“GOED VERZEKERD TEGEN ONVOORZIENE OMSTANDIGHEDEN”
Vanoppen uit Sint-Lambrechts-Herk bij Hasselt heeft goede voornemens gemaakt voor 2018. De laatste jaren kende het bedrijf een sterke groei, waardoor machines op verschillende locaties gehuisvest zijn en andere zelfs buiten staan. De plannen lagen al langer op tafel, maar dit najaar starten ze met de bouw van een nieuwe loods en werkplaats.
Veel te danken aan dealer
De oprichters van het bedrijf zijn de gebroeders Roger en Johny Vanoppen die naast de boerderij loonwerken uitvoerden begin jaren 70. Een aalton was de eerste machine die er kwam, maar de activiteiten groeiden later uit tot onder meer dorsen en hakselen. Roger had de dagelijkse leiding, later werd hij alleen zaakvoerder en kwam Johny in vast dienstverband. Ook toen zijn zoon Peter thuis bleef in ’98, had Roger direct een nieuwe trekker met een rondebalenpers klaarstaan. Een succes, want in die tijd werden gewikkelde balen mode. Toch kreeg de familie Vanoppen in 2010 een serieuze mokerslag te verwerken wanneer de dokters kanker vaststelden bij Roger, een strijd die hij in maart 2011 verloor. “Hij heeft gereden tot de laatste dag in de mais, toen was het op. De laatste twee jaar was er weinig geïnvesteerd. Ik vermoed dat de kanker al langer woekerde, maar een boer gaat niet snel naar de dokter”, vertelt Peter. “We zagen zwarte sneeuw. We hebben veel te danken aan onze dealer die ons toen geholpen heeft met het onderhoud. Dankzij hem kregen we de nodige ruimte en tijd om er bovenop te geraken. Mijn moeder raadde het af, toch richtte ik samen met mijn zus Wendy de bvba op. Zij had al de nodige ervaring opgedaan met de administratie van het bedrijf.”
Trouwe New Holland-koper
Dankzij de goede verstandhouding met de dealer, is op de McHale-perswikkelcombinatie en een Case CVX 195 al New Holland wat de klok slaat. Vanoppen heeft tien NH-trekkers en huurt er één bij als het druk is. Vooral de T7-serie met een vermogen tussen de 250 à 270 pk is geliefd. “Bedoeling was ze te vervangen op 12.000 uren als ze zes jaar oud worden, maar het is er niet van gekomen. Waarschijnlijk is dat in 2018 wel het geval en komt er een T7.270 met PowerCommand bij. Vario is luxe voor op de baan, maar wij zitten meestal in het veld. Vandaar dat we er maar twee hebben, de Case IH CVX heeft trouwens 14.000 uren op de teller. We hebben de komst van een gps-systeem lang uitgesteld, maar nu starten we er met één. We zijn lang van mening geweest dat de boer toch niet bijbetaalt. We zien vooral voordelen bij het maaien of mais zaaien.” De oogstmachines overigens rolden in Zedelgem van de band, de loonwerker heeft twee FR-hakselaars, drie NH-maaidorsers en vijf NH-grootpakkenpersen.
Op zoek naar winterwerk
De afgelopen winters kon Vanoppen twee vaste chauffeurs aan het werk houden met de afvoer van houtsnippers. “Die aannemer kocht zelf twee afvoercombinaties, we bekijken momenteel hoe we die ruimte kunnen invullen. Een gronddumper is een optie, maar dan moet je ook rijden als het druk is in de landbouw. We overwegen om minder onderhoud en herstellingen uit te besteden zoals het ombouwen van de hakselaars. Dat zou perfect mogelijk zijn in onze nieuwe loods van 2.000 m² die er eindelijk komt in het najaar en waar 500 m² werkruimte voorzien is. Die had er eigenlijk al lang moeten staan, maar aangezien we ons machinepark eerst vernieuwd hebben, is dat project naar de achtergrond verschoven. Het zijn de chauffeurs zelf die instaan voor de standaard-mechaniek, toch wordt het steeds moeilijker omdat je elektronisch snel aangewezen bent op een computer.”
