Dit jaar is het 20 jaar geleden dat Rauch de kenmerkende EMC-techniek introduceerde op z’n kunstmeststrooiers: torsiemeting op de aandrijfassen om de gestrooide hoeveelheid te monitoren en bij te sturen. Zo functioneert dat.
Sinds een jaar of 25 worden kunstmeststrooiers uitgerust met weegcellen om die vervelende afdraaiproeven niet meer uit te hoeven voeren. De Duitse fabrikant Rauch, specialist als het gaat om het toedienen van korrelkunstmest, koos 20 jaar geleden een andere weg door de hoeveelheid kunstmest, de doorstroming, af te leiden van de weerstand die de strooischijven bij het strooien ervan ondervinden. Die techniek, EMC ofwel Elektronische Massastroom Controle, is er in drie verschillende uitvoeringen.
In 1999 ontving Rauch op de Agritechnica vakbeurs een gouden medaille voor de nieuw ontwikkelde EMC-techniek waarop het ook patent kreeg verleend. Patent op het links en recht onafhankelijk meten van de kunstmestafgifte. De eerste variant hiervan is toegepast op hydraulisch aangedreven schijvenstrooiers, de AXERA H-EMC.
In 2014 introduceerde de fabrikant een mechanische variant van de EMC-techniek die via drie sensoren de torsie van de aandrijfassen tot op 0,003 graden nauwkeurig meet. Op de meeste AXIS M.2-modellen zijn de torsiesensoren ondertussen vervangen door magnetostrictie-sensoren die de torsie van de twee verticale aandrijfassen van de strooischijven meten.
Lees het volledige artikel met gebruikerservaringen in De Loonwerker van maart.