“Op tijd investeren is belangrijk”
Loonbedrijf Van Dun heeft een drietal vestigingen in de Noordoostpolder. In Rutten waar de planning, boekhouding en werkplaats gevestigd is, in Espel en in Blokzijl. Kees van Dun begon in 1981 als boerenzoon met het doorspuiten van drainagebuizen. Samen met een compagnon heeft hij dit 15 jaar gedaan en langzamerhand breidde het loonbedrijf zich uit. Samen met zijn vrouw Adrienne die mede-aandeelhouder is en verantwoordelijk voor boekhouding en administratie heeft Kees van Dun de leiding over 35 personeelsleden. Loonbedrijf Van Dun is een allround loon- en grondverzetbedrijf en biedt een compleet pakket aan werkzaamheden in de breedste zin van het woord aan.
Op de vruchtbare gronden in de Noordoost Polder wordt intensieve landbouw toegepast en daarin speelt loonbedrijf Van Dun een belangrijke rol. Van Dun is van alle markten thuis. Het is actief in de melkveehouderij, akkerbouw, tuinbouw, bloembollenteelt, nettenteelt, bemesting, sloot- en bermonderhoud, kraan- en shovelwerk en verricht werkzaamheden voor aannemers, hoveniers en particulieren. Circa 400 klanten in Flevoland, Drenthe en Overijssel maar ook buitenlandse klanten worden door Van Dun bediend. Het loonbedrijf heeft een arsenaal aan machines en dat is zeker nodig want Van Dun heeft zich in de teelt van speciale landbouwgewassen gespecialiseerd. Meegaan met de laatste technieken, op tijd investeren in nieuwe machines en vakbekwame medewerkers in dienst hebben zijn uitermate belangrijk om klanten goed te kunnen bedienen.
Ieder jaar meer opbrengst
“In de Noordoostpolder opereren tal van topondernemers”, vertelt Kees van Dun. Ieder jaar lukt het hen weer om een hogere opbrengst te behalen. Deze ondernemers zijn actief in de aardappelteelt, bloembollenteelt, uien, witlof enz. Uiteraard heb je in deze regio ook de mogelijkheden om uitstekende teeltresultaten te behalen. Grote lappen vruchtbare grond, de waterhuishouding in orde en de beregening is goed, zorgen voor topopbrengsten. Alleen zijn er naast de uitstekende kennis van telers meerdere factoren nodig om goede resultaten te behalen. Dat betekent dat ook wij in nieuwe machines met moderne technieken moeten investeren. Dit gebeurt ook. We hebben dit jaar een nieuwe Miedema Structural MS 4000 pootmachine aangeschaft waarmee we in één werkgang de volledige rugopbouw kunnen verzorgen.
Wil U graag meer lezen over Loonbedrijf Van Dun?
Verder een tweetal Krone opraapsnijwagens die uitgevoerd zijn met weeginrichtingen voor een nog betere registratie van de voorraad ruwvoer, een Atlas hydraulische graafmachine, een Volvo shovel en een Kaweco tank met spuitbomen voor het stuifvrij maken van ingezaaide percelen.”
Het hele jaar door
Het werkgebied van loonbedrijf Van Dun is in de jaren ’90 uitgebreid en de activiteiten in de melkveehouderij en bloembollenteelt namen toe doordat Van Dun loonbedrijven in Espel en Blokzijl overnamen. Ook het personeel kwam mee en thans heeft Van Dun een goede mix jongere en oudere werknemers in dienst. “Overal waar onze klanten zitten zijn we actief. En deze klanten telen een grote diversiteit aan akkerbouwgewassen. De grondprijs is hier duur en daar moet rendement uitkomen. Reden voor de telers en agrariërs om intensieve landbouwtechnieken toe te passen. Ik ben van mening dat het wel eens te intensief is. De grond heeft op bepaalde momenten ook rust nodig”, aldus Van Dun.
Rijenbemesting
“Samen met loonbedrijf Stoel heb ik het bedrijf Combimest voor de mestverwerking. Met een Veenhuis mesthaspelcombinatie wordt van maart tot in mei mest uitgereden in de Noordoostpolder. De mest is afkomstig van varkensbedrijven. De vloeibare kunstmest wordt geïnjecteerd in de aardappelen. We poten de aardappelen en later rijden we nog een keer met de mest erdoor. Ook passen we in de aardappelen al zo’n jaar of tien rijenbemesting toe. De meststoffen zo snel mogelijk bij de plant brengen, heeft zijn voordelen. De machine hebben wij zelf ontwikkeld. Het is een vloeibare rijenbemester, een werktuigenbalk met scheve messen die meststoffen in de aardappelruggen brengt.”
