Koning Winter heeft beslist om vrij laat toe te slaan. Ondanks dat het reguliere uitrijseizoen op 16 februari is gestart, mogen geen meststoffen op bevroren ondergrond worden gespreid.
De Mestbank wil de landbouwers er dan ook aan herinneren dat het uitspreiden van meststoffen op bevroren ondergrond strikt verboden is. Het spreekt voor zich dat de aanwezige bevroren gewassen bij een bevroren ondergrond geen nutriënten opnemen. Daarnaast is er een enorm risico op afspoeling van meststoffen, als toch meststoffen worden opgebracht.
Na het einde van de vorstperiode, is het vanuit milieukundig oogpunt het best om te wachten met bemesten totdat de ondergrond volledig is ontdooid. Dan dringen de meststoffen ook weer daadwerkelijk tot in de bodem door.
Enkele aandachtspunten:
- Het is verboden om meststoffen op te brengen op bevroren land. Meststoffen zijn alle stikstof- en fosforverbindingen bevattende stoffen die op het land worden gebracht ter bevordering van de gewasgroei. Alle soorten meststoffen vallen dus onder dit verbod, minerale en organische.
- Behalve mengmest wil dit ook zeggen dat stalmest niet op bevroren ondergrond open mag gereden worden. Deze en andere meststoffen kunnen niet degelijk ondergewerkt worden waardoor er ammoniak vervluchtiging blijft optreden.
- Om dezelfde redenen mag ook vloeibare stikstof niet toegediend worden. Ze zijn niet werkzaam bij deze temperaturen want de bodem en planten kunnen de meststoffen niet opnemen.
- Minerale stikstofmeststoffen in korrelvorm (de traditionele kunstmest) mag dus ook niet gestrooid worden over bevroren land? De korrels kunnen niet opgenomen worden door de harde bodem waardoor het gevaar op afspoeling bij de eerste regenbuien toeneemt.
- De VLM kan enkel een uitspraak doen omtrent het gebruik van meststoffen. Zuivere bekalking valt buiten het Mestdecreet en valt dus niet onder de regelgeving van het verbod op het opbrengen op bevroren land.
- Meststoffen zoals stalmest of compost mogen wel nog steeds op de kopakker opgeslagen worden, zelfs indien de bodem bevroren is. Men moet hierbij wel steeds rekening houden met de specifieke regelgeving rond de opslag van meststoffen op de kopakker. Lozing van eventuele sappen uit de kopakkeropslag moet altijd voorkomen worden.