Bij het schrijven van deze tekst eind april is de enige zon dat ik helaas zie, de zon in het woord Zonnebeke naar de gelijknamige stad. Het is ook hier dat oud loonwerker Dirk Pattou is gehuisvest, genietend van een welverdiend pensioen, na een jarenlange en mooie carrière. Het loonwerk zat hem dan ook in het bloed. Al van in de jaren ’50 was zijn vader reeds actief, gestart met paard en vlastrekker nog zonder binder. In 1955 verwelkomde men hun eerste trekker, een Deutz F2L-514/50 ‘Stompkop’ en in 1956 een SPY aardappelenrooier, samen met het vlastrekken vormden dit destijds de hoofdactiviteiten.
Niks mooiers dan wat je hart bezielt en waar je hard voor gewerkt hebt te kunnen doorgeven aan je kinderen. Zo geschiede ook. Roger Pattou , Michel Pattou en Dirk Pattou startten alle drie, einde jaren ’60 met een eigen loonbedrijf en zetten zo elk op hun eigen manier het werk van hun vader verder. Roger hield echter na een tijdje het loonwerk voor bekeken en ging verder met het snoeien van bomen. Michel startte een ruimdienst op, om destijds het zwarte goud bij de mensen op te halen en het over de velden te gaan spreiden. Daarnaast was hij ook actief in het gras en ging aan de slag met een maaibalk en een Pöttinger opraapwagen. Het gras oprapen stond nog wat in zijn kinderschoenen maar dankzij de mogelijkheid van het gras fijn te snijden met de Pöttinger had hij heel wat werk en deed dan ook hiermee zo’n 400 uur per seizoen. Door gezondheidsproblemen moest Michel echter in 1984 alle activiteiten stopzetten.
In diezelfde jaren was Dirk ook al heel de tijd druk bezig geweest en had al een aardig loonbedrijf uitgebouwd, hij nam dan ook deels de werkzaamheden van zijn broer Michel over. Naast in hoofdzaak het planten en rooien van aardappelen deed Michel ook nog aan maaidorsen, zaaien en rooien van bieten en het spreiden van drijfmest. De ruimdienst van Michel was dan ook een mooie aanvulling bij de activiteiten van Dirk. Op vlak van aardappelen rooien behoorde men ten huize Pattou altijd bij de pioniers in de regio, men was bij de eerste die de SPY rooiers hadden ingezet. Maar eveneens samen met loonbedrijf Vermeulen uit Passendale was Dirk de eerste die een 2-rijige zelfrijder AVR ARB 230 hadden aangekocht. Over deze revolutionaire machine kon je destijds in primeur alles lezen hier in je favoriete maandblad de Loonwerker. Ook de verbeterde versie van de AVR-Riecam RBM 230 op basis van een Riecam werktuigendrager demonstreerde Dirk in primeur op de Internationale Werktuigendagen van 1989, toen in Ieper.
Ondertussen is Dirk ook gestopt met het loonwerk, maar de liefde voor de mechanisatie blijft door zijn bloed stromen. Dit echter nu in de vorm van het soigneren van zijn oldtimer trekkers en het uitbreiden van zijn reeds enorm uitgebreid archief van brochures. Ook bij Michel bleef de passie en die legde zich toe op zijn verzameling van oude werktuigen en zijn knap gerestaureerde Claeys dorskast.
Tekst & beeld: Landbouwenmachines.be