“250 telefoontjes op een dag is geen narigheid”
Met AGRI Van Damme sluiten we het jaar af in schoonheid. Een succesverhaal, vier jaar geleden stonden ze immers niet eens op de radar. Een portie lef en misschien hier en daar wat geluk omdat er loonwerkers stopten of uitbolden, maken dat het bedrijf floreert.
Promotie maken op Agribex
Koen Van Damme kreeg het officiële statuut van landbouwer in 1992 toen hij de boerderij van zijn grootouders in Horebeke (Oost-Vlaanderen) overnam. Met vijf hectare land sprong hij niet ver. Daarom lapte hij tweedehandsmaterieel op, reed er even mee en verkocht het verder. Hier en daar ging Van Damme bijklussen. Eén van die posten was loonwerker Van Den Haute waar hij ook zijn vrouw Kristel tegen het lijf liep. In 1996 bouwde ze samen een kippenstal en kwamen er 25 runderen. De boerderij groeide, net zoals het areaal land. Als machineliefhebber kocht Van Damme alles op de groei. Voor de aardappeloogst had hij zelf een Dewulf R3000-zelfrijder. Om die aankoop te verantwoorden, reed hij aardappelen uit bij enkele kennissen en buren. Met twee zonen in de richting landbouwmechanisatie, zocht Koen een oplossing om zijn zonen thuis te houden wanneer ze afstudeerden. “In 2013 was er hier in de streek een loonwerker die enkele activiteiten zou afstoten om zich meer bezig te houden met het dealerschap, een uitgelezen kans. We namen een maaidorser, bietenrooier, twee bietenzaaimachines en een voordroogpers over. De NH-trekker die we kochten was nieuw. De deal was net enkele dagen voor de Agribex-editie van vier jaar geleden beklonken. We konden daar ineens promotie maken voor ons nieuw bedrijf AGRI Van Damme.”
Handige Harry’s
Aardappelen planten op gps. Niemand anders deed het en landbouwers zagen onmiddellijk het nut van sectieafsluiting en het automatisch aanleggen van sproeipaden. Twee jaar later waren er vier gps-systemen. Van Damme gebruikt ze voor alles: grondbewerking, planten, zaaien, maaien, harken en stalmest strooien. Alles in één keer nieuw kopen lukt niet. Koen schuimt de websites van dealers af op zoek naar jonge occasies met een pakket aan wisselstukken. Er mag nog een beetje werk aan zijn, want in onderhoud en reparaties zijn ze goed. Terwijl Koen en Sven het ruwere werk doen, houdt Bram zich bezig met elektronica. Hij soldeert zelfs op de printplaat als het nodig is. De aardappelmachines, de bietenrooier en de NH-perswikkelcombinatie zijn mooie voorbeelden van zo’n projecten. Als er pannes zijn proberen ze zichzelf te beredderen om tijd en geld uit te sparen. Bij Van Damme staat er steeds een hyperuitgeruste bestelwagen vertrekkensklaar met stroomgenerator, elektrisch gereedschap en courante wisselstukken. Verder zijn er curverboxen met kettingen, rollagers en bouten, ook hydrauliekleidingen en verschillende olieën aanwezig.
Bluetooth standaardoptie
Een relatief jonge garage twee kilometer van de deur, ver moet Van Damme het niet gaan zoeken om aan zijn New Hollands te geraken. De loonwerker heeft er vier van de 7-serie, één van de 6-serie en één TM120. Gedurende het hele jaar huren ze een extra trekker. Elk exemplaar draait zo’n 800 uren per jaar. “Vario is onnodige luxe als je ze vooral op het land gebruikt. Wij kiezen voor de PowerCommand-transmissie die voor iedereen toegankelijk is. De 20.000 euro die we uitsparen spenderen we liever aan een gps-systeem. We verkiezen wel verstelbare steekassen omdat we zaaien met verschillende spoorbreedtes. Alle tractoren, oogstmachines tot zelfs de JCB-verreiker zijn uitgerust met Bluetooth. “Ik moet overal handsfree kunnen bellen.” Of er volgend jaar een nieuwe trekker zal komen is nog maar de vraag. Een zware tweedehandstrekker zoals een NH 8070 of Case Magnum zou welkom zijn. Hij zou het boegbeeld van de firma worden, waarmee ze kunnen deelnemen aan trekkertrek en allicht komt hij nog wel van pas voor het zware werk.
