In 1947 werd in Middelburg (NL) een bedrijfje gestart. 70 jaar later is dat bedrijfje uitgegroeid tot een wereldspeler en marktleider op gebied van sloot-, beplanting- en bermonderhoud. Wanneer je merknaam zelfs een werkwoord wordt, dan heb je het als bedrijf wel gemaakt! Ter gelegenheid van het 70-jarig jubileum sprak De Loonwerker met Peter Mouthaan, CEO van Herder.
LW: Terugkijkend op 70 jaar Herder, wat was een echte mijlpaal voor de firma?
Peter Mouthaan: “Met de introductie van de Herder 1 gaat een jongensdroom van vele in vervulling. Dit is een revolutionaire machine voor het onderhoud aan bermen en sloten. Bij de Herder 1 zijn de maaiarm en het voertuig één machine geworden. Het unieke is dat de machine rondom de bestuurder heen is ontwikkeld. De Herder 1 is het resultaat van 70 jaar ervaring. In onze firma wordt jarenlange ervaring gecombineerd met het vermogen om te vernieuwen. Door de jaren heen hebben de ingenieurs enorm veel kennis opgebouwd die nu is ingezet om een eigen machine te ontwikkelen. Andere grote mijlpalen waren een gepatenteerde unieke maaikorf die in 1964 geïntroduceerd werd en de Grenadier-maaiarm die in 1986 op de markt kwam.”
LW: Wat maakt dat een firma als Herder een 70-jarig jubileum kan vieren?
PM: “Herder staat nationaal én internationaal bekend om haar hoge kwaliteit en lange levensduur. Mensen waarderen en voelen zich verbonden met het merk. Dit zorgt ervoor dat mensen uit alle windstreken bereid zijn om naar een open dag van Herder te komen. Daarnaast is het een stukje informatievoorziening en een unieke beleving voor onze relaties. Tijdens de open dagen die we ter gelegenheid van het jubileum hielden, was onze nieuwste innovatie, de Herder 1, te bewonderen. Dat trekt mensen aan, ze willen deze machine graag bewonderen. Daarnaast waren er ook primeurs te zien van de andere merken van Dutch Power company: Conver, Precision Makers, Roberine en Votex. Voeg daar een stukje klantbinding aan toe en je hebt de ideale mix voor een geslaagd jubileumfeest.
Doorheen de jaren is het bedrijf ook geleid met een blik op de toekomst. We hebben in België en Nederland genoeg bedrijven gezien die weinig vooruit keken, dat zijn bedrijven die we nu niet meer tegenkomen in de markt.”
LW: Herder maakt deel uit van de Dutch Power Company. Hoe moeten we dit “bedrijf” omschrijven en welke voordelen brengt dit mee voor Herder en de andere firma’s in de groep?
PM: “Dutch Power Company is eigenlijk een holding waaronder vijf vooraanstaande Nederlandse mechanisatiebedrijven vallen: Conver, Herder, Precision Makers, Roberine en Votex. Deze merken produceren machines voor de groene sector. Het voordeel van een dergelijke groep is het delen van kennis om zo tot nog betere producten te komen. Bovendien bieden wij als groep de klant een groot en divers aanbod: van maaiboot tot klepelmaaier, van autonome greenbot tot bladblazer. Met de komst van het DPC Experience center hebben we een locatie waar we de klant dagelijks onze belangrijkste innovaties kunnen presenteren. Ook zijn er regelmatig bijeenkomsten rondom thema’s binnen en buiten de groene sector. Het kenniscentrum is toegankelijk voor zowel professionals als studenten.”
LW: Wat is de belangrijkste klantengroep/sector voor Herder?
PM: “De klantengroep van Herder is eigenlijk heel divers: van aannemers tot loonwerkers en van waterschappen tot gemeentes. Herder ontwikkelt en bouwt veelzijdige inzetbare en unieke machines die in Nederland worden geproduceerd. Herder-machines zijn geschikt voor sloot-, beplantings- en bermonderhoud. Een Herder-machine zet je met net zoveel gemak in aan de waterkant als langs de snelweg. We hebben voor onze machines ook een grote keuze aan opties voor de meest uiteenlopende werkzaamheden, waardoor we eigenlijk voor elke vraag die we krijgen van een klant een antwoord kunnen bieden.”
LW: Wanneer we de groep loonwerkers bekijken, zijn daar verschuivingen te zien doorheen de tijd?
PM: “Je merkt dat steeds meer agrarische loonbedrijven zich gaan richten op activiteiten buiten de landbouw, zoals grondwerk, compostering, mestverwerking, transport, etc. Het loont niet meer om allen bezig zijn met landbouw.”
LW: Diversificatie is een groeiend item in de loonwerksector, welke rol ziet u daar voor weggelegd voor een firma als Herder?PM: “Bij Herder hanteren we de belofte ‘U bereikt het meest met Herder’. Met de ontwikkeling van nieuwe producten vullen we deze belofte verder in. De ontwikkelingen in de markt, zoals kentekenplicht, zorgen ervoor dat we onze plannen versneld omzetten in oplossingen. Dit is een continu proces waarvan we ons bewust van zijn en waar we naar handelen. Door deze ontwikkelingen en oplossingen zorgen wij er dan ook voor dat we de loonwerkers de nodige tools kunnen aanreiken zodat ze zich kunnen diversifiëren.”
LW: Wat brengt de toekomst nog?
PM: “Tijdens de open dagen hebben we onze nieuwe zelfrijder, de Herder 1, geïntroduceerd. De Herder 1 werd door de bezoekers met veel enthousiasme ontvangen. Voor ons extra reden om de machine versneld in productie te nemen. Het is de verwachting dat de eerste machines najaar 2018 leverbaar zijn.
Ook was de nieuwe schuifboot van Conver te zien. Dit nieuwe model gaat de bestaande twee modellen vervangen. Het nieuwe model bevat een watergekoelde Yanmar-motor en kent een nieuwe plaatsing van de lieren. Door het gebruik van lichter materiaal zoals aluminium en het vervangen van de luchtgekoelde motor hebben de bouwers het gewicht aanzienlijk weten te verlagen. Het resultaat is er, want de boot weegt nu zonder aanbouw 3,5 ton. Deze 3,5 ton is belangrijk omdat de boot daarmee met een mobiele kraan uit het water kan worden getild.
Begin 2018 richten we ons bij Dutch Power Company op de introductie van twee nieuwe machines. De Conver MC101 maaiverzamelboot en de Votex Maximus. De MC101 is een compacte maaiverzamelboot voor het schoonhouden van smalle watergangen. De machine is geschikt voor het verwijderen van zowel drijvende als gewortelde vegetatie. De MC101 is de kleinere variant van de MC105. De Votex Maximus is de allernieuwste klepelmaaier in het assortiment van Votex. Deze klepelmaaier is verkrijgbaar in verschillende maaibreedtes. Zoals de naam al aangeeft, is deze machine ontworpen om maximaal te presteren onder de meest extreme omstandigheden.
Peter, bedankt voor je tijd en op naar een volgend jubileum!
Dit artikel verscheen eerder in “De Loonwerker 12/2017”. Nog geen abonnement? Surf snel naar de webshop!
Tekst: Antoon Vanderstraeten Beeld: Antoon Vanderstraeten & Herder