Koen Haarhuis is een van de eerste loonwerkers die de nieuwe Veenhuis Fullject X-line in gebruik heeft. Op jaarbasis rijdt de Drentse loonwerker in z’n eentje zo’n zestigduizend kuub mest uit. “De nieuwe bemester heeft een goede opbouw en is sterk. Het is een mooie, lichte machine. Alles bij elkaar maakt het dat Veenhuis weer voorop loopt in ontwikkeling. Het is gewoon een goede machine.”
Loonbedrijf Haarhuis uit Pesse heeft zich sinds 2007 volledig toegelegd op bemesting. Eigenaar Koen Haarhuis (34): “Mijn vader had een melkveebedrijf, van waaruit ik kennis maakte met het agrarische vak. Ik had altijd al een grote interesse voor machines, wat ervoor zorgde dat ik uiteindelijk voor het loonwerk koos.” In 2008 draaide hij zijn eerste mestseizoen, het jaar dat injecteren op bouwland verplicht werd. “Ik vind het belangrijk om altijd net werk te leveren en met fris materiaal te komen. De lijnen met mijn klanten zijn kort en dat wordt gezien en gewaardeerd.” Met maarliefst vijftien mestseizoenen aan ervaring op zak is Koen Haarhuis een mest-specialist te noemen.
Ervaring met Veenhuis
Dat Veenhuis een van haar eerste proto’s van de nieuwe Veenhuis Fullject X-line bemester bij Loonbedrijf Haarhuis bracht is geen verrassing, gezien de langdurige samenwerking en goede band met het loonbedrijf. Haarhuis kocht in 2009 zijn eerste veertien kuubs Veenhuis hondegang tank. “Als je een tank achter een trekker koopt, wil je een Veenhuis hebben want dat is degelijk. Het bedrijf bestaat al zoveel jaar waardoor de techniek is doorontwikkeld. Veenhuis is altijd bezig om bij de top te horen en maakt dat ook waar.” Het vertrouwen in Veenhuis is groot want naast een nieuwe Hondegang tank zijn de bemesters van Koen ook allemaal van Veenhuis.
De nieuwe Veenhuis Fullject X-line
Haarhuis vertelt hoe Walter Veenhuis hem in december 2021 benaderde met de vraag of hij een prototype van de Veenhuis Fullject X-line wilde testen. “Alles wat je kan proberen of nieuw is, daar sta ik wel voor open. Daarnaast is de vraag naar precisiebemesting steeds groter, vandaar dat ik de mest op de juiste manier in de grond wil brengen. Veenhuis is daarvoor een goede partner. Ze hebben alle middelen in huis en ontwikkeld, zoals sectieafsluiting en NutriFlow.” Het prototype beviel uitstekend want Haarhuis heeft ‘m inmiddels overgenomen.
Grote slag dankzij doorontwikkelde elementen
Haarhuis is erg te spreken over de elementen en slag van de bemester. “De slag die de bemester kan maken is uniek, ik heb het nooit eerder gezien. Het parallellogram blijft kaarsrecht, terwijl hij een slag heeft van meer dan dertig centimeter. De elementen volgen de grond nog mooier dan eerder.” Het doorontwikkelde element garandeert een optimale bodemaanpassing en maakt het, door de open constructie, eenvoudig om te reinigen en toegankelijk voor onderhoud. Ook zorgen deze nieuwe elementen voor een betere krachtoverdracht door rechtstreekse positionering van cilinder op het hoofdframe.
De naam Fullject X-line is onder andere te danken aan de nieuwe X-line element bevestiging. Een onderhoudsarm bevestigingskruis dat zorgt voor een lagere servicebehoefte en eenvoudiger onderhoud door minder smeerpunten. “Het X-element is ook goed bedacht. De pen die er eerder in zat sleet veel meer dan met deze constructie.” Ook de uitloopvoet is doorontwikkeld, deze is korter, waardoor de uitstroomrubbers makkelijker te wisselen zijn. “Een stuk goedkoper dan de hele uitloopvoet vervangen.”
Uniek lichtgewicht concept
Een belangrijke ontwikkeling in de nieuwe Veenhuis bemester is het lichtgewicht concept. “Het gewicht is helemaal perfect, het grootste voordeel van de bemester. Je gaat makkelijker over het land heen, wat in het voorjaar extra mooi is omdat het nat is en je anders snel door de grasmat zakt. Het rijcomfort is ook beter, omdat er meer oplegdruk is. De tank, hef en banden hebben veel minder te verduren.” De negen meter bemester is een kwart lichter dan voorgaande en daarmee een van de lichtste in de markt.
Aanpassing in de verdeler
Haarhuis is erg te spreken over de aanpassing in de verdeler, waardoor de messen eenvoudiger te wisselen zijn. “Toen ik verdeler zag sprong ik echt een gat in de lucht. Door de aanpassing zijn de messen makkelijker te wisselen en is de kans dat er een afbreekt klein. Dan moet je wel heel raar doen.” Op de aanpassing in de bevestiging van de messen na is de verdeler hetzelfde als die van eerdere bemesters.
Nieuw design
Het design van de Fullject X-line is degelijk anders dan haar voorgangers. Zo is de draagbalk antraciet in plaats van geel, evenals de slangen met een doorsnede van vijftig millimeter. “Antraciet is een super kleur, je spuit het schoon en het lijkt schoon. Het scheelt met viezigheid, als je langskomt is het niet meteen ‘goh wat ziet het eruit’. Ik denk echt dat ze daar goed aan hebben gedaan.”
Daarnaast is het ontwerp van de ophanging van de slangen en verlichtingsbalk vernieuwd. “Ik vind het machtig mooi. Die balk maakt het af. Ik heb al veel reacties gehad terwijl ik ermee in het veld reed, ‘donders wat mooi’. Je springt eruit omdat het veel moderner is.” Over de vernieuwde aanrijbeveiliging is Haarhuis vooralsnog positief. “Het wegklappen is een goede ontwikkeling.”
Transportafmetingen en bodemvrijheid
Veenhuis brengt de Fullject X-line in bredere werkbreedtes op de markt (tot 10,5 meter). Voor iedere werkbreedte wordt de maximale transporthoogte van vier meter en minimale bodemvrijheid van 35 centimeter in acht genomen. “Omdat de elementen meer worden ingetrokken bij het inklappen ontstaat er meer bodemvrijheid, een groot voordeel, ook omdat ze zo’n grote slag hebben. Als je een keer wegzakt of achteruit rijdt terwijl de bemester uitgeklapt is, gaat hij niet meteen de grond in. Hoe hoger van de grond, hoe mooier.”
Haarhuis is te spreken over de samenwerking en de ontwikkeling van de nieuwe bemester. “Ik voelde me serieus genomen. Als er iets was belde ik de engineer bij SVgroup en merkte ik dat er echt iets werd gedaan met mijn opmerkingen. Alles bij elkaar maakt het dat Veenhuis weer voorop loopt qua ontwikkeling. Ik zou de bemester aanraden omdat hij toekomstbestendig en gewoon goed is.”