Alhoewel bij Jan Blankendaal het gebruik van compostverbeteraar Compost-O misschien nog wel in de kinderschoenen staat, is de loonwerker uit het Noord-Hollandse Spierdijk overtuigd van de werking. “Je helpt de bodem weer in balans te brengen en start het bodemleven op”, omschrijft hij. Nu zoekt hij afnemers voor het eindproduct dat volgens Blankendaal grote voordelen heeft . “Ik noem het ook wel ‘compashi.’ Het grote verschil is dat het als mineralisatieproces gebeurt en niet verzuurt.”
De Noord-Hollandse loonwerker ontvangt grasmaaisel via het groenbeheer van parken in Alkmaar. Een samenwerking met een aannemer, waarmee Blankendaal wil voorkomen dat deze grondstof voor een verbeterde bodem verloren gaat. “Anders gaat het grasmaaisel als restafval de vuilverbrander in. Nu willen wij het inzetten als koolstofvastlegger bij boeren en dragen we op deze manier bij aan de verbetering van de carbonfootprint van de landbouw”, omschrijft hij. Het grasmaaisel is ontdaan van zwerfvuil, waardoor de akkerbouwer dit niet op het veld krijgt. “Het is een prachtig product. Puur natuur en dankzij de inzet van Compost-O een stimulans voor de bodem.”
Compost-O
Compost-O is een product van Rinagro dat beschikt over een gepatenteerde en wettelijk beschermde formule. De vloeistof bevat een hoge concentratie aan mineralen en niet genetisch gemodificeerde aerobe micro-organismen, die onder de juiste omstandigheden vrij in de natuur voorkomen. Door het toevoegen van Compost-O aan het grasmaaisel wordt er eigenlijk gecomposteerd zonder te beluchten. Na zes maanden ontstaat een bruikbare compost, met gebonden ammoniumstikstof, wat weer veel voordelen heeft. Het spoelt niet uit, de bouwstoffen bereiken de wortel eenvoudig, het versterkt de wortelgroei en versterkt de opname van nutriënten. Het verbetert de celstructuur in het blad, waardoor een hogere weerstand tegen ziektes wordt bereikt.
“Compost-O kwam vorig jaar op mijn pad en ik ben met Rinagro in zee gegaan. We werken al met bokashi, maar Compost-O werkt in mijn ogen nog mooier. Het is een manier om op natuurlijke wijze de kringloop te sluiten. We nemen het grasmaaisel in vanuit het maaibestek. Je sprinkelt als het ware de Compost-O over de bult heen. Na een half jaar is het eindproduct gereed om uit te strooien. We hoeven de bult niet af te dekken. Ook de zaden van onkruiden verteren gewoon. Daarmee is het eigenlijk een variant die tussen bokashi en gewone compostering in zit. Daarom noem ik het ook wel Compashi. Het grote verschil is mineralisatie. Bovendien maak je bij bokashi het product zuur en bij composteren wordt vaak kalk ingezet, dat ook verzuring als effect heeft. Compost-O verzuurt niet. Het is veel levendiger.”
Grasmaaisel vers en schoon innemen
Met het maken van bokashi ervoer Blankendaal ook de bewerkelijkheid van het product. Voordat de bacteriën kunnen worden toegevoegd moet het restproduct bij dat proces door de shredder. Daarna moet de bult worden afgedekt. “Uit ervaring kan ik zeggen dat je dat snel zat bent, los van de verzuring die bokashi teweeg brengt. Dan Is Compost-O een beter alternatief. Voorwaarde is dat je het grasmaaisel vers en schoon inneemt, maar vervolgens hoef je het product er alleen overheen te sprinkelen. De natuur doet z’n werk. Van stinken en rotten is geen enkele sprake. Het product mineraliseert wel, maar rot niet. Het is een bijzonder proces.”
