Rond de jaarwisseling trekken er op steeds meer plaatsen parades met verlichte tractoren door het dorp. Een mooie traditie die begon met de Tractor Kerstrun Geel, ondertussen zestien jaar geleden. We juichen alleen maar toe dat steeds meer mensen hiervan kunnen genieten in eigen dorp. Maar daardoor vergeten we wel eens hoeveel tijd en werk de deelnemers er in steken.
De Tractor Kerstrun in Geel was misschien wel de eerste die georganiseerd werd in België. Jarenlang nam een groepje vrienden dit op zich maar het evenement werd steeds groter waardoor sinds vorig jaar de organisatie is overgedragen aan de Groene Kring. Aan het succesrecept werd – gelukkig – weinig gewijzigd. Ook de miniparade voor kinderen met hun traptractoren stond dus weer op het programma. Die stonden letterlijk te trappelen van ongeduld.
Publiek daagt massaal op
Waar het vorig jaar ijzig koud was, was het dit jaar een pak zachter en droog. Ideaal dus om heel wat mensen uit hun kot te lokken. De start werd gegeven om 19 uur maar vanaf 17 uur stroomden de trekkers en publiek al massaal toe op de vertreklocatie. Heel veel gezinnen met kinderen kwamen langs en zij werden telkens weer verrast door hetgeen de deelnemers hadden klaargespeeld. Ook langs het parcours stond er weer massaal veel volk. Op sommige plaatsen werd er een heus buurtfeest van gemaakt met bar, houtkorf en muziek. Voor, tijdens en na de doortocht langs de markt van Geel, werd de kerstmarkt overrompeld door mensen die daar nog iets gingen eten of drinken.
Iets na 22 uur kwamen de deelnemers terug aan op de vertreklocatie waarna er in een grote tent tijd was voor een hapje en een drankje. Want één ding veranderde wel onder de nieuwe organisatoren: tot drie uur werd er in die tent volop gefeest op de boerenfuif.
Wij van de Loonwerker ontvingen – ook naar jarenlange gewoonte – een uitnodiging om te jureren. Meerdere juryleden beoordelen de deelnemers op vier punten en degene die uiteindelijk de hoogste score behaalt, mag zich winnaar van de Kerstrun noemen. Wat ons betreft zijn alle deelnemers winnaar. De punten waarnaar gekeken wordt, zijn: eerste algemene indruk, originaliteit, afwerking en indruk tijdens de parade. Dit jaar ging het team van Agro Lissens met de overwinning aan de haal (zie hoofdfoto).
65.000 led’s en 1700 meter lichtslinger
Karel Gentens werkt in de softwaresector maar tijdens het hakselseizoen is hij de vaste chauffeur van de hakselaar van Agro Lissens. Stef Smekens werkt bij Caterpillar en is ook een vast lid van het hakselteam. Ook doorheen het jaar rijden Stef en Karel voor en na bij de loonwerker uit Holsbeek. De kerstrun is een project waar ze ieder jaar samen aan werken met de steun van zaakvoerders Caroline en Davy. Gentens vertelt dat hij niet had zien aankomen dat ze zouden winnen. “We nemen al meerdere jaren deel aan kerstparades in de buurt en eindigden al wel eens in de prijzen. Maar het uiteindelijke doel was toch altijd om eens in Geel te kunnen deelnemen, toch de parade der parades.”
Karel en Stef starten onmiddellijk na het hakselseizoen met het optuigen van de trekker. Gelukkig kunnen ze beide op technisch gebied erg goed hun plan trekken. De trekker is een T7.220 van New Holland uit 2013. Uiteraard is het niet mogelijk ieder jaar iets nieuw te fabriceren, dus de basis stond er al van in 2021. “We proberen wel om het altijd nog beter en mooier te maken. Zo brachten we dit jaar een extra boog aan vooraan. Door het extra gewicht bleek de basis niet stevig genoeg te zijn en dus hebben we die uit elkaar gehaald om ze te verstevigen. Leeg weegt de tractor 8640 kilogram, met aanbouw wordt dat 1580 kilogram meer.”
“Maar we hebben vooral heel veel aandacht besteed aan de details en afwerking. Zo is er een cadeautje waarin een luidspreker is weggewerkt, is de sneeuw verlicht en zijn alle slingers mooi uitgelijnd.” Gentens berekende ook dat er 65.000 led’s en 1700 meter lichtslinger werden gebruikt. Het opgenomen vermogen bedraagt 1300 Watt.
Sympathie voor de sector
Er kruipt heel wat avond- en weekendwerk in om de trekker op deze manier aan de start te krijgen. Het voordeel is dat er op het loonbedrijf ruim voldoende tractoren zijn waardoor deze tractor in de winterperiode wel even gemist kan worden. Uiteraard hebben lang niet alle deelnemers deze luxe. Er zijn dus ook mensen die pas op het laatste moment aan de slag konden om hun tractor te versieren. Maar ook zij slaagden er allemaal in om met iets uniek aan de start te staan.
Het evenement was met negentig deelnemers en heel veel publiek weer een daverend succes. “Er was nog veel meer volk dan we zelf verwacht hadden”, aldus Michiel Govaerts van Groene Kring. Ondanks de moeilijke tijden voor landbouwers en loonwerkers die het afgelopen jaar vaak in het oog van de politieke storm stonden en nog eens af te rekenen kregen met uitdagende weersomstandigheden, slagen zij er toch in een hele gemeenschap naar buiten te lokken. Niet alleen in Geel maar op steeds meer locaties. “Bovendien zullen we vanuit de organisatie een deel van de opbrengst tijdens de warmste week schenken”, vertelt Govaerts”. “Daarnaast hebben we ook dit jaar weer Boeren op een Kruispunt financieel gesteund.” De sympathie die uitgaat naar de sector op zo’n momenten mag zich wat ons betreft dus ook de rest van het jaar nog veel meer uiten.
Meer beelden vind je op de Facebookpagina.
Tekst en beeld: Seppe Deckx