Op de komende Potato Europe in Kain, België, presenteert AVR zijn nieuwe snelwisselrooibek. Vanaf 2020 is deze optie op alle 2-rijige getrokken AVR-rooiers beschikbaar.De bestaande rooibek werd zo aangepast dat die vlot gedemonteerd kan worden, zonder de graafmat te moeten openen of zonder dat de schaarhouder apart moet verwijderd worden.
Het gehele rooibekframe en de rooibek kunnen in een mum van tijd uit de rooier gehaald worden. Hiervoor dient de gebruiker slechts een viertal mechanische snelkoppelingen en klemmen te lossen.
De bijgeleverde steunpoten/wielen maken het gemakkelijk om (op verharde ondergrond) de rooibekken weg te plaatsen of correct te positioneren.
In de plaats kan dan bijvoorbeeld een rooibekframe met uienbek gemonteerd worden. Dit gaat om een uienbek met schuimrubberen rol (afhankelijk van zwadbreedte verkrijgbaar in maat 900mm en 1200mm). Deze rol helpt de uien in de machine en sluit tevens de rooibek af bij uitheffen.
Ook de AVR uienbek kreeg enkele lichte updates:
· Dieptecontrole d.m.v. ski’s kan aangevuld worden met dieptestelwielen (mechanisch in diepte verstelbaar).
· Het bereik van de rol werd aangepast naar hogere capaciteiten.
Rij onafhankelijk poten met de AVR Ceres 450
Nog nieuw is de optie op de getrokken vierrijige AVR Ceres 450 om rij onafhankelijk te poten. Ieder pootelement wordt door zijn eigen hydraulische motor apart aangedreven. Snelheidssensoren in het wiel en in de vier pootelementen zorgen voor een correcte meting en terugkoppeling van snelheid en pootafstand per rij.
Met een hydro-motor per rij kan de gebruiker snel een rij in- of uitschakelen of de pootsnelheid per rij anders instellen om variabel te poten aan bijvoorbeeld kopakkers, langs spuitpaden of de rijen links en rechts van het spuitpad.
Bij het gebruik van de aan/uit toets per rij werkt de functie onmiddellijk zonder tijdverlies, wat onmisbaar is bij koppeling met GPS. Het systeem is, zoals standaard op de AVR machines, eenvoudig naar bediening en is onderhoudsvriendelijk (weinig slijtgevoelig).
AVR wil met deze optie precisielandbouw verder ondersteunen.
GPS-koppeling via Isobus protocol op Ceres 450
Alle nieuwe Ceres 450 pootmachines kunnen optioneel met de nieuwe ISOBUS-koppeling uitgevoerd worden. Het gaat om de mogelijkheid om de pootmachine te laten communiceren met een GPS-systeem via het ISOBUS-protocol. Hiertoe worden de nodige controller, kabelboom, passende software en licentie gemonteerd (pootmachine-kant), zodat in het ISOBUS-contact op de trekker kan ingeplugd worden. Het gaat hier om de GPS-koppeling, de machinebediening blijft op het AVR-bedieningsscherm.
Via ISOBUS kunnen de gegevens van de taakkaarten doorgestuurd worden van de trekker naar de pootmachine, zodat er automatisch kan gepoot worden volgens de vooraf aangeduide specificaties op de kaart. Ook is automatische sectie-afsluiting van het pootkanaal mogelijk om pootoverlap op bijvoorbeeld de kopakker te vermijden.
Deze koppeling is naleverbaar op bestaande Ceres 450 pootmachines.