In Assenede, op een boogscheut van Moerbeke, waar destijds ook de suikerfabriek was gevestigd, vinden we loonbedrijf Everaert Georges terug. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit loonbedrijf één of andere link had met bieten. In 1964 is het bedrijf door Georges opgericht. Zijn vader baatte destijds een landbouwbedrijf van zo’n 7 hectare uit, maar Georges roeping lag bij het uitvoeren van landbouwwerken.
Een eerste activiteit waarmee hij startte, was het rooien van aardappelen. Dit gebeurde aanvankelijk met een SPY-rooier van de firma Stevens uit Ieper. Op een bepaald ogenblik rooide hij met drie van dergelijke machines en was uitermate tevreden over het werk dat ze afleverden. Enig minpunt was wel dat ze slijtagegevoelig waren vandaar de keuze om te investeren in een Bergmann-rooier. Die was een stuk bedrijfszekerder, maar als je je kan verbeteren dan doe je dat, was de slogan van Georges, vandaar dat tenslotte werd gekozen voor de kwaliteit van AVR.
Ook de zomeractiviteiten maakten een groot deel uit van Georges carrière. In 1970 had men zelfs drie maaidorsers. Per seizoen draaiden ze elk ruim 220 uren in zowel graan, bonen en erwten. Het waren twee Clayson’s M 135 en een Lely die de klus klaarden. Drie New Holland persen type 268 werden ingezet voor het persen van stro en hooi. Met deze persen werden zo’n 60.000 balen hooi in drie weken tijd geperst. Grote pakken persen kwamen later aan bod, dit met een New Holland D 1000 en een opvallende D 2000. Deze laatste zag helaas iets teveel naar de zin van Georges de binnenkant van zijn hangaar, op het bedrijf ook wel het operatiekwartier genoemd, en werd dan ook na zo’n drie jaar aan de deur gezet.
De link met de oude suikerfabriek van Moerbeke vinden we terug in het laden van bieten. Het laden gebeurde met een Atlas-bandenkraan, het vervoer vervolgens door Georges zijn M.A.N.-vrachtwagen, maar ook met kippers achter de Deutz-Fahr DX 6.30 en Fiat 1000 Super. Deze twee tractors waren door de vele ritten naar Moerbeke zeer bekende combinaties in en rond Assenede. Deze activiteit werd zo’n 34 jaar uitgevoerd, maar noodgedwongen stopgezet na de sluiting van de fabriek in 2008.
Een andere nevenactiviteit was het spuiten. In 1989 werd een jonge tweedehands Delvano zelfrijder afgeleverd. Deze had zijn eerste levensjaren dienst gedaan bij loonsproeier Ronny Martens uit Maldegem. De veldspuit is nog steeds in topconditie en in werking terug te vinden op de hoeve van Georges. Het loonwerk bolt stilletjes aan uit, maar je kan Georges nog steeds terugvinden op de 35 hectare die hij nog bewerkt. In de zomermaanden geniet hij dubbel, wanneer hij oogst met zijn trouwe Clayson 1545.
Deze reportage verscheen eerder in “De Loonwerker 02/2017”. Wil je graag een abonnement? Surf dan snel naar onze agroshop!
Tekst & Beeld: Landbouwenmachines.be & De oude doos