26 januari was er in het Oostenrijkse Kirchslag reden tot feest. Exact 30 jaar eerder startte Herbert Göweil in een kleine loods op de familieboerderij met de constructie van eenvoudige landbouwmachines. Ondertussen groeide het bedrijf uit tot een wereldspeler op gebied van perswikkelcombinaties, maispersen en klein boerderijmateriaal.
De geschiedenis van Göweil is eentje van continue groei. Na de opstart in de loods op de familieboerderij werd er enkele jaren later geïnvesteerd in een eigen fabriekshal, die tot op heden nog altijd het hart van de fabriek vormt. De volgende jaren werd er aan deze hal telkens een stuk bijgebouwd, zoals de eigen ververij, extra kantoren of opslagruimte. Deze groei was nodig om de evolutie van de machines en de verkoop te kunnen volgen.
De machines van Göweil zijn ontwikkeld met de Oostenrijkse, Zwitserse en andere berglandschappen in gedachten. De dikwijls kleinere bedrijven hebben niet de nood of de mogelijkheid om een rijkuil aan te leggen, maar willen de kwaliteit van hun berggras toch optimaal bewaren. De eerste wikkelmachine volgde dus al snel in 1989, een jaar na de oprichting van de firma. De techniek vond al snel zijn weg naar het buitenland, waar ook nut gezien werd in het wikkelen van balen voordroog. Naast wikkelmachines en “bakjes” voor in de lift zette Göweil ook voorzichtige stappen in het ontwikkelen van compostkeerders voor het maken van compost op het eigen bedrijf. Later werd de keuze gemaakt om zich helemaal toe te spitsen op het conserveren van ruwvoeder en werd de compost-piste terug verlaten.
1997 is een mijlpaal voor de firma, een eerste perswikkelcombinatie wordt gemaakt, op basis van een John Deere ronde balenpers. Göweil krijgt hier een zilveren medaille voor tijdens de Agritechnica. In de periode tussen 1997 en 2005 wordt ook de eerste maisbalenpers ontwikkeld en verfijnd, de LT-Master is geboren. Ondertussen ontwikkelt de firma nog talrijke andere machines, gaande van eenvoudige balenklemmen voor gewikkelde ronde en vierkante balen tot wikkelaars, al dan niet in combinatie met persen van een ander merk. De volledige range van machines voor het wikkelen, verhandelen van gewikkelde pakken, maar ook machines voor het opnieuw afrollen van ronde pakken maakt het merk graag gezien bij zowel loonwerkers als veehouders.
Doorheen de jaren hield het merk een hoog tempo qua eigen ontwikkelingen aan. In 2014 introduceerde ze dan hun eigen rondebalenpers. De G1-F125 is een pers met een vaste kamer die balen perst van 125 cm doormeter. Door de jaren ervaring met persen van verschillende andere merken konden de ingenieurs een pers ontwikkelen die afweek van de standaarden. Zo draait de invoerrotor overtop, wordt de baal in tegenwijzerzin geperst en is de machine voorzien van een pendelende pickup. De pers is natuurlijk ook verkrijgbaar als combi-machine met de eigen wikkelaar.
Om de groei van het bedrijf bij te blijven investeerde Göweil de afgelopen jaren niet alleen in personeel, maar ook in bedrijfsuitbreiding. In Rainbach, op een half uurtje van de huidige fabriek verrijst in de loop van 2019 een volledig nieuwe fabriek die aanvullend op de bestaande fabriek gaat werken.
Göweil BNL
In België, Nederland en Luxemburg werd Göweil al langer geïmporteerd door Josef Goffinet.
In 2015 zette Goffinet samen met Herbert Göweil de stap naar een eigen handelsvennootschap om de machines te importeren. Göweil bezegelde hiermee het vertrouwen dat hij had en heeft in de equipe van Goffinet en het dealernetwerk dat in de verschillende landen is uitgebouwd. Door het persoonlijke engagement van Göweil is opvolging en toekomst ook gegarandeerd.
Enkele cijfers
Göweil, opgericht in 1988 met een jaaromzet van € 131.000, groeide doorheen de jaren tot een wereldspeler met een omzet van € 30,7 miljoen.
In 2017 werden 73 G1 persen gebouwd, 325 wikkelaars (zowel ronde als vierkante balen), 34 LT-Master maisbalenpersen en bijna 2.000 werktuigen voor het verhandelen of openen van balen. Ook de bakjes voor in de hefinrichting zijn een vaste waarde in het portfolio, met jaarlijks tussen de 1.000 en 1.500 exemplaren.
De belangrijkste exportlanden voor het merk zijn Duitsland, Zwitserland en op de derde plaats België, kort gevolgd door Frankrijk. De export naar Duitsland is bijna het dubbele van wat in Oostenrijk zelf wordt verkocht.
Göweil stelt ongeveer 170 mensen te werk, en investeert ook in de toekomst op het gebied van werknemers. Zo lopen 14 jonge mensen stage in de werkplaats en kantoren om zich klaar te stomen voor het echte leven.
Dit artikel verscheen eerder in “De Loonwerker 02/2018”. Wil je graag een abonnement? Surf dan snel naar onze agroshop!
Tekst: Antoon Vanderstraeten Beeld: Antoon Vanderstraeten & Goweil