Zaaien met schijven
Voordat er gezaaid wordt, moet er eerst gemest worden met een Rolland-breedstrooier. Als het echt druk is, schakelt Van Damme zijn schoonouders in met een tweede wagen. Omdat het landschap glooiend is, worden niet alle akkers geploegd. De loonwerker heeft een Beckman-schijveneg van 5,5 meter met een rendement van drie hectare per uur, de NH T7.260 heeft er zijn werk aan en de gewone cultivator komt amper buiten. Omdat er vaak gewasresten achterblijven, zijn alle zaaimachines uitgerust met schijfkouters om mooi werk te leveren. De nieuwste is een Kuhn-combinatie voor gras en graan met diepgronder en rotoreg, de speciaalste is een 7-rijige maïsplanter ook van diezelfde fabrikant. “Dit model is inschuifbaar tot een transportbreedte van drie meter. De trekker staat iets breder zodat er drie rijen binnen het zaaispoor vallen. Bieten zaaien ze op dubbellucht. De periode dat het zaaien van maïs en bieten planten overlapt, wisselen ze de banden om. Voor het poten van de aardappelen sturen ze drie Miedema’s uit. Om te zien hoe ver de boeren opgeschoten zijn met de voorjaarswerken, kijken ze aandachtig naar de Ronde van Vlaanderen die hun streek kruist.
Maaier in plaats van frontlader
Omdat één verreiker het werk niet baas kan, huren ze een extra exemplaar. “Daarom bestelde Koen in augustus 2016 een nieuwe NH T7.210 met Packo MX-frontlader. In de winter kwamen we tot het besef dat die tractor helemaal geen ruimte had voor aan de frontlader. We gingen terug naar de dealer met de vraag of we de frontlader konden annuleren. Tijdens dat bezoek viel ons oog op een Kuhn-folder met triplemaaier met een NH T7.260 zoals wij er zelf één hebben. De aankoop was een gok, maar één die positief uitdraaide. Ze hebben met ons gelachen, maar we maaiden drie keer meer dan vooropgesteld en het waren vooral de grote boeren die er gebruik van maakten.”
Nieuwe Uniwrap
Voordroog persen ze in vierkante en ronde balen. De Claas Uniwrap is nog maar enkele maanden oud en was nog te bezichtigen op de Werktuigendagen. Het was de eerste machine waar Van Damme op liep. Het voorstel om de perswikkelcombinatie te testen op demo wimpelde Koen af, maar toen het aardig druk werd in het gras ging hij graag in op het voorstel. Een half uur na gebruik was de pers gekocht. Vooral de stevigheid van de lagers, kettingen en wikkelarm ervaart de loonwerker als een pluspunt. Op de arm zit een rem zodat die niet ligt te rammelen tijdens het transport. Bovendien zitten de rollen plastic weggeborgen zodat ze niet nat worden.
Bij Agri Van Damme zijn het hoogdagen in de zomer. Dorsen doen ze met één Lexion en twee NH CX’en. Strohandel maakt dat Van Damme meer dan twee keer zo veel perst dan oogst. Dat gebeurt met één Claas en drie NH-grootpakkenpersen.
Bram en Sven te herkennen
Boeren die zowel aardappelen als bieten telen, kunnen de tweeling Bram en Sven uit elkaar houden. Bram zit op de aardappelrooier terwijl Sven de bieten uitrijdt. Van Damme heeft drie Dewulf-rooiers; een R3000 Mega, een R3060 en een Kwatro. Alle machines waren jonge occasies. De aankoop van een nieuwe Kwatro zou onverantwoord zijn omdat de firma weinig vroege aardappelen rooit. Om de R3060 breder in te zetten, verbouwen ze de machine voor het oprapen van ajuinen. Sven zit achter het stuur van een Grimme Rexor 620 bietenrooier, een machine met veel techniek die veel extra klanten aantrok. Het was bij Vervaet zelf dat ze deze machine op de kop tikten. Met een Dezeure-hooglosser vangen ze het transport op bij de oogstmachines. Deze kar bolt 400 uren per jaar en werd zelfs eerder ingeschakeld voor het overladen van maïs toen het nat was.
