In april vorig jaar werd de eerste steen gelegd van de nieuwe AVR montagehal en dit voorjaar reed de aardappelmachineproducent zijn eerste afgewerkte getrokken rooier naar buiten. In minder dan een jaar tijd werden de grondvesten gelegd, de betonbouw opgetrokken en de technische voorzieningen, de rolbruggen en de sleepkettingbaan geïnstalleerd. AVR start 2016 alvast op schema en met een mooie opener.
Officiële opening
Begin juni opende AVR officieel zijn nieuwe productiehal in het bijzijn van Gouverneur Carl Decaluwé, Burgemeester Kris Declercq en Roeselaarse Schepenen Marc Van Walleghem, Nathalie Muylle en Griet Coppé. “Onze Vlaamse administratie, de provincie en de stad, in het bijzonder onze nieuwe burgemeester en de schepenen hebben hun uiterste best gedaan dit project mee in goede banen te leiden. We troffen op alle niveaus competente, meedenkende ambtenaren aan.” aldus Managing Director Stefan Top tijdens zijn openingsspeech.
Werking nieuwe lijn
Langs de nieuwe montagelijn worden zowel getrokken als zelfrijdende rooiers gemonteerd. Het chassis wordt aan een centrale ketting gekoppeld die de machine automatisch vooruit trekt. Langs deze ketting zijn vaste werkposten georganiseerd. Iedere werknemer heeft zo zijn plaats, kent zijn vaste taken en beschikt over het specifiek benodigde gereedschap, wat de nodige tijd bespaart. Iedere werkpost moet de geplande werkinhoud afwerken vooraleer de sleepketting wordt aangezet. Deze beweging duurt slechts twee minuten. Tot voor kort moesten machines met een heftruck verplaatst worden naar de volgende werkpost, wat nu onnodig is. Met het principe van een sleepketting beoogt AVR een meer gestructureerde aanpak van het productieproces.
“We hebben deze investering uitgevoerd om een vlotte doorstroming van de machines te garanderen. Zodat we tijdig blijven leveren, ook bij een hogere productie.” verklaart Stefan Top.
Verhuis montage rooiers
“In december monteerden we de laatste rooiers in de oude gebouwen. Daar is nu plaats gemaakt voor de productie van de gedragen werktuigen zoals frezen en pootmachines. Zo’n verhuis houdt heel wat in: planning van de nieuwe werkposten naast de sleepketting, plaatsen van de onderdelen, briefing van de werknemers die een gloednieuwe werkplaats en werkmethode moeten gewoon worden… Gelukkig hebben we een sterk project team dat alles in goede banen leidt en de planning strak heeft nageleefd. Wij zijn klaar voor de toekomst!” Zo besluit Stefan Top.
Ergonomie
AVR verzekerde zich van een aantal ergonomische maatregelen zodat de werknemers zo weinig mogelijk hinder ondervinden bij het uitoefenen van hun job. Een speciaal hiervoor opgeleide AVR Veiligheids- en Preventieadviseur houdt alle aanpassingen nauwlettend in het oog. Om meer hijscapaciteit te hebben, werd geopteerd voor dwarsbruggen. Meer werknemers kunnen nu terzelfder tijd over hijscapaciteit beschikken. Liefst 25 rolbruggen werden geïnstalleerd om het verplaatsen van zware stukken te vergemakkelijken. Om het gehoor te beschermen worden oordoppen op maat gemaakt en is het dak van de loods uitgevoerd met akoestisch absorberend materiaal. Het struikelgevaar wordt verminderd door zoveel mogelijk elektrische tools met batterijen te gebruiken i.p.v. tools op perslucht. Alle werkposten zijn een stuk ruimer dan vroeger en samen met de heldere LED-verlichting beïnvloedt dit de werksfeer positief. Het nieuwe sociaal blok oogt zeer aangenaam en de gloednieuwe kantine is een lichtrijke en comfortabele ruimte geworden.
Groei personeelsaantal
AVR is de laatste jaren snel gegroeid, niet alleen wat betreft verkoop, maar ook naar aantal personeelsleden. In 2005 telden ze ongeveer 60 personeelsleden, terwijl ze in 2015 geëindigd zijn op een 130 (inclusief de productievestiging in Veendam). Begin dit jaar breidde AVR het personeelsaantal verder uit met zes functies, waaronder een service technieker, productieleider, R&D ingenieur, kwaliteitscontroleur, technisch aankoper en een business development manager.