De frees-/pootgoedcombinatie van Akkerbouwbedrijf Gebr. Van Tiggelen (Aries en Peter) uit Steenbergen is opgebouwd met de Laag Volume Strooier (LVS)-set van Agricult. De grondbehandeling, met name tegen rhizoctonia, wordt direct meegenomen in de werkgang voor het klaar maken ‘van ploegsnee tot aardappelbed’. Jan Geluk werkt regelmatig met de combinatie en is er erg over te spreken. “Iedereen wil toch zo efficiënt en effectief mogelijk werken.”
Van Tiggelen poot de aardappelen dit jaar voor het derde seizoen met de combinatie waar de LVS-set op is gebouwd. Jan Geluk, die het akkerbouwbedrijf ondersteunt tijdens de pieken in het seizoen, werkt voornamelijk met de allin-one pootgoedtrein. In de front hangt een omgebouwde Baselier beddenfrees, die extra diep de grond in gaat. Achter de trekker brengt de Grimme GL420 de poters in de grond. Woeltanden en een aanaardkap zorgen ervoor dat er een mooie aardappelrug ontstaat. De grondbehandeling maakt deel uit van werkgang. “In principe hoeven we er dan maar één keer overheen”, verklaart Jan Geluk.
Grondbehandeling bij pootgoed van belang
Met Amistar of Allstar wordt de behandeling uitgevoerd. “Dat is in pootgoed noodzakelijk. Dit is met name bedoeld om rhizoctonia tegen te gaan. Uiteindelijk wil je als pootgoedteler mooi blanke aardappelen. Met de grondbehandeling voorkom je problemen op de schil waardoor de poters worden afgekeurd of afgewaardeerd.”
Voor een teler als Van Tiggelen is de grondbehandeling als onderdeel van pootgoedtrein erg belangrijk omdat pootgoed een belangrijke poot onder het bedrijf is. Jan Geluk poot op jaarbasis zo’n honderdtwintig hectare aardappelen met de combinatie.
Efficiënt omgaan met water
“Voorheen brachten we Amistar aan met spuitdoppen voor en achter de schijven. Dit betekende dat we veel liters spuitvloeistof per hectare moesten spuiten. Daarbij was veel water nodig. Bovendien was het bijna onmogelijk om de dosering bij te stellen als we sneller reden. Uiteindelijk was ik de hele dag bezig met het tanken van water, en naar mijn inschatting was de totale capaciteit maximaal twee tot drie hectare. Dit was een onhoudbare situatie. Toen de pomp kapot ging, was dat het moment om over te stappen op een andere methode.”
Vier rijen aansturen met LVS-set van Agricult
Via P. Kriesels landbouwtechniek uit Wouw kwam het akkerbouwbedrijf op het spoor van de techniek van Agricult. De LVS-set stuurt vier rijen aan. Op de plek waar normaal gesproken de spuitdopjes zitten, is een sproeikop gemonteerd. Voordeel van de techniek is dat vloeistof niet tot druppels wordt geperst, maar in driftarme druppels worden verstrooid. “De techniek laat zich het beste omschrijven als een schijfvernevelaar. Door deze set op te bouwen, heb je veel minder liters water nodig en je dosering is veel nauwkeuriger.”
De set beschikt over een eigen gps, waardoor de chauffeur bij elke snelheid automatisch de juiste afgifte heeft. “Hierdoor behoud je de juiste dosering, zelfs bij een hogere rijsnelheid.” Het grote voordeel zit wat Jan Geluk betreft in het efficiënte watergebruik. “In de oude situatie was je de hele dag bezig met water tanken, omdat je met spuitdoppen gewoon veel meer water nodig hebt om tot de juiste afgifte te komen. Dankzij de LVSset van Agricult spuit ik precies wat er wordt gevraagd en hoef ik veel minder water mee te zeulen.”
Genoeg water om zes of zeven hectare te poten
Toen de set op de pootgoedcombinatie werd gemonteerd kreeg Van Tiggelen ook een andere trekker, eentje die ook de vloeistoftank van tweehonderd liter achterop kon tillen. “Ik vul de tank nu ’s avonds met water vol, vul in de ochtend middel bij, ga een tijdje roeren en kan beginnen. Ik heb voor de hele dag water mee, waarmee we zes of zeven hectare per dag kunnen poten. ’s Avonds vul ik het geheel weer bij. Anders moest je de hele tijd heen en weer rijden om water bij te tanken of je moet ibc-vaten naar het perceel laten aanvoeren. Nu ben ik in één keer klaar.”
‘Plug and play’ met LVS-set
In het eerste seizoen moesten er nog wat kleine kinderziektes worden opgelost, maar inmiddels loopt de techniek ‘als een trein’. “Met andere technieken is het altijd een probleem om de rubbers lekdicht te houden. Dat is nu voorbij: je pikt de pootcombinatie aan en je kunt aan de slag. Natuurlijk moet je met de LVS-set weten wat je doet, maar in principe is het aan het begin van het seizoen het kabeltje van de computer insteken en beginnen. De techniek is eenvoudig in gebruik en eventueel heb je er nog een handleiding bij, maar het is echt wel te doen. Vergelijk het met als je een nieuwe telefoon koopt. Dat is de eerste dag ook wennen. In principe kunnen alle boeren er goed mee overweg.
Minder liters water per hectare, terwijl je preciezer werkt
Bij Van Tiggelen is men blij met de techniek. Jan Geluk zou collega’s aanraden om na te denken over het opbouwen van de set. “Ik ben er goed over te spreken. Door te laagvolume strooitechniek ben je minder liters water per hectare kwijt, terwijl je preciezer werkt. Je kunt variëren in rijsnelheid terwijl de afgifte per hectare gelijk blijft.”
Geluk kan zich voorstellen dat voor loonwerkers de Agricult LVS-set een interessante investering is. “Omdat je meters kunt maken. Je hoeft minder bij te vullen en hebt veel minder water nodig. Loonwerkers zoeken altijd naar methodes om effectiever en efficiënter te werken. Ik zou deze set daarom zeker aanbevelen.”
Tekst: Martin de Vries • Beeld: Agricult
Ontvang de Akkerbouwkrant gratis thuis op de mat
Dit, en vele andere verhalen recht uit het veld, lees je in de Akkerbouwkrant. Wil je ook de mooiste artikelen en reportages thuis op de mat?
De Akkerbouwkrant verschijnt zes keer per jaar met elke uitgave een verdiepend thema. De Akkerbouwkrant is semi-redactioneel en brengt positieve artikelen uit de markt. Met diverse reportages en praktijkervaringen komt de akkerbouwer aan het woord.
Klik hiernaast of ga naar akkerbouwbedrijf.be/abonneren voor alle mogelijkheden.