-bietenlader verplaatsen is voor Arne al een koud kunstje. Jong geleerd is oud gedaan bij Decock!
Deze reportage verscheen eerder in “De Loonwerker 04/2017”. Wil je graag een abonnement? Surf dan snel naar onze agroshop!
Tekst & Beeld: Landbouwenmachines.be & De oude doos