Hoewel Blankendaal nog agrarische bedrijven zoekt die het eindproduct willen toepassen, is hij overtuigd van het effect. “Het resultaat van de zes maanden is een product dat een goede bodemstimulant is. Compost-O legt stikstof en koolstof vast. Met de toepassing in het voorjaar help je door de inzet van vijf tot tien ton per hectare het bodemleven opstarten. Het eindproduct dat we uitrijden is voer voor wormen, waarmee je als het ware ook verticale drainage in werking zet. Compost-O helpt de bodem in balans te brengen, dat moet uiteindelijk er voor zorgen dat je minder meststoffen en bestrijdingsmiddelen hoeft toe te passen. Daar moeten we uiteindelijk naar toe.”
Meeropbrengst van gewassen
Ook de meeropbrengst van gewassen, die eerder in verschillende proeven is vastgesteld, spreekt in het voordeel van Compost-O. Nutriënten zoals eiwitvormen worden gemineraliseerd onder deze omstandigheden. De bacteriën houden stikstofvormen vast in lichaamseiwitten die goed opneembaar en uitwisselbaar zijn voor de plant. Met Compost-O worden aminozuren aan de plant aangeboden, wat de ontwikkeling stimuleert. Resultaat is een hoger eiwitgehalte en een meeropbrengst met minder bemesting.
Tot dusver voelt de loonwerker in de zoektocht naar afzet van het product vooral nog een houding van ‘mooi verhaal, maar probeer het eerst maar bij collega-boeren’. Hij hoopt echter dat er akkerbouwers zijn die de stap durven te zetten. De Tebbe mest- en compoststrooier, uitgevoerd met luchtdrukwisselsysteem, van het loonbedrijf staat in ieder geval klaar. “Wij vragen uiteindelijk geld voor het innemen van het bermgras en uitstrooien. In een situatie waar boeren uitbetaald worden voor de vastlegging van koolstof is de inzet van Compost-O aan alle kanten een win-win situatie, want dan wordt het product als biostimulant ineens voor de boer ook een verdienmodel. Hoe mooi kan het zijn? Vooral in een tijd waarin veehouders drijfmest afvoeren, maar wel kunstmest moeten kopen. De wereld op z’n kop.”
Overtuigd van deze koers
Omdat Blankendaal overtuigd is van een andere koers, die op gebied van bemesting moet worden gevaren, werkt hij ook mee aan proeven met onder andere AgriMestMix. Dit is een ander gepatenteerd product van Rinagro. AgriMestMix is een natuurlijk mengsel met mineralen en micro-organismen dat aan drijfmest wordt toegevoegd. Behandeling gaat korstvorming en geur- en ammoniakemissies effectief tegen en stuurt microbiologische processen aan. Agrimestmix helpt belangrijke biochemische processen op gang en stimuleert de groei van micro-organismen waaronder bacteriën, die organische stikstof omzetten in ammonium stikstof en er voor zorgen dat de mest homogeen blijft. “We beginnen samen met twee veehouders met een proefopstelling. De drijfmest voegen we toe in aparte IBC-containers, die worden gemonitord door het Louis Bolk Instituut.”
Mest als kapitaal van de boeren
“Mest wordt tegenwoordig behandeld als vuilnis, maar ik zie het als kapitaal van de boeren. Het wordt enorm ondergewaardeerd en daardoor ook verkeerd toegepast, bijvoorbeeld door het veel te vroeg in het voorjaar op het land te brengen. Met producten als AgriMestMix wordt het ander verhaal. Ook omdat het niet stinkt. Er is geen sprake van methaan-uitstoot, waardoor de buurvrouw gewoon de was uit kan hangen als de boer met de giertank langs komt rijden.”
Hét vakblad voor de agrarische loonwerker
Ook de mooiste artikelen en reportages thuis op de mat?
Vakblad de Loonwerker behandelt vaktechniek, gebruikerservaringen en visies van fabrikanten en collega’s in terugkerende rubrieken zoals ‘Machine in de kijker’ en ‘Loonwerker in beeld’. Het beschrijft de laatste ontwikkelingen in trends van de sector waarmee het een onmisbaar vakblad is voor de agrarische loonwerker.
Shop direct een jaarabonnement of bekijk alle mogelijkheden via de webshop.
Tekst en beeld: Martin de Vries