De Bagmaster is de machine die het langst bolt in Horebeke. Normaal gezien één dag langer dan de suikercampagne duurt in de fabriek. Van de producten die de loonwerker in worsten draait, is 70 % perspulp. Overige producten zijn draf, hakselmaïs en MKS. Op de Bagmaster past tevens een cassette met hamermolen voor het malen van graan en korrelmaïs. “Steeds meer boeren willen eigen geteelde voeders op de boerderij houden.”
Loods verwarmen met hout
In de toekomst zou er naast de boerderij een compleet nieuw loonbedrijf moeten staan met 3.000 m2 overdekte stalling. De werkplaats van 12 op 30 meter wordt voorzien van rolbrug en vloerverwarming. “We oogsten massa’s hout langs onze perceelranden. We zijn op zoek naar een verwarmingsketel waarin we onze eigen houtsnippers kunnen verwerken. In de loods zou ook plaats zijn voor een bureau, refter en wasplaats. Van Damme ziet het rooskleurig voor de loonwerkers, maar blijven investeren is een must. De hedendaagse boer heeft zijn handen meer dan vol en vindt geen geschikt personeel. Bovendien vragen zo’n machines veel onderhoud en kennis. Het laatste hebben we alleszins nog niet gezien, benieuwd wat AGRI Van Damme nog in petto heeft.
Bedrijfsprofiel
Het Oost-Vlaamse Horebeke is met zijn 2.000 inwoners één van ’s lands kleinste gemeentes. Ambetante geburen hebben ze dus niet bij loonbedrijf AGRI Van Damme. Om de rust te bewaren rijden Koen (48) en zijn 22-jarige tweelingszonen Bram en Sven liever drie kilometer rond om de dorpskern te vermijden. Tot voor vier jaar stelde het loonwerk niet veel voor. Koen en zijn vrouw Kristel Van Den Haute (46) focusten zich vooral op de 45.000 vleeskippen, de 200 stieren en de 110 hectare land. Kristel werkte, en nu nog steeds, als part-time procesoperator in de aardappelfabriek. Activiteiten die nu nog steeds zorgen voor een vaste bron van inkomsten. Van Damme hoort nu bij de grote jongens als het op akkerbouwloonwerk aankomt. Voor alles wat te maken heeft met aardappelen, bieten, dorsen en persen draaien ze hun hand niet om. Ze zijn gekend tot ver buiten de streek en zitten tot meer dan 60 kilometer van de deur.“Soms krijgen we te horen: ‘dat is makkelijk met twee boerenzonen’. We kunnen niet anders dan toegeven dat het slim gezien was om ze direct met de twee op de wereld te zetten”, lacht Koen. “We hebben nog een dochter van 17 die luistert naar de naam Hanne.” De planning loopt via Koen, 250 telefoontjes per dag is geen narigheid tijdens de oogst. Toch blijft hij rustig, of dat oogt tenminste zo. “Altijd vriendelijk blijven, dat kost niets”, klinkt het. Maandelijks wordt er gefactureerd, een taak die op Van Damme’s schouders rust. Kristel heeft haar handen vol met haar job en de boerderij. Toch zorgt ze dagelijks voor eten voor de machinisten, ’s middags boterhammen en ’s avonds warm. Het bedrijf heeft één ingeschreven mekanieker/chauffeur en doet beroep op zelfstandigen als het druk wordt. Mond-tot-mondreclame is de beste, dat kan alleen door afspraken na te komen en kwaliteit te leveren.
Dit artikel verscheen eerder in “De Loonwerker 12/2017”. Wil je graag een abonnement? Surf dan snel naar onze agroshop!
Tekst en beeld: Tom Govaerts