“Het wordt geapprecieerd dat we tijd maken voor de klant”
Loonbedrijf Caenen staat liever niet in de schijnwerpers. “Wat hebben andere loonwerkers aan onze visie”, klonk het. Toch wordt er over alle kleine details nagedacht in het bescheiden familiebedrijfje zoals ze zichzelf graag bestempelen. Ze pikken er enkele activiteiten uit en proberen die meer dan behoorlijk uit te oefenen. Klein maar fijn zoals ze zeggen.
Vaders raad opgevolgd
De geschiedenis van familiebedrijf Caenen gaat terug tot de jaren 1960. Opa Hubert runde samen met zijn echtgenote Margaretha een wasserij met droogkuis in combinatie met een loonwerkbedrijf. In eerste instantie reden ze rond met de dorskast, later zou die plaats maken voor zes maaidorsers. Voor het maken van balen hadden ze indertijd twee kleine pakkenpersen. Hubert merkte dat één van zijn vier zonen, Noël, verregaande interesse toonde. Daarom gingen ze op zoek naar extra werk. “Samen met vader gingen we naar het dorsen van mais kijken in de Antwerpse Kempen. Onze zwaarste maaidorser was toen een NH 8080. Het idee was om daar een kolvenplukker aan te hangen. Maar wat ze zagen viel tegen, de oogst verliep moeizaam en de machines reden zich vast in de modder. Het plan werd opgeborgen en we kwamen uit bij bieten”, herinnert Noël zich. “In Veldwezelt waren er twee loonwerkers met een getrokken rooicombinatie. Daarom wilden wij uitpakken met een tweefase-systeem in 1983, ik was twintig. We kochten een Fiat 1580 met ontkopper en rooier van Gilles. De opraper was een Dewulf 6000. Het eerste jaar werd geen onverdeeld succes, maar het tweede was enorm nat. Toen bleven we rooien.” In ’86 trouwde Noël met Marleen, hetzelfde jaar dat ze het bedrijf overnamen van zijn ouders.
“Graag op ons eigen met precisiewerk”
Ook de kinderen van Noël en Marleen kregen de microbe met de paplepel mee. Hermine sloeg een loonwerker uit de Kempen aan de haak en Huub studeerde af in de richting draaifrezen en computerbesturingen. Zijn eerste werkgever in 2007 was loonbedrijf Caenen. Vers bloed en nieuwe activiteiten binnen het bedrijf. Ze begonnen met het dorsen van mais en het wikkelen van vierkante balen. Een hakseltrein zou de familie Caenen alleen maar stress bezorgen. In Veldwezelt verkiezen ze het specialistenwerk dat de chauffeurs op zichzelf kunnen uitoefenen zoals zaaien, dorsen en rooien. Aardappelen planten zou ook nog in dat rijtje passen. “We hebben drie dagen gereden met een AVR-planter die we overnamen van een collega die stopte. Onze klanten adviseerden ons meteen een 4-rijige aardappelrooier aan te kopen. Toen besliste we de planter maar snel weg te doen”, lacht Huub. “Onze pa raadde me aan om verder te gaan in de bieten. Zo’n zelfrijder met bunker leek ons wel iets.” En zo geschiedde het, twee jaar geleden stond er plots een Panther van Ropa in de loods.
Huub werd zelfstandige
In 2014 kreeg Caenen de kans om een Holmer bieten- en cichoreireiniger over te nemen van Charly Missotten. De man wou de machine nog vullen met zijn bandenkraan, maar daar hield het op. Een intensieve periode van drie maanden dag en nacht en dat zes op zeven. Noël was sceptisch, maar Huub zag het helemaal zitten. Hij werd zelfstandige en richtte een zusteronderneming op. Vooral cichorei wordt gereinigd met zo’n wagen omdat het met een zelfrijder Maus niet lukt, de wortelen vallen niet vlot binnen. In slechte omstandigheden op zware grond wordt er tot de helft modder mee gerooid. Vorige maand nam de loonwerker trouwens zijn tweede reiniger in gebruik omdat er dit jaar liefst 40 % meer cichorei tegenover vorig jaar staat ten koste van tarwe. De verklaring is een extra bestanddeel die de fabriek filtert uit de cichoreiwortels.
Nieuwste trekker is occasie
De nieuwste telg in het machinepark is een bruine New Holland G190 die Huub in september op de kop wist te tikken. Een goedkope oplossing voor aan de oudste cichoreireiniger. In de winter gaan ze de tractor ontmantelen en opmaken.” Verder staan er zes New Holland en één John Deere in de hangar met vermogens tussen de 95 en 260 pk. Huub kocht de JD 7530. “In mijn ogen de mooiste tractor in het veld. Van de meerkost van de Trimble gps was ik even niet goed, daar koop je een auto van. Hij levert echter mooi werk aan de nieuwe Grimme 12-rijige Matrix-bietenplanter met sectieafsluiting. Deze zaaimachine kwam het beste uit tests en is voorzien van schijven. Ideaal om te planten op erosiegevoelige percelen waar ze aan niet kerende grondbewerking doen.” Noël is een fijne mekanieker. De machines verouderen, maar dat mag niet te zien zijn aan de binnenkant ervan. Trekkers verlaten het bedrijf pas als ze versleten zijn.
