Slateler Frans Nouws uit Achtmaal (Noord-Brabant) wil altijd alles weten omtrent de teelt van sla. Waarom groeit het hier meer en waarom daa r minder? Nouws streeft naar een zo goed mogelijk gewas dat zo uniform mogelijk is. Vorig jaar stapte Nouws samen met Kerstens Voeten B.V. uit Roosendaal in het IPC project om met gewassensoren in de slateelt te gaan werken.
“Je hebt te maken met voedsel wat je teelt voor mensen. Het moet gezonde voeding zijn. Vrij van ziektes en vol vitamines en mineralen” aldus Nouws. “In de aardappelteelt worden gewassensoren al toegepast om ziektes op te sporen en in Amerika wordt het veelvuldig benut bij de graanteelt. In Nederland staat het nog in de kinderschoenen. Maar het komt eraan”, vertelt Nouws die in Brabant vele hectares IJsbergsla teelt. Nouws werkt mee met de ontwikkeling en gebruikt hiervoor AG leader OptRx gewassensoren, SMS software en Autofarm.
De AG leader OptRx sensor heeft drie kanalen, drie golflengten: 670nm, 730nm, en 780nm. De sensoren filteren het zonlicht uit en kan zowel overdag als ‘s nachts werken. Het is op ieder voertuig (ook spuitboom) te monteren en niet hoogte-gevoelig. De sensor meet de groei, de AG leader SMS software rekent uit en regelt tevens de variabele uitgifte van de benodigde kunstmest.
Gerichter bemesten
“Toen vorig jaar de eerste beelden binnen kwamen, was ik gelijk enthousiast. Als vakman zag ik vaak wel waar de slaplantjes goed of minder goed groeiden. Maar nu is het met deze beelden nog duidelijker zichtbaar in groen, geel en rode kleurtjes en ook vastgelegd. Het beeld geeft duidelijk aan waar een sterke of minder sterke groei is. Het gevolg is dat wij de bemesting op de goed en minder goed groeiende plantjes beter en gerichter kunnen bijsturen. Bovendien kun je personeel gereedschap meegeven om met dit hulpmiddel het resultaat van het gewas te verbeteren. Personeel wat bij ons in dienst is, is vaak van Poolse afkomst en het meertalige programma is ook Poolstalig in te stellen. Dat maakt het dus heel handig. Uiteindelijk gaat het om een zo optimaal mogelijk eindresultaat.”
Schoffelen en gelijktijdig gericht bemesten
“Jaarlijks planten wij drie keer per jaar sla. Het oogsten gebeurt in de zomer 6 weken na het planten. In het voorjaar duurt dit wat langer. De bemesting is op de sensoren afgestemd. Omdat we vorig jaar al beelden van de percelen hebben gemaakt, hebben we deze voor het planten van de eerste teelt benut.