In 2019 is door Wageningen University & Research (WUR) een onderzoek gedaan naar de effectiviteit van verschillende middelen tegen Phytophthora. Dit proefveld lag op een proefboerderij van de WUR in Nederland (locatie Valthermond) Hieruit bleek dat Zorvec zelfs met een langer spuitinterval een betere bescherming tegen Phytophthora gaf.
Het proefveld werd beregend om de goede omstandigheden voor Phytophthora te creëren. De velden werden geïnfecteerd met de nieuwe agressievere Phytophthora stammen. De ziektedruk werd dus kunstmatig opgevoerd om de middelen goed met elkaar te kunnen vergelijken qua sterkte.
Aangetast door Phytophthora
Het proefveld is door de WUR beoordeeld op percentage aantasting. Onderstaande grafiek geeft het percentage van de plant weer dat is aangetast door Phytophthora. Dit is een vergelijking tussen Zorvec + partnerproduct met 0,6 L middel R. (mandipropamid) en 1,6 L middel I. (fluopicolide + propamocarb). Middel R. en Middel I. zijn om de 7 dagen gespoten en de Zorvec + partner om de 10 dagen.
Beoordeling proefveld Valthermond door WUR op 4 september 2019
De Zorvec veldjes hadden weinig of geen aantasting ondanks dat het middel met een langer spuitinterval was toegepast. Zorvec beschermd dus langer én beter.
Goede omstandigheden voor Phytophthora
Het proefveld werd beregend om de goede omstandigheden voor Phytophthora te creëren. De velden werden geïnfecteerd met de nieuwe agressievere Phytophthora stammen. De ziektedruk werd dus kunstmatig opgevoerd om de middelen goed met elkaar te kunnen vergelijken qua sterkte. De Zorvec veldjes hadden minder aantasting ondanks dat het middel met een langer spuitinterval was toegepast. Zorvec beschermd dus langer én beter.
Zorvec
Hierboven ziet u foto’s die genomen zijn bij het proefveld. Bij de veldjes met Zorvec zien we geen actief sporulend weefsel. Dus geen witte rand met vers schimmelpluis om de vlek. Bij de andere middelen was dit wel het geval.
Nieuwe klonen
De aardappelziekte Phytophthora verandert. Er zijn nieuwe stammen gekomen die agressiever zijn dan we voorheen gewend waren. Deze nieuwe stammen noemt men EU-36 en EU-37. In Belgie waren in 2019 50% van de stammen EU-36 en 25% was EU-37. Deze nieuwe stammen vormen meer vlekken en sporen en de vlekken groeien sneller. Door de droogte van de laatste jaren is niet goed naar voren gekomen hoe agressief de schimmel kan zijn. Maar onderschat niet waartoe de schimmel in staat is als er in dit seizoen wel een lange wisselvallige periode is. Met een keuze voor Zorvec kiest u voor zekerheid onder alle omstandigheden.
Meer informatie over Zorvec?
Allard Jukema – Productmanager Corteva
E- mail: allard.jukema@corteva.com
Tel.nr.: 06 – 2007 8675
Website: www.zorvec.nl