Jaarlijks worden vele slachtoffers gemaakt bij het maaien. Jonge dieren, weidevogels en ander wild worden geraakt en verwond of gedood. Dit heeft de nodige gevolgen voor het wildbestand, maar ook voor de kwaliteit van het voer. Het bewustzijn voor deze problematiek groeit jaarlijks, we geven graag extra info.
Kadavers in het kuilvoer zorgen niet alleen voor slechte kwaliteit voer, maar kunnen zelfs dodelijke ziektes zoals botulisme met zich mee brengen. De mogelijkheden om deze situaties te vermijden gaan van uiterst eenvoudig en praktisch tot hoogtechnologisch.
Wildredders
Wildredders zijn eenvoudige mechanische toestellen die vooraan de trekker gemonteerd worden. Een balk met kettingen aan die voor de maaier uit meegetrokken wordt volstaat om vogels en wild te doen schrikken zodat ze uit het te maaien gras vluchten. Deze balk kan vooraan aan de gewichtenblok gemonteerd worden en manueel open en dicht geklapt worden, maar wie een beetje handig is, maakt een hydraulische versie. Ook voor frontmaaiers is er een mogelijkheid, door de balk op de maaier te monteren en deze naar achter dicht te klappen in plaats van verticaal. Voor tripelmaaiers kunnen de linker en rechter balk verticaal dichtklappen terwijl die voor de frontmaaier naar achteren klapt.
Een andere mogelijkheid op gebied van wildredders zijn geluidstoestellen die voor de dieren vervelende geluiden maken, zowel hoorbaar als ultrasoon. Deze doen de dieren in de wijde omtrek op de vlucht slagen voor dat de maaier passeert.
Drones (met infraroodcamera)
Wanneer u als boer of loonwerker samen werkt met lokale jagers, dan kan eventueel (jong) wild ook verplaatst worden voor het maaien. Door gebruik te maken van drones met een infraroodcamera worden warmteverschillen in het te maaien perceel gemeten. Op de beelden zijn wild en vogels dan duidelijk zichtbaar. De jachtopzichters kunnen met deze beelden het nodige doen om (jong) wild te verplaatsen zodat ze geen gevaar lopen tijdens het maaien.
Een andere toepassing van drones is vergelijkbaar met de auditieve wildredders. Een drone uitgerust met luidspreker over het perceel laten vliegen terwijl er vervelende geluiden (roofdieren, machinelawaai) afgespeeld worden zal de dieren eveneens verjagen.
Pöttinger Sensosafe
Pöttinger ontwikkelde, specifiek met het redden van wild in het achterhoofd, het Sensosafe systeem.
Een balk met infrarood sensoren met geïntegreerde Led lichten scant het te maaien gebied voor de maaier(s). Wanneer wild gedetecteerd wordt geeft het systeem een signaal aan de besturingseenheid waardoor de maaier opgeheven wordt en zo vermeden wordt dat het wild geraakt wordt door de messen.
De sensoren werden speciaal voor dit systeem ontwikkeld. Ze kunnen wild detecteren in alle omstandigheden (dag en nacht), maar worden niet geactiveerd door andere zaken zoals molshopen.
Afbeeldingen:
Openingsbeeld: Josef Schroër
Wildredder: Boerderij Ark