De nieuwe multifunctionele landbouwrobot die in Merelbeke op de proefhoeve Bottelaere werd voorgesteld, zal volledig autonoom het veld bewerken. Op ieder moment doet hij exact wat nodig is op die specifieke plaats. De combinatie van een robot met technologie om op het veld plaatsspecifiek te gaan werken, is nieuw. Ze werd ontwikkeld aan de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van de UGent onder leiding van professor Abdul Mouazen. Op de landbouwbeurs Agribex zal men deze robot een prominente plaats geven.
Link tussen landbouw en innovatie
De voorstelling ging door in aanwezigheid van Vlaams minister van Landbouw en Innovatie Hilde Crevits. Zij stelde dat het een moeilijke periode is voor de landbouw: “Daarom is de link tussen landbouw en innovatie erg belangrijk en moeten we daar meer op inzetten. Dit project geeft me dan ook hoop. Het is ook de reden waarom we in Vlaanderen investeren in onderzoek. Het uiteindelijke doel is om echt de boeren te helpen om duurzamer te werken. Vandaag zien we een prototype, ik hoop dat dit snel ook op de markt kan komen. Op dat moment zullen we ook proberen om boeren te ondersteunen zodat zij hierin kunnen investeren.”
Autonoom en plaatsspecifiek
Professor Mouazen legt uit dat het gaat om een slimme robot met daarachter een machine die waarschijnlijk nog veel slimmer is. “De robot werd twee jaar geleden aangekocht bij Agrointelli en is dus geen eigen ontwikkeling”, vertelt hij. “De innovatie zit hem in de combinatie van een robot met de technologie om aan precisielandbouw te doen. We weten dat er in Vlaanderen ook binnen een perceel heel wat variatie in bodemsamenstelling is. Vaak weten de landbouwers dat zelf niet omdat ze werken op basis van beperkte gegevens. Ons platform verzamelt veel meer informatie over de bodem, bijvoorbeeld over de hoeveelheid stikstof of fosfor maar ook over textuur en bodemverdichting. Vervolgens kunnen we volledig autonoom plaatsspecifiek het veld gaan bewerken. Extra voordeel is dat de robot voor een heel beperkte bodemdruk zorgt.”
Meerdere machines
De onderzoekers pasten verschillende machines aan om met de robot te kunnen werken: een frees, een zaaimachine, een bemestingsmachine en een sproeimachine. Uiteindelijk zorgt deze innovatie voor een ontlasting voor de boeren, is ze beter voor het milieu en wordt er bespaard op middelen.
Innovatie op Agribex
De organisatoren van landbouwbeurs Agribex proberen al jaren naar de landbouwsector en het brede publiek duidelijk te maken dat de landbouw op alle vlakken innovatief is. Daarom krijgt deze multifunctionele landbouwrobot een prominente plaats op de komende beurs in december.
Tekst en beeld: Seppe Deckx