Een nieuwe typeaanduiding betekent niet noodzakelijk veel nieuws onder de zon. Bij Case IH bewezen de ingenieurs echter het tegendeel. De nieuwe Axial Flow 250-serie behoudt wat goed is maar wordt uitgebreid met een nieuw technologiepakket ( AFS Harvest Command) ter optimalisatie/automatisatie van het oogstproces.
Zestien sensoren houden het ganse oogstproces in de gaten en bieden meerwaarde voor zowel ervaren als onervaren chauffeurs. Met Feedrate Control wordt bovendien de rijsnelheid bijgestuurd op basis van de hoeveelheid gewas die doorstroomt. Verder vernieuwde Case IH de hydrostatische aandrijving (4 speed naar 2-speed); kan je de 6 achterste rotorbladen vanuit de cabine bijstellen alsook de laterale hoek waaronder het snijwerk aangekoppeld is over 11,9° laten variëren. Als we zien welke technologie momenteel voorhanden is, lijkt de stap naar autonoom opererende maaidorsers niet meer veraf te zijn. Kwestie van het veld af te lijnen met sensoren en de wetgever op dezelfde golflengte te krijgen. Deze AFS Harvest Command technologie komt in een eerste fase op de nieuwe 7250, 8250 en 9250 modellen. Aan vermogen zal het met 634 pk op het topmodel alvast niet ontbreken.
Automatisatie oogstproces
Wie het werkingsprincipe van een Axial Flow goed onder de knie heeft, kan er bergen werk mee verzetten. Basisprincipe is de machine voldoende “eten” te geven en dan komt de rest vanzelf. Geoefende bestuurders weten dat ze in dat geval steeds de grens aan het aftasten zijn. Capaciteit en graankwaliteit gaan bij de Axial Flow hand in hand omdat het ene graantje het andere uitwrijft en je aldus een minimale graanbreuk bekomt. Doordat Case IH met de AFS Harvest Command-optie nu het oogstproces gaat automatiseren, kan iedereen (met of zonder ervaring) aan de slag met de Axial Flow. Via het AFS700-scherm wordt met de bestuurder gecommuniceerd over de graansoort en de oogstomstandigheden zodoende dat het gewenste resultaat bekomen wordt. Wat de AFS Harvest Command optie betreft heb je op de modellen 7250,8250 en 9250 de keuze tussen een basisversie, Feedrate Control versie en een topuitrustingsvariante. De basisversie maakt gebruik van Automatic Crop Settings (ACS) zodoende oogstparameters zoals ventilatorsnelheid en dorskorfafstand te gaan bijsturen in functie van de settings. Interessanter wordt het wanneer de rijsnelheid wordt aangepast in functie van de gewasstroom die zich door de machine verplaatst. Case IH noemt deze doorstroomregeling Feedrate Control. Als bestuurder stel je de maximale motorbelasting en de rijsnelheid in waarna Feedrate Control zelf de machine gaat aansturen. Bij wie opteert voor de topuitrusting, wordt de volautomatische fijnafstelling geregeld op basis van de data die de 16 sensoren en de graancamera verzamelen. Zo wordt niet alleen het verlies gemeten maar bv. ook de druk (lees: belasting) van de zeven. Draai je bv. de machine leeg op het einde van een werkgang
dan wordt door het systeem gereageerd op de drukverandering door het toerental van de ventilator te verlagen. AFS Harvest Command ontlast je van een aantal zaken waardoor je als ervaren bestuurder ook meer zekerheid ervaart tijdens lange werkdagen. Het is een systeem dat proactief werkt en om die reden ook synoniem staat voor efficientieverhoging. Samengevat komt het erop neer dat je enkel nog uw voorzetstuk en het ogenblik van ontladen in de gaten dient te houden. AFS Harvest Command regelt de rest in functie van de gekozen strategie: constante doorvoer of capaciteit (bv. 50 ton//u); beperking graanverliezen; maximale motorbelasting of optimale graankwaliteit.
Nieuwe tranmissie
Voorheen werkte Case IH met een 4-speed transmissie wat op steile hellingen wel eens aanleiding gaf tot extra schakelen. De nieuwe 250-serie heeft nu een 2-trapstransmissie (veld- en wegmodus) die in het veld tot 18 km/u gaat. In combinatie met een HI-LOW knop op de rechterconsole kun je op de kopakker dus wat extra snelheid of tijdswinst maken. Het differentieelslot wordt nu geactiveerd met een elektronische knop i.p.v. met een pedaal. Een andere handigheid is het gegeven dat je 6 van de 8 rotorbladen vanuit de cabine kunt bijregelen met een knop zodoende de gewasdoorvoer te gaan sturen. Voor zij die Harvest Command hebben, is het nog handiger want dan doet het systeem dit voor u. Ook de voorzeef kun je nu elektronisch bijstellen.
Verbeterde invoer
Wie capaciteit wil, moet voldoende toevoer kunnen genereren. Dat is het key-element bij een Axial Flow-dorser die van principe zeer eenvoudig en onderhoudsvriendelijk is maar langs de andere kant enorme gewasvolumes kan verwerken. Zo werd de uitvoering van de invoer verzwaard waardoor nu ook een hefvermogen van 6,1 ton kan aangeboden worden t.o.v. 4,5 ton en 5,2 ton voorheen. Zo kan er o.a. een 18 rijïge maisplukker aan deze machine gekoppeld worden. De invoer zelf is zeer lang in vergelijking met andere dorsers en dat geeft het voordeel dat je gemakkelijk over een afsluiting heen kunt zwaaien en steeds een goed zicht behoudt op het voorzetstuk. Verder is er optioneel de mogelijkheid om de aankoppelplaat hydraulisch 11,9graden lateraal naar voor te laten neigen. Op die manier kun je gelegerde of geknikte stengels beter oppikken of kun je anders bekeken onder normale omstandigheden het maaibord meer achterover houden om alle kolven beter in de plukker binnen te halen.