Doctoraatsonderzoek meteen omgezet in nieuwe gespecialiseerde ILVO dienstverlening.
Het is om meerdere redenen nuttig en nodig om strooimachines te hebben die de (verschillende soorten) mestkorrels (blijvend) precies op het veld of de akker verspreiden. Via het doctoraatswerk van ILVO-UGent onderzoeker Simon Cool kan voortaan digitaal, snel en goedkoop bepaald worden waar precies elke mestkorrel terechtkomt nadat hij uit een centrifugaalstrooier is gelanceerd.
“Men hoeft de strooimachine slechts te positioneren in een compacte verduisterde strooicabine. Met behulp van 3D camera’s en door ons ontwikkelde software en berekeningen is de voorspelling van het werkelijke strooibeeld liefst 98% juist.” De 3D strooibeeldbepaling wordt vanaf 2018 als een nieuwe dienstverlening aangeboden door ILVO. Mogelijke geïnteresseerden zijn de landbouwers of loonwerkers die hun strooiers willen laten nakijken en kalibreren voor een correcte korrelverspreiding, de producenten van meststofstrooiers en de ontwikkelaars van nieuwe (niet-)organische mestkorrels. De nieuwe meettechniek kan makkelijk concurreren met de oude manieren van strooibeeldbepaling qua snelheid, nauwkeurigheid, kostprijs en ruimte-behoefte.
Het ontwikkelde systeem is voorgesteld tijdens Agribex 2017 op de stand van het Departement Landbouw en Visserij, in de centrale hal 5 (standnummer 5204). Het hoofdthema van Agribex en van de stand van het departement en ILVO was smart farming (precisielandbouw). Meer info via www.ilvo.vlaanderen.be