Seda, het loonbedrijf van Danny Serpieters uit Jabbeke, is vooral gespecialiseerd in gras oprapen en stalmest spreiden. Op 22 april van dit jaar werden er op het bedrijf twee nieuwe stalmestspreiders afgeleverd door de firma Dezeure. Het zijn twee identieke DM16T Combispreaders. “Veertien jaar geleden hielpen onze eerste breedstrooiers van Dezeure ons om één van de groteren in de streek te worden. Met deze investering hopen we terug voorsprong te nemen op de concullega’s.”
Danny Serpieters vertelt dat hij in 2006 startte met het spreiden van stalmest. “Na een jaar kocht ik een tweede stalmestspreider en vijf jaar later een derde. Daardoor horen we bij de groteren in de streek op dat gebied. De twee nieuwe wagens vervangen de andere drie. Ze zijn onder andere uitgerust met een bandendrukwisselsysteem en Dezeure HD Drive.”
Duurder per uur maar per hectare goedkoper
“We zitten hier met drie soorten grond”, vertelt Serpieters. “Zandgrond, een strook tussen zand en klei en dan hebben we de pure polders. We krijgen meer een meer de vraag van landbouwers om in het voorjaar stalmest te voeren op zware grond. Het materiaal wordt altijd maar groter, maar de grond moet dat ook aankunnen. Vorige jaar hebben we dat gedaan met de oude wagens. We keerden dan via het spuitspoor terug om zo weinig mogelijk schade te berokkenen aan het land. Maar dat kwam niet altijd even goed uit. Ook na de natte zomer van vorig jaar hadden we teveel stilstand omwille van het insporingsrisico. Door de aanschaf van het bandendrukwisselsysteem op onze DM16T hopen we sneller in actie te kunnen komen en ook andere klanten te trekken.”
Het bandendrukwisselsysteem is een PTG 2-leidingsysteem met een compressor van tweeduizend liter per minuut. “Op minder dan drie minuten zijn de banden terug op druk. Op de weg rijden we op vier bar, op het land tot nu toe met 1,5 bar maar we gaan proberen of we het ook op 1 bar kunnen doen. We hebben een test gedaan op een opgevoerd perceel met compost. De ene kar hebben we op vier bar gezet, de andere op 1,5. Het verschil was enorm. Ook de landbouwers zeggen me dat ze in de opkomende mais niet zien waar wij in het voorjaar gereden hebben. We zijn nu duurder per uur maar per hectare goedkoper omdat de verspreiders vlotter lopen en beter strooien.
Dezeure HD drive
Ik wilde ook krachtige tractie op de DM16T-karren want stalmest voeren in het najaar is zwaar, zeker in de polders. Boeren hebben geleerd dat ze bij het hakselen onmiddellijk naar ons bellen zodat wij ook mest komen voeren als de weg nog vuil is. Je hebt dus zware hakselaars, drieassers en dan komen wij nog eens. Bovendien reden we vroeger met 150 pk, vandaag is dat 250 pk. We kunnen dus veel meer kracht steken op de gehele aandrijflijn. Ik deed rondvraag bij collega’s die tractie hebben en hoorde toch dat er een verschil is tussen gewonde silagewagens en wagens met de nieuwe HD Drive.” Die heeft twee snelheden vooruit en twee snelheden achteruit, de tweede as is gedwongen gestuurd. Volgens Dezeure is deze aandrijving oersterk en kan ze tachtig procent meer vermogen leveren dan aangedreven assen van andere merken. Toch blijven machines dankzij een stuurhoek van achttien graden erg wendbaar.
Gemaakt zoals ze moeten zijn
“Ik denk dat ik nu met twee mestwagens zit die gemaakt zijn zoals ze moeten zijn. Combistrooiers met bandendrukwisselsysteem, tractie, kantstrooier en zes bodemkettingen in plaats van de gebruikelijke vier. De beveiliging op de molens is met nokkenkoppelingen in plaats van breekbouten, ook daar heb ik op gestaan. Bij de specificaties van een machine kijk ik altijd in functie van mezelf, ik kan immers niet van de tractor (Danny Serpieters zit in een rolstoel, red.). En het is fijn om te weten dat je bij Dezeure terecht kan voor de nodige aanpassingen.”