Blauwe Vervaet herkenbaar
In 2013 kochten Peter en Wendy een Rebuild Vervaet, op vraag van het bedrijf werd dat een blauw exemplaar. “We wilden herkenbaar zijn en bovendien past de kleur van de zelfrijder goed bij onze tractoren. Of we die kleur opnieuw zouden kiezen, is twijfelachtig. De wisselstukken zijn rood en moeten telkens eerst blauw gespoten worden.” In 2015 kreeg de zelfrijder een klapband op de baan, de schade was aanzienlijk. Het is voor zulke fratsen dat de loonwerker nu een verzekering afsloot, noem het onvoorziene omstandigheden. Vooral de dure oogstmachines en de triplemaaier zijn opgenomen in deze polis. Een machinebreukverzekering hebben ze niet, aangezien op elke machine enkele jaren fabrieksgarantie zit. Omdat de Vervaet onmisbaar werd op grasland, is hij toch hersteld. In februari komt er zelfs een nieuwe Schuitemaker-injecteur op. Voor het aanvoeren van mest hebben ze twee 3-assers van Dezwaef en Peecon. Bij kleinere boeren injecteren ze met een Veenhuis-ton van 12,5 m³ die in hondengang kan, een klus voor de Case IH-trekker. Verder is er nog een Peecon-tandem van 18 m³ voor boeren die liever geen 3-assers op het land willen. “Elke boer heeft zijn gedacht, wij proberen te voldoen aan wat de klant vraagt”, klinkt het. Met twee Joskin Tornado’s maken we het mestverhaal compleet. Om structuurbederf tegen te gaan, wordt 90 % van de vaste mestproducten geladen met de Hitachi-bandenkraan.
Veel grondbewerking
Ze doen nogal wat grondbewerking in Sint-Lambrechts-Herk, daar zit ook een deel land bij van de boerderij. De loonwerker gebruikt een Steeno-vijfschaar en een Kuhn-zesschaar die ze alle twee nodig hebben als het druk is. Het land klaarleggen doen ze met een drie en zes meter brede rotorkopeg van Maschio. De twee 8-rijige maisplanters zijn Gaspardo. Peter zaait vooral met de combinatie met fronttank. Misschien dat hij in de toekomst bieten gaat zaaien en oogsten. Het is een interessante 3-de teelt voor de melkveehouders. We hebben verschillende klanten waar we bieten malen en mee inkuilen met de mais. Zo’n maalinstallatie huurt hij dan voor op de verreiker.
Derde hakselaar voor najaarsgras
Het inkuilen van gras is een hoofdactiviteit, daarom is er vorig jaar op vraag van enkele grote boeren een Kuhn-triplemaaier aangeschaft. Ook harken wordt veel gedaan met een JF-hark met middenafleg. Nu is die 8,8 meter, in de toekomst zal dat een breder model worden. “De meeste melkveehouders laten al hun gras hakselen, vandaar dat we op zoek zijn naar een oplossing voor dat najaarsgras. De hakselaars hebben hun handen vol met mais. Een derde exemplaar die enkel zou dienen voor gras, zou ideaal zijn. Of we zelf een nieuwe kopen en één van onze oude hakselaars houden of we een tweedehandsmodel kopen is nog de vraag.” Vanoppen heeft twee Schuitemaker-opraapwagens, een 155 en een 125. Deze laatste kleinere wagen zetten ze in bij kleinere boeren die hun kuil graag zelf vastrijden. De grotere gaat mee met de hakselaar en raapt percelen op die verder gelegen zijn. Verder kunnen de boeren kiezen voor gewikkelde ronden en vierkante balen. Vooral de maat 80 x 70 is geliefd bij kleinere boeren. De McHale heeft een variabele perskamer omdat vooral paardenboeren graag een maatje kleiner wensen.