Niet één doelgroep
“Omdat we ons niet op één doelgroep focussen is het altijd een hele puzzel om te bekijken waarin we moeten investeren. Het is belangrijk dat je investeert ten behoeve van alle doelgroepen waarin je actief bent. De kosten mogen niet voor de baten uitgaan en deze moet je als bedrijf goed in beeld hebben. Ook moet je durven rekenen en niet bang zijn om een marktconform tarief te vragen. In de sector schort het daar nog wel eens aan. Als je niet meer kan investeren is het niet goed. Het is belangrijk dat je breed bent. En kijken waarin je moet investeren. Niet teveel focussen op één doelgroep, maar zorgen dat je ook voor andere doelgroepen investeert. Dat is altijd een hele puzzel omdat we een allround loonbedrijf zijn maar we proberen toch met specialiseerde gewassen mee te gaan.
Pneumatische precisie-zaaimachines
Jaarlijks oogsten wij circa 150 ha. wortelen met tweerijige klembandwortelrooiers van de Franse fabrikant Simon. Het zijn met name winterwortelen voor de bewaring die we oogsten. Met de pneumatische precisie-zaaimachines Monosem en Agricole waar we er in totaal 15 stuks van hebben, worden wortelen, witlof, plantuitjes gezaaid. Het zijn specifieke gewassen met een speciale teelt waarin we gespecialiseerd zijn. Daar zijn ook aparte machines voor nodig. Zo wordt witlof met een 12-rijige zaaimachine, wortelen met een 4-rijige zaaimachine gezaaid. Eerst de uien, dan wortelen en later wordt witlof gezaaid. De zaaimachines kunnen we aanpassen aan spoor- en bedbreedte. Door de vele jaren ervaring hebben we de kennis wel in huis.
De spuitwerkzaamheden wordt door de telers of gespecialiseerde collega-loonbedrijven uitgevoerd. En dan begint het oogsten van bloembollen met 3 zelfrijdende Ploeger rooimachines met 3m werkbreedte of met één van de tien Amac zelfrijdende rooimachines. Het rooien van de aardappelen vindt plaats met zelfrijdende Grimme rooimachines. Van halverwege de maand juli tot eind december worden de lelies, tulpen, gladiolen, bieten, aardappelen en uien gerooid.
Zuinig op de bodem
Het rooien van de bieten gebeurt met een zelfrijdende Agrifac Big Six en Vervaet Beet Eater 625. Om zo min mogelijk schade aan de bodemstructuur te ondergaan, staan een drietal machines op rupsen en de andere machines op Michelin lage druk banden met een drukwisselsysteem. “Bandenkeuze is in deze regio een hot item. De klanten eisen dat we met de juiste band, op de juiste bandenspanning en het juiste gewicht het land oprijden. En aan dit verzoek moeten wij gehoor geven, want we willen volgend jaar weer met onze machines het land op. De Ploeger rooimachines staan op Claas rupsen omdat de bouw van de machines dat toelaten, met de bloembollenoogst willen we dat ze heel geleidelijk omhoog gaan. De kosten van rupsen zijn hoog. Het is heel wisselend hoe klanten erop reageren. Klanten zijn opgelucht wanneer er in het najaar onder natte omstandigheden toch met machines die op rupsen staan geoogst kan worden. Echter, men schrikt vaak in het voorjaar van de gevolgen”.
Steeds hogere opbrengst
“Inmiddels zijn we nu zo’n 30 jaar bezig en de opbrengst van de gewassen gaat nog steeds omhoog. Naast de uitstekende veredeling van het pootgoed en zaaizaad, de kennis van de telers spelen meerdere factoren hierbij een rol. De werkwijze van het bemesten, zaaien, planten, oogsten en het juiste gebruik van technische middelen en machines spelen uiteraard ook mee. Zo zetten we de plantmachine voor bloembollen na het natte najaar in 2013 tegenwoordig op smalle rupsen. Net als de nettenteelt wat in Noord-Holland al veelvuldig gebeurt, gaat dit nu ook in de Noordoostpolder komen”, aldus Van Dun. Naast de agrarische loonwerkactiviteiten focust Van Dun zich ook op gemeentes en overheden en doet met regelmaat mee met diverse aanbestedingen. Een gedeelte van het berm- en slootonderhoud wordt door Van Dun met 2 Herder slootreiniging machines aangepakt.
Werkbonnen
“Om een goede feeling met de dagelijkse werkzaamheden te houden, zijn de papieren werkbonnen een must”, aldus Van Dun. “Onze medewerkers vullen alles wat ze dagelijks doen in op een werkbon. Mijn vrouw zet deze in het systeem en dan weet ik ook wat er elke dag gebeurt. Ik kan dan tijdig bijsturen en ingrijpen wanneer dat nodig mocht zijn. We zijn met een partij in gesprek om te onderzoeken of dit in de toekomst ook digitaal en eenvoudiger kan”.
Toekomstgericht
“Over pakweg vijf jaar verwacht ik dat loonbedrijf Van Dun nog altijd breed georiënteerd is en meegaat met de tijd. Ik verwacht in deze regio niet snel de komst van robottrekkers maar grotere werkbreedtes en meer capaciteit verwacht ik wel. Ook klanten worden groter en willen sneller kunnen oogsten en zaaien. Het werk moet in de toekomst sneller en efficiënter gebeuren.”