Maatschap Jansen en co uit het Noord-Brabantse Ossendrecht heeft een seizoen met de Joskin Tornado3 Horizon-mestverspreider gewerkt. Het vlaggenschip van de Waalse fabrikant is door de weeginrichting en de mogelijkheid om op gps uit te rijden één van de modernste modellen. Voor het akkerbouw- en vollegrondsgroenteteeltbedrijf een keuze voor de toekomst én een gezonde bodem. “Met allerlei verschillende grond- en mestsoorten kunnen we alles wat we voorheen op basis van gevoel deden, nu op basis van kaarten uit gaan strooien.”
De Tornado3 Horizon is via Abemec Steenbergen bij de maatschap terechtgekomen. Paul Jansen vertelt dat hij na een seizoen werken, en het gebruik van een tijdelijk huurmodel, het gevoel in de praktijk wordt bevestigd. “Wij hebben voor de aanschaf ook de fabriek van Joskin bezocht. Wij staan volledig achter de filosofie van het systeem en de werking met het horizontale walsenpakket. Het strooibeeld in de praktijk is naar volle tevredenheid. Verder is het vooral simpel aanpikken en rijden.”
Akkerbouw- en vollegrondsgroenteteeltbedrijf
Het akkerbouw- en vollegrondsgroenteteeltbedrijf verbouwt onder andere sperziebonen, aardappelen, bieten en tarwe op een totaal areaal van meer dan vijfhonderd hectare. De omvang van het bedrijf betekent ook een bonte verzameling aan grondsoorten. “Van zand tot zware klei met een afslibbaarheid van vijftig tot zestig procent en alles wat er tussenin zit.”
Het bedrijf rijdt voor de verschillende gewassen en grondsoorten ook diverse soorten mest uit. Zoals vaste mest, compost, champost en gips. “Dat is ook de reden dat we op termijn willen overschakelen naar precisiebemesting op basis van taakkaarten.” Hoewel de nieuwe mestverspreider is uitgerust met gps, maakt Jansen hier nog geen gebruik van omdat de trekker en de Tornado nog niet optimaal met elkaar communiceren. Dit wordt momenteel opgelost.
Op taakkaarten uitrijden van mest
Op taakkaarten uitrijden is desalniettemin een nadrukkelijke wens van het bedrijf. Met een Verisscan en bodemonderzoeken worden de percelen goed in beeld gebracht. Langzaamaan wordt ook een volgende stap met satelliet- en/of dronebeelden gemaakt. “Bij deze ontwikkeling past de Joskin Tornado uitstekend. Hier en daar heb je plekken, ook binnen een perceel, die anders zijn. Normaal doe je alles op gevoel en vaak klopt dat wel. Nu kunnen we wat je gevoel zegt ook op basis van kaarten uit gaan strooien.” Hetzelfde doet het bedrijf met de kunstmeststrooier en de veldspuit. “Mits het weer het toelaat uiteraard. Je moet wel kunnen rijden. Dat is het afgelopen seizoen nog wel eens de vraag geweest.”
Verschillende soorten mest
De inzet van verschillende soorten mest is een andere belangrijke reden voor de aanschaf van de Tornado. “Wij proberen in aardappelen bijvoorbeeld met vaste mest uit te rijden. Op zand werken we dan weer veel met compostsoorten. En ga zo maar door. We maken de keuze op basis van bodemstructuur, watervasthoudendheid en organisch stofgehalte. Dit wordt ook gestimuleerd door retailers. Misschien levert de inzet van vaste mest uiteindelijk ook wel een plusje bij de prijs op, maar het wordt in ieder geval als een punt voor de certificering meegenomen. Daarnaast willen we het ook zelf. Een gezonde bodem betekent een gezond product. Dat is voor ons de hoofdreden.”
Capaciteit
De mestverspreider levert in ieder geval capaciteit. Hoeveel precies is volgens Jansen lastig te zeggen. Dat hangt namelijk af van de mestsoort, de samenstelling van de mest en de hoeveelheid die per hectare wordt gestrooid. De fabrikant spreekt in ieder geval van een laadvermogen van 11,50 tot 17,60 kuub. De strooibreedte is over het algemeen van 12 tot 22 meter, afhankelijk van de producten. “Maar over het algemeen zijn we er heel tevreden over de capaciteit. Dit is gewoon een machine die klaar is voor de toekomst.”
Tekst: Martin de Vries
Beeld: Abemec Steenbergen en Maatschap Jansen