Bodemspecialisten uit Vlaanderen en Nederland bundelen de krachten in het Interreg-project Leve(n)de Bodem. Het voornaamste doel is om de aanwezige kennis beter te laten doorstromen naar landbouwers en loonwerkers uit de grensregio. De officiële start vond dit voorjaar plaats bij Inagro en het project loopt tot eind september 2019.
De bodem is de voornaamste productiefactor voor de grondgebonden land- en tuinbouw. Om jaar na jaar tot goede gewasopbrengsten te komen, is een kwalitatieve bodem cruciaal. Het bedachtzaam omgaan met de bodem houdt de bodemvruchtbaarheid en -kwaliteit in stand, maar hoe doe je dat concreet? Dat hoeven landbouwers en loonwerkers in de grensregio Vlaanderen-Nederland niet op eigen houtje uit te zoeken.
Het grensoverschrijdende Interreg-project ‘Leve(n)de Bodem’ wil hen daarin optimaal ondersteunen, met de bestaande kennis als basis. Het project zet kennispendelaars in voor de individuele begeleiding van agrarische ondernemers en faciliteert de werking van ondernemersgroepen waar landbouwers en loonwerkers samenwerken rond een bepaald thema. Daarnaast creëert het project ook een platform voor demonstraties van de laatste nieuwe ontwikkelingen in bodembewerking met aandacht voor de bodem.
Zelf deelnemen aan het project?
Het project ‘Leve(n)de Bodem’ wil komen tot een betere bescherming van de bodemkwaliteit, door
- jou te laten kennismaken met innovatieve technieken binnen precisielandbouw en aanpassingen aan mechanisatie die je kunt toepassen in jouw agrarische bedrijfsvoering;
- jou meer bij te brengen over de kwaliteit van de bodem in relatie tot het gebruik van (zware) landbouwmachines;
- jou de kans te geven om innovatieve technieken te demonstreren aan landbouwers en andere loonwerkers;
- jou samen te brengen met andere loonwerkers en landbouwers om zo ervaringen uit te wisselen en tot oplossingen te komen.
Wil jij hieraan deelnemen? Of ben je benieuwd naar meer? Neem contact op met Maarten De Boever (E: maarten@pcgroenteteelt.be; T: 09 381 86 86) of surf naar www.levendebodem.eu voor meer informatie.
Het project Leve(n) de bodem is gefinancierd binnen het Interreg V-programma Vlaanderen-Nederland, het grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.” Meer info: www.grensregio.eu.
De Vlaamse projectpartners zijn Inagro, PCG in Kruishoutem, Hooibeekhoeve, PIBO-Campus in Tongeren, provincie Vlaams-Brabant en Departement Omgeving. Voor Nederland zijn dat Proefboerderij Rusthoeve, Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) en kenniscentrum Delphy.