Juni was de maand bij uitstek om graslanddemo’s te gaan bekijken. De Loonwerker ging onder meer kijken in Lokeren naar een demonstratie van Samasz bvba. We zagen maaiers, schudders en harken aan het werk. Blikvanger van deze demonstratie was de nieuwe getrokken bandhark Falco2.
Johan Jans doet al tien jaar de import van Samaz voor Nederland en sinds 2021 officieel ook voor België via zijn bedrijf Samasz bvba. Dit jaar werden er voor het eerst demo’s georganiseerd in België. Blikvanger hierbij was de Falco2-bandhark.
Eigen ontwerp
“Deze bandhark is een volledig eigen ontwerp van Samasz, zelfs de pick-up”, zegt Jans. “Dat verbaasde me enigszins omdat er voldoende aanbieders zijn met ruime ervaring. Deze voorserie-bandhark heeft twee opname-elementen die bestaan uit een zesbalks gestuurde graspick-up. Hij is hydraulisch aangedreven. Vanuit de cabine kan de bestuurder traploos de snelheid veranderen. Je kan hem dus perfect aan het type en de hoeveelheid gewas aanpassen. Erachter zitten twee afvoerbanden die we kennen van de vlindermaaier. Je kan ze onafhankelijk van elkaar traploos in snelheid verstellen. Onder de opname-units zitten looprollen en met pengatverstellingen is de harkhoogte instelbaar.
Werkpunten
We hebben gemerkt dat de rollen helemaal vollopen in suikerrijk gras. Bij meer structuur in het gewas is dat geen probleem maar in suikerrijk gras worden de units dan langzaam naar boven gedrukt totdat ze minder goed opnemen. We hebben daarom roterende glijschotels ontwikkeld, die we later dit jaar gaan testen. Vooraan hebben we een gewasrol om het gewas geleidelijk en egaal op de band te krijgen. Want zoals het op de band ligt, wordt het ook afgeleverd. De uitdaging voor iedere fabrikant zit erin om het gewas mooi op die band te krijgen. We willen met de bandhark dit jaar ervaring opdoen om ze dan in de winter aan te passen en daarmee de productie in te gaan.”
Jans hoopt nog grotere rotorschudders en bredere harken te verwelkomen. Samasz test momenteel een tweerotorhark van tien meter die naar alle waarschijnlijkheid in 2022 op de markt komt. “Een vierrotorhark laat helaas nog iets langer op zich wachten.”
Verkoopstrategie geënt op Nederlands voorbeeld
Jans wil graag hetzelfde bereiken als in Nederland. “Daar werken we met regiodealers en per regio werkt een hoofddealer samen met zzp’ers of kleine satellieten. In België zoek ik naar mensen die willen samenwerken zoals Yfra Machinery, die deze demo mee organiseerde. Ik wil een leane organisatie. In feite zijn mijn broer en ik Samasz bvba, van bij mij thuis. We hebben geen bedrijfsgebouwen, we werken honderd procent met onze dealers die ook onze voorraadhouders zijn. Dit betekent exposure voor hen en geen stockagekosten voor ons. We werken nu bijna tien jaar samen met Samasz en wat me opvalt is dat ze erg constructief en betrouwbaar zijn. Ze zijn 24 uur per dag bereikbaar, letterlijk dag en nacht. Ze laten me nooit alleen met een probleem. Het is een jong team met een ontzettende drang om goed materiaal af te leveren. Het is voor mij een uitzonderlijk dynamisch bedrijf. In 2018 zetten ze een compleet nieuwe fabriek van vier hectare, ondertussen is ze al 5,5 hectare groot. Er werken ongeveer 1.100 medewerkers.
Tekst en beeld: Seppe Deckx