Voorjaar goed gevuld
Eigenlijk begint de voorbereiding voor 2019 deze herfst. In Zuid-Limburg worden de meeste akkers geploegd voor de winter. Dat doet Caenen met een Rabe-vijfschaar. Het klaarleggen gebeurd volgende lente met een klaarlegcombinatie van vijf meter met triltand. “Efficiënt en beter dan de rotoreg naar bodemstructuur.” Buiten de nieuwe bietenzaaimachine hebben ze nog een Gilles 12-rijer waar Noël mee zaait. Voor het planten van de mais zijn er twee Monosem 6-rijers. De kolvenplukker waarmee ze dorsen is trouwens een zes rijer.
Huub sproeit de eigen akkerbouwgewassen met een getrokken Hardi van 2.800 liter, maar ook andere boeren roepen de hulp in voor deze diensten. Met hun aalton van 12,5 kuub vervoeren ze koelwater naar het steenfabriek, een werkje dat zich wekelijks herhaalt. Verder wordt de ton gebruikt voor het spuiten van vloeibare kalk.
Zalige zomer
“De graanoogst verliep vlot deze zomer, maar als de weergoden niet meezitten verkort ons leven.” Caenen heeft zeven maaidorsers waaronder enkele oudjes zoals de NH 8070 en 8080 die perfect in orde staan. De nieuwste machine is de CX 8070 die voorzien wordt van een zes meter Geringhoff-maaibord. Voor het dorsen van mais verkiezen ze de compactere CSX 7060. De Case-pers wordt uitsluitend gebruikt voor het persen van stro terwijl de twee andere van New Holland ook gebruikt worden voor voordroog. Wikkelen doen ze steeds op de hoeve van de klant met een in de lift gedragen Tanco-wikkelaar.
Ik zie jouw ‘geel’ graag
Wanneer Caenen machines koopt, moet het liefde op het eerste zicht zijn. “De Ropa Panther is een machine die straalt in het glooiende Zuid-Limburgse landschap. Bovendien is het de enige gele in de streek waardoor we heel herkenbaar zijn. De rooier is degelijk en sterk gebouwd. Zijn grote pluspunt is onder andere de losarm die net achter de cabine staat waardoor de machinist niet ver achterom moet kijken als hij lost.” Huub rooit met deze machine de kleinere percelen bieten en neemt ook de cichorei voor zijn rekening. Noël oogst de grotere percelen bieten met hun tweefase-systeem dat volgens hem veel efficiënter is. De opraper is een Dewulf 9150 dubbelasser waarvan de fabrikant slechts twee stuks van bouwde.
Luisterend oor
Caenen is de eerste die opmerkt dat boeren graag hun verhaal doen. Als ze even kunnen meerijden op de bijzit van de trekker of oogstmachine, komen ze helemaal los. En dat heeft alles te maken dat Huub en Noël luisteren en tijd maken voor hun klanten. Horen, zien en zwijgen. Er wordt hen veel toevertrouwd. Ook ten huize Caenen is Marleen meestal thuis. Klanten springen er binnen voor een tas koffie. Ze komen de sfeer van het familiebedrijf opsnuiven. Dat dwingt respect af. En zo staan ze ook gekend bij collega’s. “Wij durven beweren dat we met alle loonwerkers goed overeen komen. We helpen elkaar als we in panne staan en zullen nooit onder de duiven van andere schieten.”
Bedrijfsprofiel
Loonbedrijf Caenen uit het Limburgse Veldwezelt bij Lanaken is een grensgeval. Ze zitten op amper enkele honderden meters van Maastricht. Noël Caenen (55) en Marleen Partoens (54) runnen er samen met hun zoon Huub (31) het bedrijf dat vooral gespecialiseerd is in granen en bieten. Hoewel ze vlakbij de grens zitten, trekken ze altijd landinwaarts omdat het praktisch onhaalbaar is met het grote materieel door Maastricht-stad te trekken.Marleen deelt de lakens uit en maakt de planning. Daarnaast verzorgt ze de administratie en facturatie. Noël en Huub doen het veldwerk. Huub houdt zich eveneens bezig met het akkerbouw gedeelte van het bedrijf terwijl Noël zich ontfermt over het onderhoud en reparaties van het machinepark. Verder last hij graag poorten en hekwerken, in de winter heeft hij daar iets meer ruimte voor. De chauffeurs zijn voor Caenen het uithangbord voor de firma.
Volgende maand maken we kennis met de dochter van Noël en Marleen. Hermine Caenen is de liefde gevolgd en kwam terecht in de Kempen op het loonbedrijf van Wim Vermeiren. Verder lopen er drie kleine pagadders rond in Veldwezelt. Huub en zijn vrouw Céline zijn de trotse ouders van Lyana (4), Loryna (4) en Guus (8m). Huub is een fervent skiër. Enkele malen per jaar probeert hij op de latten te staan, net zoals zijn vader.
Tekst en beeld: Tom Govaerts