Handel in stro
Dorsen is het liefste wat Peter doet. Het bedrijf heeft een CX 8.85, een CSX 7060 en een TX 67. Met de eerste twee dorsen ze trouwens ook mais. Als het echt nat is komen er rupsen onder de CX. Met deze machine werken ze de grote klanten af. De CSX is met zijn 3,3 meter breedte perfect om percelen te oogsten, waar minder plaats is om het veld op te geraken. Alleen voor de strohandel hebben ze 150 hectare nodig die ze grotendeels zelf oogsten. Om alles geperst te krijgen, zijn er vijf vierkante persen. De recentste is de BB1290 High Speed van vorig jaar en perst bijna uitsluitend stro. Voor boeren die het willen, kan Peter het graan pletten en in een worst steken. Vanoppen heeft twee plet-installaties, één voor zomergraan en één voor korrelmais.
Vermogen nodig op hakselaars
De FR 9060 was de eerste FR-hakselaar die Vanoppen kocht, een mooie machine die binnen het budget paste. “Toch is hij iets te licht als het nat is, we hebben graag wat buffer. Daarom was de tweede een jonge occasie 9080. Beide zijn uitgerust met een 8-rijer, de volgende gaan sowieso 10-rijers worden”, meent Peter. Elk jaar reserveert de loonwerker een maispers op zijn erf. Op enkele dagen tijd hakselen ze de mais voor klanten waar het niet de moeite is een kuil aan te leggen. Zelf steekt hij eveneens mais en pulp in bollen voor de handel. Nog een meerwaarde in de hakselvloot zijn de twee wielladers, een JCB 427 Agri en een Cat 930 K. Die laatste werd vorig jaar gehuurd en dit jaar aangekocht.
Met grote concurrent aan kersttafel
Met Kerstmis zat Peter aan tafel met een andere grote loonwerker uit Hasselt, loonwerker Nulens. Vanoppen is immers samen met Jenny Nulens. “Vroeger lag dat misschien gevoelig, nu hebben we een goede band en helpen we elkaar waar nodig. In december wordt er trouwens veel gefeest. Onze kinderen Dennis (3) en Eline (1) zijn dan jarig. Toegeven, we hebben het goed uit gespeculeerd. Ze zijn gemaakt voor het voorjaarswerk en geboren in de winter zodat ik de bevalling zeker niet zou missen.” Ook Wendy vierde haar 38-ste verjaardag in december.
Bedrijfsprofiel
Het zijn broer en zus Peter (36) en Wendy (38) Vanoppen die het voor het zeggen hebben in het Limburgse Sint-Lambrechts-Herk. De laatste jaren investeerden ze flink en werd het een modern loonwerkbedrijf. Op het bedrijf staan massa’s ronde en vierkante balen hooi en stro gestockeerd, de handel ervan is een serieuze nevenactiviteit. Voeder dat ze trouwens voor een deel zelf nodig hebben voor de 130 runderen die ze kweken. Jaarlijks kalven er zo’n 50 stuks tussen begin november en eind februari met de hulp van afkalfdetectie. Peter woont op het bedrijf en neemt de nachtshift voor zijn rekening, Wendy verzorgt de dieren overdag.De loonwerker werkt voor een gemengd publiek met onder andere een biogasinstallatie en enkele grote melkveehouders. Ze steken de E313 snelweg zelden over en trekken eerder 30 kilometer zuidwaarts tot achter Tongeren en Bekkevoort. Peter bemoeit zich vooral met de gang van zaken op het veld en plant het werk in. Wendy daarentegen bekommert zich over de administratie en mestbankaangiften. De facturen maken ze samen. Verder wikkelt Wendy 95 % van de balen met een getrokken Kuhn-wikkelaar. De firma heeft vier ingeschreven machinisten en doet beroep op zelfstandigen als het druk is.
Vanoppen is een loonwerker die meedenkt met zijn klanten. De Vervaet is een dure machine, maar biedt een meerwaarde op grasland. Op vraag van enkele grote koeboeren schafte het duo zelfs een triplemaaier aan.
Dit artikel verscheen eerder in “De Loonwerker 01/2018”. Wil je graag een abonnement? Surf dan snel naar onze agroshop!
Tekst & beeld: Tom Govaerts