De investering in een zelfrijder verdient een loonwerker over het algemeen terug door een hogere capaciteit en met goede kwaliteit van werk en resultaat. Onder andere door minder bodemverdichting in het land en een juiste verdeling van de mest, ook bij lage doseringen per hectare, een win-winsituatie voor de lange termijn. Vredo gaat met hun vernieuwde VT5536 zelfrijder een stap verder. Het effect van onder andere een kortere vultijd voelt de loonwerker positief bijdragen in zijn portemonnee. “Zelfs een lage drijfmest gift wordt breed en egaal verdeeld geïnjecteerd.”
Nieuw type centrifugaalpomp op Vredo VT5536
De vernieuwde VT5536 zelfrijder is uitgerust met een nieuw type pomp. Hierdoor loopt de meststroom in groot volume vloeiender, waardoor er egaler wordt bemest. Voorheen werden zelfrijders van Vredo uitgevoerd met een verdringerpomp. Bij deze nieuwe zelfrijder is de verdringerpomp alleen nog maar verantwoordelijk voor het opstarten van de meststroom bij het vullen van de machine, waarna een centrifugaalpomp het overneemt. Dit heeft een kortere laadtijd tot gevolg. De 21-kuubs tank zit in slechts één minuut en twintig seconden vol.
“Dit is een grote vooruitgang”, stelt Bert Eising, Area Salesmanager Mesttechniek bij Vredo Dodewaard bv, trots. “Op deze manier wordt stilstand beperkt en gaat het rendement van de machine omhoog. We voorkomen op deze manier ook overbodige slijtage. Een verdringerpomp slijt sneller dan een centrifugaalpomp. Zo verlagen we de onderhoudskosten aanzienlijk. Daarnaast wordt dezelfde centrifugaalpomp in het land gebruikt bij het uitrijden van mest. Zo wordt ook bij een lage gift mest gelijkmatig en over een breed stuk verspreid.”
Goed voor de bodem
Daarnaast benadrukt Eising graag de minimale invloed van de machine op de bodem. “Bodemverdichting willen wij uiteraard zoveel mogelijk beperken”, aldus Eising. “Deze zelfrijder is een grote machine, maar belast de bodem minimaal. De machine kent het laagste gewicht in zijn klasse, gelijke gewichtsverdeling tussen de vooren achterassen en een bandendrukwisselsysteem. Daarnaast rijdt de zelfrijder in hondengang, dus heeft het geen spooroverlap. Dit draagt bij aan verminderde bodemverdichting, daardoor snellere hergroei van gras en een hogere opbrengst per hectare.”
De bemester is uitgevoerd met het bekende dubbele-schijvensysteem van Vredo. Hierdoor verdicht de grond naast de sleufjes niet. De nutriënten in de mest komen dan direct beschikbaar voor het grasland en kunnen gemakkelijker worden opgenomen.
De praktijk als basis
Bij de doorontwikkeling van deze nieuwe zelfrijder is Vredo niet over één nacht ijs gegaan. De fabrikant uit Dodewaard stelt zijn machines samen aan de hand van ervaringen uit de praktijk. Deze zelfrijder is gevormd op basis van ervaringen van internationale gebruikers. Het team van Vredo-engineers heeft aan de hand daarvan een nieuwe zelfrijder ontwikkeld, die voldoet aan wensen als minimale bodemdruk en snel vullen. Kortom, een geschikte machine voor als het grasland en bouwland weer behoefte heeft aan nieuwe voeding voor bodem en gewas.
Meer over de Vredo VT5536 zelfrijder?
Wilt u meer weten over de nieuwe zelfrijder van Vredo? Bekijk hier de VT5536 zelfrijder en lees meer.